Parchetul General a încheiat protocoale de colaborare cu cine a vrut și cu cine nua vrut. Chiar și cu Greenpeace
- Mihai Şoica
- 24 august 2018, 12:13
Protocoale de colaborare cu toată lumea, s-ar putea traduce deviza Parchetului General. După protocolul cu SRI, cu serviciul secret al Ministerului de Interne, Parchetul General a mai încheiat protocoale cu Academia Română, cu Ministerul Mediului au cu Greenpeace.
În plin scandal legat de protocolul de colaborare dintre Parchetul General și Serviciul Român de Informații, în data de 26 februarie 2018, Ministerul Mediului semna cu Parchetul General un procotol de colaborare pentru o mai bună ”administrare a actului de justiție, pentru creșterea eficienței acțiunilor de prevenire, descoperire și combatere a oricăror fapte păgubitoare pentru mediu”. Potrivit acestui protocol, inspectorii de mediu se angajau să predea procurorulor, toate informațiile și datele, relevante și utile, despre persoane, indicii materiale și documentare, stări și circumstanțe în legătură cu comiterea de fapte care încalcă legea penală.
Ministerul Mediului se mai obligă să desemneze anumiți reprezentanți care să țină legătura cu procurorii și să le predea acestora datele solicitate. Mai multe, puteți citi aici.
Academia Română pe lista protocoalelor
Pe lista instituțiilor care mai apar pe protocoalele Parchetului General se află Academia Română sau Greenpeace. Cu Academia Română, protocolul vizează "o mai bună cunoaştere, evaluare şi apărare a patrimoniului cultural naţional şi, în acest context, a creşterii eficienţei acţiunilor de prevenire, descoperire şi combatere, în condiţiile legii, a faptelor dăunătoare pentru integritatea patrimoniului cultural naţional, patrimoniului arheologic şi monumentelor istorice", în condiițile în care se cunoaște faptul că procurorul general al României, Augustin Lazăr a lucrat în dosarul brățărilor dacice, furate din Munții Orăștiei. În acest dosar, de un real folos a fost și punctul de vedere al Academiei Române.
Greenpeace s-a angajat să le dea procurorilor toate informațiile obținute în cadrul activității de pe teren a activiștilor pentru mediu. În schimb, Parchetul General s-a angajat să furnizeze informații publice menite să ajute Greenpeace să realizeze tot felul de studii.