Laura Codruța Kovesi a ”vânat-o” mult timp pe procuroarea Mihaela Iorga Moraru
- Ramona Feraru
- 11 februarie 2018, 15:49
Jurnaliștii de la lumea justiției suțin, cu documente, că magistrata Mihaela Iorga Moraru a fost ”vânată” de mai mult timp de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi care a trimis mai multe contoale operative pe capul magistratei. Astfel, conform site-ului luju.ro în urma verificărilor s-a constatat că Mihaela Iorga Morarau își făcea treba. Nemulțumită de răpusurile primit Laura Codruța Kovesi îi căuta, însă, ”nod în papură” și a ceut să i se ia dosarele pe care le instrumenta.
Execuția procuroarei Mihaela Iorga Moraru a început cu luni bune înainte că Laura Kovesi să o mazileasca din DNA, scriu cei de la luju.ro. Șefa DNA a dispus controale operative pe activitatea lui Iorga Moraru, însă socoteală nu s-a potrivit. Rezultatele verificărilor făcute de adjunctul DNA Călin Nistor au relevat că în activitatea lui Moraru nu au fost găsite nereguli. Concluziile nu au satisfăcut-o pe Kovesi, care a dispus noi controale cu scopul de a “emite un ordin”
Lumeajustitiei.ro va prezintă dovadă că procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi urmarea de mult timp să o înlăture din parchetul anticorupție pe procuroarea Mihaela Iorga Moraru. Înscrisuri aflate în DNA, dar și la dosarul în care procuroarea Mihaela Iorga Moraru cere în instanța anularea ordinului de revocare din parchetul anticorupție, relevă că toate controalele privitoare la activitatea Mihaelei Iorga Moraru care aveau rezultate bune erau întoarse pentru a fi refăcute, astfel încât să corespundă cu solicitările șefei DNA, solicitări care au culminat cu impunerea unui nou control în care “voi emite un ordin” pentru revocarea procuroarei Moraru.
Documentele pe care le prezentăm în facsimil în cuprinsul articolul reprezintă notele cu concluziile verificărilor privind activitatea Mihaelei Iorga Moraru în DNA și adresele pe care procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție Călin Nistor (foto stânga), cel care a și efectuat controalele, le-a transmis șefei sale Laura Kovesi (foto dreapta). Pe fiecare dintre adresele transmise cabinetului procurorului șef al DNA sunt făcute mențiuni cu pixul în care sunt cerute alte controale întrucât informariile transmise de Nistor “nu corespund cu cele solicitate prin dispoziția rezolutiva”.
Astfel, în dată de 24 martie 2017 procurorul adjunct al DNA Călin Nistor a finalizat controlul operativ dispus de Laura Codruța Kovesi privind activitatea desfășurată de procuroarea Mihaela Iorga Moraru stabilindu-se, printre altele că această avea un număr de 122 de cauze penale în lucru, că există situații în care au fost dispuse constatări tehnico-științifice chiar și de 2 ani dar nu au fost efectute de specialiști, fapt care a dus la întârzierea finalizării dosarelor, dar și cel mai important, că “nu au fost identificate cauze de tergiversare a urmăririi penale imputabile procurorului de caz.”
Tot atunci, întrucât s-a constatat că are prea multe cauze, Călin Nistor a dispus că procuroarei Mihaela Iorga Moraru să nu i se mai repartizeze dosare până la diminuarea stocului aflat în lucru.
Măsură a fost una justificată, dacă ținem cont de faptul că, din informațiile pe care le avem, după plecarea din DNA a Mihaelei Iorga Moraru s-a constatat că dosarele pe care această le lucra la acel moment conțineau 1.200.000 de documente și 500 de volume.
Concluziile de mai sus au fost astfel transmise de Nistor, împreună cu o adresa procurorului șef al DNA Laura Kovesi în dată de 27 martie 2017. La dată de 4 aprilie 2017 au fost făcute însă importante mențiuni pe respectivă adresa, chiar de către șefa DNA, Laura Kovesi, în care cerea refacerea controlului motivat de faptul că “este puțîn credibil că în toate cele 135 de dosare s-a lucrat ritmic".
Iată ce era notat cu pixul în dată de 4 aprilie 2017 pe informarea nr. 40/CI/2017 transmisă în 27 martie 2017 de procurorul șef adjunct al DNA, Călin Nistor, către cabinetul șefei DNA Laura Kovesi care conținea rezultatele primului control operativ efectuat în perioada 15-23 martie 2017:"Din analiză rezultă că sunt multe dosare vechi nesoluționate, chiar de peste 6 sau 7 ani. (...) dosare în care suspecți/inculpați au fost arestați preventiv și nup finalizat, precum și multe dosare ce depășesc 2 sau 3 ani de la înregistrare. Este puțîn credibil că în toate cele 135 de dosare s-a lucrat ritmic, că atare va rog să refaceți controlul și să dispuneți măsuri de redistribuire a cauzelor, precum și să invocați motivele pentru care dosarele vechi nu au fost soluționate. Totodată, veți identifica cum au fost repartizate aceste dosare doamnei Iorga în condițiile în care alți procurori nu au primit 90 de dosare într-un an. Totodată, veți avea în vedere ordinul nr. 36/31 martie 2017, iar la refacerea conrolului se vor urmări obiectivele din art. 1 Ordin 36/31 martie 2017. Termen de finalizare 15.05.2017".
S-a întocmit astfel o nouă informare care conținea rezultatele controlului efectuat în perioada 28 aprilie – 12 mai 2017, unde activitatea Mihaelei Iorga Moraru a fost reevaluată, conform dispoziției rezolutive nr. 924/C/2017 a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, din dată de 4 aprilie 2017.
Nici concluziile celui de-al doilea control nu au fost satisfăcătoare, țînând cont de mențiunile făcute cu pixul la dată de 16 iulie 2017 în care s-a cerut expres un nou control pentru emiterea unui ordin.
Iată ce era notat cu pixul în dată de 6 iulie 2017 pe informarea nr. 40/CI/2017 transmisă în 13 iunie 2017 de procurorul șef adjunct al DNA, Călin Nistor, către cabinetul șefei DNA Laura Kovesi care conținea rezultatele celui de-al doilea control operativ efectuat în perioada 28 aprilie – 12 mai 2017, unde activitatea Mihaelei Iorga Moraru a fost reevaluată:"Apreciez că această informare nu corespunde cu cele solicitate prin dispoziția rezolutiva și nu sunt enumerate motivele pentru care cauzele nu au fost soluționate în termene mari de timp (dos vechi de 6, 7 ani). S-a depus la cabinetul procurorului șef referatul 202/P/2017 al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate, în baza căruia s-a solicitat CSM aviz pentru revocarea din DNA a dnei Iorga Moraru.
S-a depus referatul din dos nr. 254/P/2015 și 237/P/2015 privind modul în care s-au efectuat anumite acte de urmărire penală; că atare, față de aceste aspecte apreciez că se impune efectuarea unui nou control în care voi emite un ordin".