Mihai Călin, atac necruțător la adresa lui Ion Caramitru. „Pile, șpagă, rubedenii. Oamenilor le e frică de el ca de cancer!”

Mihai Călin, atac necruțător la adresa lui Ion Caramitru. „Pile, șpagă, rubedenii. Oamenilor le e frică de el ca de cancer!”

Mihai Călin a lansat un atac extrem de dur la adresa lui Ion Caramitru, managerul general al Teatrului Național, pe care îl acuză de o sumedenie de lucruri: comportament dictatorial, folosire în interes personal a fondurilor instituției, nepotism. Actorul spune că majoritatea actorilor nu ies public din cauză că se tem de el „ca de cancer”. Acest lucru se întâmplă în contextul în care mai mulți artiști români, printre care Marius Manole și Ada Galeș, și-au anunțat prezența la un protest organizat duminică în Piața Victoriei, de la ora 18, intitulat sugestiv #Demnitate.

„Din punctul meu de vedere și al conducerii sindicatului actorilor, dl Ion Caramitru, managerul general al Teatrului Național, care acum încearcă să facă ceva, să obțină fonduri, să deblocheze, dumnealui în ultimii ani a folosit foarte mult în interes propriu, personal o mare parte din activitatea teatrului. A condus în mod dictatorial, în mod autocrat, folosind o mare parte din resursele teatrului pentru propriul avantaj financiar. Mare parte din spectacole sunt regizat și jucate de dumnealui”, și-a început Mihai Călin discursul la Digi 24.

Actorul susține că inclusiv legea a fost modificată astfel încât Caramitru să poată să conducă nestingherit Teatrul Național: „Nu există concurs. Dacă altcineva vrea să vină și să participe în concurs, nu are voie”.

În plus, Mihai Călin a explicat și cum a reușit Caramitru să deturneze o bună parte din fondurile teatrului. „Iar dl Caramitru pe fiecare spectacol regizat sau în care joacă ia 10% din încasări. Iar în 2018 din 120 de spectacole jucate la Sala Mare 66 sunt regizate sau/și jucate de dl Ion Caramitru, în condițiile în care regizează foarte mult, el fiind – a și spus – în materie de regie mai puțin performant Facem doar comedii, dar e total dezechilibrat, iar spectacolele importante ale teatrului, care au fost finanțate cu vreo 200.000 de euro pe bucată se joacă foarte puțin – Regele Lear, Romeo și Julieta, Livada de vișini, No Man’s Land (…) În loc să chemăm lumea la teatru ca să vorbim despre viață și despre moarte și despre lucruri importante, despre dragoste, și despre prietenie, noi vrem doar să râdă lumea?

Evident, se pare că sursa acestui lucru este tăierea bugetului de la cultură, dar trebui să spunem lucruri care nu sunt spuse în spațiul public de foarte multă lumea, pentru că le e frică. Noi avem un aparat administrativ supranumeric, pentru că sunt foarte mulți angajați pe pile, pe relații, pe rubedenii sau pe șpagă”, a continuat tirada actorul.

Acesta a încheiat explicând și felul în care sunt tratați cei care își permit să conteste modul de conducere sau deciziile luate în anumite cazuri. „Am avut și discuții personale, că sunt anumite probleme și am fost întotdeauna respinși în mod brutal. Și de aceea am ajuns cu un memoriu la ministru, ca să căutăm un dialog, încă nu avem o reacție. Răspunsul direcției și în cadrul unei ședințe a fost execrabil. Am primit niște răspunsuri, cred că sunt redactate de dl Onisei, directorul adjunct, bun specialist pe legislație, un răspuns plin de minciuni, obraznic, pur și simplu disprețuitor. Multora dintre oameni le e frică să spună despre probleme, pentru că au contracte pe un an și tuturor le e frică de Caramitru ca de cancer să vorbească”, a fost declarația lui Mihai Călin.

Ne puteți urmări și pe Google News