Rusia nu vrea SUA afară din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare

Rusia nu vrea SUA afară din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare

Rusia a avertizat luni că nu va recunoaşte ieşirea unilaterală a SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, unul dintre cele mai importante acorduri de dezarmare nucleară semnat la sfârşitul perioadei Războiului Rece

 "Nu vom recunoaşte decizia unilaterală a SUA privind suspendarea tratatului. Considerăm acest demers drept nesemnificativ din punct de vedere juridic", a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, într-un interviu acordat revistei "Viaţa internaţională" ("Mejdunarodnaia jizni"), din care aceasta publică fragmente luni pe site-ul său internet.

Diplomatul rus a subliniat că divergenţele actuale asupra Tratatului INF ar trebui rezolvate între cele două părţi "la masa negocierilor", transmite Agerpres.

Moscova consideră ca "inacceptabil" atât ultimatumul de 60 de zile pe care i l-a dat SUA pentru a se conforma Tratatului INF, cât şi cererea acestora de a distruge racheta sa de croazieră Novator 9M729 (SSC-8, conform clasificării NATO), despre care Washingtonul susţine că ar încălca tratatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Această rachetă nu încalcă tratatul", a insistat în interviul menţionat Serghei Riabkov. Potrivit ministrului rus, această rachetă nu ar avea o rază de acţiune care să contravină prevederilor Tratatului INF, care interzice rachetele cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, cu lansare de la sol. Noua rachetă rusească ar avea o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă, susţin unii experţi.

În opinia ministrului rus, Casa Albă caută "scuze" pentru a se sustrage restricţiilor impuse de acest pact în privinţa dezvoltării armelor strategice.

Riabkov a insistat că Rusia, într-un gest de "transparenţă fără precedent", este dispusă să prezinte SUA informaţii detaliate asupra acestei rachete, inclusiv imagini de la testarea ei.