ARMISTIȚIU politic, pe perioada Presedinției Române a Consiliului Europei, PROPUS de europarlamentarul IOAN MIRCEA PAȘCU
- Feri Predescu
- 30 august 2018, 21:27
Îngrijorat că lupta politică internă s-ar putea manifesta și pe perioada în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu propune, în țară, un armistițiu politic de șase luni. Europarlamentarul susține că succesul unei președinții a Uniunii Europene nu va fi al PSD ci al României.
Invitat la Școala Politică de Vară a Organizației Femeilor Social Democrate, de la Mamaia, europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Pașcu, a susținut o prelegere cu tema „Președinția Consiliului Uniunii Europene, Oportunități și perspective.” El a vorbit, printre altele, despre obstacolele pe care România le-ar putea întâmpina la preluarea, de la 1 ianuarie 2019, a președinției Consiliului Europei, pentru a fi depășite în caz că s-ar materializa.
Un prim obstacol ar putea fi că europarlamentarii români vor fi nevoiți să fie mult mai activi. “Să nu uităm că, foarte mult timp, instrucțiunile diplomaților români la Bruxelles au fost să sprijinim consensul. Cu alte cuvinte să nu îndrăznim să avem o altă opinie decât cea a celorlalți pentru că nu trebuia să deranjăm. A fost o chestiune greșită pentru că România, în felul acesta, a pierdut multe momente în care putea să își definească mai bine un profil. Și astăzi să fie mult mai îndreptățită să ia o atitudine comparativ cu o situație în care până acum ai tăcut din gură și dintr-o dată trebuie să te implici”, a explicat Ioan Mircea Pașcu.
Vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu, a vorbit și despre obstacole din afara țării. “Să nu credem că toată lumea e fericită dacă România va avea o președinție bună. Și ne putem aștepta să existe obstacole de genul acesta.” Și, făcând referire și la declarațiile ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, care a explicat că încă de săptămâna viitoare România va prelua deja dosare neîncheiate de Austria, actuala deținătoare a președinției Consiliului UE, Pașcu a spus că “va trebui să facem un compromis între dosarele noastre și dosarele pe care va trebui să le preluăm.”
Cel mai serios obstacol ar putea fi luptele interne și un posibil boicot al președinției române a Consiliului UE. “Eu mă aștept. Dacă pentru chestiuni care nu au nicio legătură cu UE avem plângeri și reclamații transmise în afară, cu atât mai mult vor fi în timpul președinției. Pentru că există o părere destul de îngustă care vede un succes al președinției române ca un succes al PSD-ului. Și lucrul acesta nu trebuie să se întâmple. Și atunci trebuie să ne opunem cu toate forțele ca PSD-ul să aibă un succes. Până la urmă nu e PSD-ul, e România”, susține Ioan Mircea Pașcu. De aceea “cum pe vremuri, la olimpiade, toți grecii opreau războaiele dintre ei, poate că ar trebui și pentru astea șase luni să oprim și noi (războiul), să avem un armistitiu. Nu uitați că pacea se încheie abia după ce se încheie, mai întâi, un armistițiu”, a încheiat europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu