Prtotest în penitenciarele din toată țara

Prtotest în penitenciarele din toată țara

Lucrărorii din penitenciarele din toată țara amenință cu blocarea sistemului în 10 zile, nemulțumiți fiind de faptul că li s-au redus salariile și o serie de beneficii stipulate prin lege.

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) a anunțat, marți, că declanșează acțiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaților din sistemul penitenciar. Mai exact, deși drepturile salariale în sistemul public sunt asigurate prin buget, în sistemul penitenciar, de la 1 ianuarie, au fost sistate de la plată următoarele: decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanță), majorarea pentru misiuni speciale, precum și plata sentințelor judecătorești. De asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană și echiament, iar orele suplimentare nu mai sunt compensate cu timp liber.

În perioada următoare va avea loc un miting în piața Victoriei din București, la care se estrimează participarea a minim 3.000 de oameni, din toată țara.

”Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar și alte categorii de angajați, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber și nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajați, aduce angajatorii în situația de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare și supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislației aplicabile și regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârși abuzuri prin încălcarea legislației și regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar dar și în relația cu mass-media și opinia publică”, a transmis Ștefan Teoroc, președintele SNLP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin acest protest, sindicaliștii cer adoptarea statutului polițistului de penitenciare, plata orelor suplimentare până în 2021, plata muncii suplimentare, conform legii, a cheltuielilor turistice,  actualizarea normelor de hrană și echipament și stoparea suprasolicitării și vulnerabilizarii personalului că soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare.