PSD suspectează că Tăriceanu se pregătește de președinția României

PSD suspectează că Tăriceanu se pregătește de președinția României

Declarația zilei de ieri! Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că România nu este pregătită să preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Afi rmațiile liderului ALDE au stârnit rumoare. Atât colegii de coaliție, cât și europarlamentarii români spun că temerile liberaldemocratului nu sunt întemeiate. Unul dintre cei mai cunoscuți europarlamentari, Victor Boștinaru, spune că în declarația lui Tăriceanu se profi lează un candidat prezidențial

Un avertisment dur vine din partea liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu două luni înainte ca România să preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Acesta spune că în contextul scandalurilor politice, exercitarea acestei funcții devine foarte dificilă, chiar imposibilă. „Trebuie spus că în condițiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia președinția Consiliului UE. Este un avertisment în al doisprezecelea ceas pe care îl adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, în special Președintelui României și liderilor partidelor parlamentare din opoziție”, a scris, joi dimineața, Tăriceanu pe Facebook.

Politicianul a răspuns astfel suspiciunilor legate de propunerea unui acord parlamentar privind statul de drept și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor lansată de ALDE. „Mulți au spus că solicitarea ALDE de a găsi un consens ar echivala cu un pas în spate în efortul de a stopa abuzurile. Nimic mai fals. Înainte de toate, faptul că astăzi oficialii europeni încep să admită că în România există o gravă problemă reprezentată de protocoale, faptul că astăzi se vorbește despre reglementarea ascultărilor abuzive ale telefoanelor sunt și rezultatul eforturilor ALDE. Eforturi însă realizate cu pragmatism, consecvență, folosind atât armele discursului politic, cât și pe cele ale diplomației”, susține Tăriceanu. Acesta a adăugat că în acest moment acordul este extrem de important deoarece liderii europeni sunt cu ochii pe România.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Acordul ALDE - ultimul tren

„Cine crede că liderii europeni vor fi înțelegători când în an electoral, oamenii politici de la București se vor război se înșeală. România deja pierde teren și va avea enorm de pierdut dacă lucrurile nu se schimbă de urgență.

Dacă Președintele și partidele de opoziție vor continua să nege evidența protocoalelor nelegale și abuzurilor și vor refuza orice dialog pentru ca România să meargă înainte, atunci vom rata o mare șansă pe care o avem de a ne impune vocea la nivelul Uniunii Europene. Vom continua să fim trimiși la colț de către liderii europeni care înțeleg mult mai bine jocurile politice și diplomatice și acționează în interesul propriilor țări”, a afirmat președintele liberal-democraților.

Călin Popescu Tăriceanu a adăugat acordul propus de ALDE este „unul din ultimele trenuri, dacă nu ultimul în ceea ce privește gestionarea cu succes a președinției Uniunii Europene.”

 

Liberalii vor pace în condițiile lor

 

Declarațiile de pace ale liderului ALDE au stârnit alte patimi. Unii politicieni spun că exagerează, că a intrat deja în campanie pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Premierul Viorica Dăncilă a încercat să împace lucrurile cu o declarație diplomată.

Ea a spus că Guvernul este în grafic cu pregătirile pentru preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE iar afirmaţiile liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, pe această temă se refereau la dezbinarea dintre partidele politice.

„Noi suntem în grafic, suntem pregătiţi, dar, repet, problema care este ridicată de domnul Tăriceanu se referă la această dezbinare şi la această lipsă de consens în cadrul partidelor politice. Pentru a avea o Preşedinţie de succes, aşa cum ne dorim cu toţi, cred că trebuie să existe un consens şi între partidele politice şi între instituţii”, a declarat Dăncilă.

Și președintele PSD a spus că lucrurile sunt sub control. Guvernul este foarte bine pregătit să gestioneze preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de anul viitor. Camera Deputaţilor este foarte pregătită pe dimensiunea parlamentară a acestui lucru”, a declarat Liviu Dragnea.

Deputatul Florin Iordache (PSD) a declarat, pentru EVZ, că „nu poate fi pace cât timp în Parlament sunt voturi politice”.

 

Pace liberală, condiții ferme

PNL, prin purtătorul de cuvânt, Ionel Dancă, ne-a declarat că nu poate fi vorba despre o altfel de reconciliere decât cea propusă de președintele Ludovic Orban (foto) la întâlnirea de la Cotroceni. Liberalii spun că este ultimul ceas în care se mai poate face ceva, dacă Guvernul respectă „cererile rezonabile”. „Este vorba despre reluarea dezbaterilor pe legile justiţiei, pe Codul de procedură penală, pe Codul penal, iar în reluarea dezbaterilor să se ţină cont de recomandările formulate de Comisia de la Veneţia, de deciziile Curţii Constituţionale în privinţa Codului de procedură penală şi în privinţa Codului penal. De asemenea, să se ţină cont de toate tratatele la care România este parte, de obligaţiile internaţionale ale României”, a declarat Ludovic Orban.

 

De la Bruxelles altfel se văd lucrurile

Așa cum am informat în urmă cu câteva luni, după un răspuns primit de EVZ de la Consiliul Uniunii Europene, situația din țară nu poate influența președinția exercitată de România. Și alte țări au trecut prin crize politice pe perioada deținerii președinției.

 

„Noi inspirăm deciziile UE”

Și europarlamentarii români consideră că declarația lui Călin Popescu Tăriceanu este inflamantă fără motiv. „Eu cred că este o declarație periculoasă și neadecvată. Săptamâna aceasta s-a discutat mult despre viitorul Consiliu al UE. Nimeni, nici comisari, nici eurodeputați, grupuri politice nu au batut nici măcar apropuri despre un posibil pericol de a prelua președinția Consiliului. Cred că de multe ori inspirăm noi deciziile UE și nu este bine. Ieri am avut o discutie în comisia LIBE și chiar se spunea, din nou, despre faptul că după dezbaterea în plen cu președintele României, s-ar putea să se renunțe la o Rezoluție pe România”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, Maria Grapini (foto). Europarlamentarul Victor Boștinaru (PSD) spune că nu există pericolul invocat de liderul ALDE. „Mi se pare ușor hazardată ipoteza. Îl cunosc bine pe domnul Tăriceanu și știu că este foarte atent la declarațiile pe care le face. Nu există nici un element care să susțină ceea ce spune dânsul. Eu văd că se profilează un candidat prezidențial în această reacție”, a declarat, pentru EVZ, Boștinaru.