Eleve din București, medaliate cu aur și argint la Olimpiada Europeană de Matematică. Sacrificiu: nouă ore pe zi cu burta pe carte
- Georgiana Ioni ţă
- 24 aprilie 2018, 00:00
În timp ce alți tineri de vârsta lor își petrec timpul pe rețelele de socializare sau pe la petreceri, alergând după prima dragoste, trei eleve din București au ales să își umeze marea pasiune, matematica, și să își dedice adolescența făcând performanță.
Lenca Iarina Cutulea, Alexandra Timofte și Aminei Abu Shanab au cucerit aurul și argintul la cea de-a VII-a ediție a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete, care a avut loc în perioada 9 - 15 aprilie, în Florenţa (Italia).
În spatele medaliilor, însă, stau multe ore de sacrificiu. Adolescentele se pregătesc câte nouă ore pe zi pentru concursurile de matematică!
Cine sunt eroinele
Medaliile de aur au fost câștigate de Lenca Iarina Cutulea, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din București și Alexandra Timofte, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din București. Tinerele se aflau la a treia participare la acest concurs, în anii precedenţi fiind medaliate cu argint. Pe podiumul de premiere de anul acesta a mai urcat și Aminei Abu Shanab, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din București, care a fost medaliată cu argint.
Aurul care dă încredere
Lenca Iarina Cutulea, una dintre cele trei românce premiate, a venit acasă cu medalia de aur, trofeu pentru care a muncit din greu. Tânăra în vârstă de 17 ani ne-a povestit că și-a descoperit vocația pentru calcule încă din clasa a III-a, de atunci înainte copilăria ei învârtindu-se în jurul cifrelor. Deși nu a avut pe nimeni în familie pasionat de matematică, părinții au încurajat-o încă de la început și au susținut-o în drumul spre performanță.
A participat la numeroase concursuri, înclusiv la competiții internaționale, unde, de fiecare dată a făcut o figură frumoasă. Ultima reușită, medalia de aur, a venit ca o încununare a muncii depuse în toți acești ani. „Medalia de aur de anul acesta înseamnă că munca mi-a fost recompensată, dar și că am căpătat mai multă încredere în mine, mai ales în legătură cu rezolvarea problemelor”, ne-a mărturisit Lenca Iarina Cutulea.
Visează să devină cercetător
Domnișoara Cutulea vrea ca după terminarea liceului să plece să studieze în Anglia sau America. Prin medalia câștigată, și-a deschis practic ușa spre universităţile de elită din toată lumea. „Mi-aș dori să fiu cercetător în domeniul matematicii, al fizicii sau al neuroștiinței”. De ce nu în România? „Copiii din țară ar trebui mai degrabă încurajaţi decât pedepsiţi, cum se mai întâmplă acum la noi. Multe reguli și regulamente sunt inutile sau în detrimentul dezvoltării copiilor. Cel mai simplu ar fi să luam exemplu de la alte ţări mai dezvoltate”, consideră olimpica.
Matematica, un mod de viață
Pentru un elev olimpic, copilăria înseamnă disciplină și seriozitate. Spre deosebire de alți tineri de vârsta ei, pentru Lenca matematica nu este doar o disciplină școlară, ci un mod de viață. Tânăra a ales matematica în detrimentul distracțiilor și își dedică aproape tot timpul pentru a se perfecționa.
Lectură, film și pian pentru relaxare
„Presupun că am mai puțin timp decât un elev obișnuit și depun un efort intelectual zilnic mai mare. Și chiar când nu am chef într-o zi, trebuie să mă forțez și să lucrez măcar puțin. În perioada în care nu am concursuri mă pregatesc între două și patru ore pe zi. Când se apropie concursurile, însă, petrec chiar și nouă ore pe zi studiind. În perioada competițiilor nici nu mai merg la școală, ci mă concentrez doar pe matematică”, ne-a explicat Lenca Iarina. Când nu studiază la matematică, Lenca citește, merge la film sau cântă la pian. Tânăra povestește că iese în oraș cam de două ori pe săptămână. De obicei, merge cu prietenii la petreceri sau la concerte.
195 de concurente din 51 de țări s-au luptat pentru medalii
Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad/EGMO) este un concurs internațional similar ca structură cu Olimpiada Internaţională de Matematică (două probe scrise, susţinute în două zile consecutive). Conform regulamentului, o echipă este compusă din patru eleve cu vârste sub 20 de ani. EGMO este, în același timp, singura olimpiadă internațională în științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, a căror pasiune pentru matematică trece dincolo de programa școlară clasică.