Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Muncă şi Sănătate din Toronto, stresul și oboseala survenite în urma muncii asidue sunt în strânsă legătură cu apariția diabetului zaharat. Mai mult, cercetătorii canadieni afi rmă că femeile sunt mai vulnerabile în fața acestui diagnostic, dat fi ind că, munca lor nu se termină niciodată, iar specialiștii români le dau dreptate.
Studiul canadienilor a vizat 7.065 de persoane angajate, cu vârste de cel puţin 35 de ani, din regiunea Ontario, pe parcursul a 12 ani. Niciuna dintre aceste persoane nu avea diabet la începutul studiului sau în primii doi ani ai acestuia. Până la finalul studiului însă, 8% dintre femei şi 12% dintre bărbaţi au dezvoltat diabet.
Deși procentual au fost mai mulți bărbați care s-au îmbolnăvit de diabet, potrivit cercetătorilor, sănătatea acestora nu a fost atât de impactată de numărul de ore muncite ca în cazul femeilor. Astfel că, doamnele care au muncit cel puţin 45 de ore pe săptămână au avut o probabilite cu 63% mai mare să dezvolte diabet, comparativ cu femeile care au muncit 35-40 de ore.
„Cu toate acestea, este plauzibil că femeile muncesc un număr mai mare de ore, luând în considerare responsabilităţile pe care le au şi acasă, în familie. În ceea ce priveşte bărbaţii, cei care muncesc un număr mai mare de ore tind să aibă slujbe cu activităţi fizice mai intense decât femeile, simţul lor de identitate prin muncă este mai important, iar ocupaţiile lor sunt mai bine plătite şi mai calificate”, a arătat Gilbert-Ouimet, cercetător la Institutul de Muncă și Sănătate din Toronto și realizator al studiului.
Femeile, mai vulnerabile în fața stresului
Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, este de aceeași părere cu specialiștii canadieni și spune că în general, femeile fac mai greu față situațiilor de stres.
„Nu este o surpriză rezultatul acestui studiu. Fără discuție trăim sub un factor permanent de stres. Evident, avem de-a face cu o configurație diferită a organismelor, în ceea ce privește dozarea la efort. Din tot ce înseamnă patologie ocupațională, femeile sunt cele mai predispuse la astfel de situații.
Fără discuții, există multiple reacții neuro, endocrine, de adaptare la stres, iar multe dintre acestea, mai ales că stresul și oboseala sunt o sursă de adrenalină, ne mențin într-o stare de alertă, care într-adevăr, pot da modificări. Iar acolo unde se găsește și o predispoziție genetică sau o configurație a organismului specială, iar femeile au fost întotdeauna cele mai predispuse la astfel de situații.
Și în general femeile muncesc mai mult ca bărbații. Ele au trei servicii: soțul, copilul și serviciul la care merg și ia un salariu. Ele au cea mai grea meserie din lume. ”, explică dr. Tudor Ciuhodaru.