Drapele în bernă pentru călăul din Tiananmen. Locul incinerării, secret

Drapele în bernă pentru călăul din Tiananmen. Locul incinerării, secret

Drapelul chinez a fost coborât, luni, în bernă, în piața Tiananmen, în omagiul fostului premier Li Peng, mort săptămâna trecută

Li Peng este cunoscut pentru responsabilitatea sa directă în represiunile sângeroase a manifestațiilor din iunie 1989 din Beijing. Prim ministru în perioada 1988-1998, Li Peng a decedat lunea trecută, în urma unei maladii nedeterminate, la vârsta de 90 de ani, scrie AFP. Luni, militarii prezenți pentru ceremonia cotidiană de ridicare a drapelului în piața Tiananmen, în centrul capitalei Beijing, au coborât în bernă uriașul drapel național în fața a sute de turiști care asistau la ceremonie.

„Era un om foarte ferm”, a declarat un bărbat din provincia Shaanxi (nord) Li Peng a fost unul din principalii artizani ai sângeroasei represiuni a manifestanților din piața Tiananmen, în 1989. Potrivit mai multor surse, represiunea s-a soldat cu un număr ce variază între 400 și 1000 de morți.

În urmă cu 30 de ani, în noaptea de 3 spre 4 iunie, militarii au pus capăt, brutal, la șapte săptămâni de proteste, defilări și greve ale foamei făcute de studenți, muncitori și funcționari care cereau stoparea corupției și mai multă democrație în țară.

Rolul lui Le Peng în „restabilirea ordinii” a fost salutat în acele zile de către regimul comunist, media de partid calificându-l pe Li drept „membru excepțional al Partidului Comunist Chinez”, după anunțul decesului acestuia.

Cel care a fost supranumit „călăul din Beijing” a rămas în fruntea guvernului până în 1998 și a fost președintele parlamentului chinez până în 2003.

Li Peng va fi incinerat luni într-un loc neprecizat, potrivit agenției oficiale China Nouă. Drapeluri au fost coborâte în bernă și în fața impunătorului Palat al Poporului, pe clădirile guvernamentale, în aeroporturi și la ambasadele Chinei din străinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News