Adrian Năstase: Asa a devenit „erou” jandarmul care a refuzat ca un „rezist” să-i bage in gura un gard de protectie
- Antonia Hendrik
- 22 ianuarie 2018, 11:44
Adrian Năstase a făcut un comentariu pe blogul personal despre incidentul intens mediatizat care s-a petrecut în timpul manifestaţiilor din Bucureşti. Se referă la acel moment când jandarm ar fi lovit un protestatar care insista să ocupe carosabilul ilegal.
"Despre jandarmi si statul de drept" îşi intitulează postarea Adrian Năstase.
"Datorită conditiilor meteo (poate ca au fost si alte motive), numarul celor care au participat la manifestatiile de sâmbătă a fost semnificativ mai mic. De aceea, unele televiziuni de stiri, poate pregătite in week end pentru aceste evenimente, aveau nevoie de subiecte „bombă”. Asa a devenit „erou” jandarmul care a refuzat ca un „rezist” să-i bage in gura un gard de protectie, si, in loc să-l pupe pe frunte, a incercat sa-l descurajeze, dandu-i peste maini sau asa ceva. In urma acestui „incident”, jandarmul este anchetat disciplinar.
Eu mă astept ca desteptii care propuneau sa fie darâmate gardurile de la parlament si de la guvern să propună si desfiintarea jandarmeriei care, nu-i asa, ii impiedică pe cei care „isi caută drepturile” in week end, pe străzi sa se manifeste liber. Cred ca si suporterii echipelor de fotbal care, in lipsa de performanta a acestora, isi cauta alte angajamente si alti sponsori, mai ales inainte de reinceperea campionatului, ar fi de acord cu aceasta idee.
Pe un ton mai serios, legea 550 pentru organizarea si functionarea jandarmeriei, a fost aprobata in 2004, in perioada cand conduceam guvernul. Ea a fost elaborata pe modelul jandarmeriei franceze si cu sprijinul tehnic al acesteia. Daca vreti sa vedeti atributiile sale, cititi articolul 29 din lege. Mai cititi si articolul 31, pentru a vedea cum pot interveni jandarmii atunci cand sunt ultragiate fortele de ordine. Daca nu e suficient, urmariti imagini despre modul in care intervin fortele de ordine in Franta, Germania, SUA atunci cand sunt incălcate regulile de desfasurare a manifestatiilor publice.
Sigur, dreptul de a protesta pasnic este un drept constitutional. Dar regulile stabilite de fortele de ordine publica trebuie respectate. Cei care le incalcă trebuie sanctionati. In aceste conditii, consider ca anchetarea jandarmului provocat de acei „rezisti” dă un semnal de slăbiciune din partea jandarmeriei si a ministerului de interne. In acest fel, jandarmeria risca sa fie timorata si s-ar putea, ca in alte situatii, sa nu-si mai faca datoria.
Ancheta trebuie să-i vizeze, de fapt, pe cei care atacă jandarmii, aruncăndu-le in cap cu pietre din asfalt, care-i provoacă si care nu respecta indicatiile lor. Si ar trebui sa si aflăm rezultatul anchetării acestora. Ei trebuie identificati si pedepsiti. Mă impresionează până la lacrimi numarul de jandarmi care au inscriptionate pe jachete mentiunea „dialog”. Poate că, pe baza acestor experiente, la ministerul pentru dialog social ar putea fi numit un jandarm… Functia jandarmilor nu este una pedagogica. Educatia civica nu o fac jandarmii.
Contractul social intre cetateni si „statul de drept” presupune nu doar drepturi ci si obligatii. Intre altele si respectarea celor care sunt ptrevazute in legea 550/2004.