Klaus Iohannis și-a prezentat interpretarea deciziei CCR
- Adrian Dumitru
- 24 iulie 2019, 06:14
Președintele Klaus Iohannis a vorbit, pentru prima dată, ieri, despre decizia Curții Constituționale referitoare la respingerea inițiativelor legislative de revizuire a Legii fundamentale, care urmăreau aplicarea rezultatului referendumului din 26 mai.
Șeful statului consideră că CCR a decis doar că nu este necesară modificarea Constituției pentru ca amnistia și grațierea persoanelor care au săvârșit fapte de corupție să fie interzise. Mai mult decât atât, Iohannis a spus că nu a chemat cetățenii ca să îi întrebe dacă își doresc modificarea Legii fundamentale.
„Datoria” partidelor parlamentare
Curtea Constituţională a validat, încă de luna trecută, rezultatele referendumului, fapt care face ca acest demers, insistent cerut de societate, să fie unul corect şi pe deplin constituţional. Repet, Curtea a validat referendumul. Este datoria partidelor parlamentare de a găsi forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislaţie opţiunea cetăţenilor. Partidele politice au venit cu anumite variante de modificare a Constituţiei, iar unele soluţii au fost declarate neconstituţionale”, a declarat Klaus Iohannis. Primul om în stat a acuzat PSD-ALDE că încearcă să deturneze sensul hotărârii CCR. Pentru ca amnistia și grațierea pentru fapte de corupție să fie interzise, partidele politice trebuie să vină cu o altă opțiune de modificare a legislației, susține Iohannis.
PSD și ALDE, acuzate de deturnarea deciziei CCR
„Opozanţii statului de drept şi ai justiţiei independente, care deloc întâmplător sunt şi aprigi susţinători ai amnistiei şi graţierii pentru corupţi, au găsit imediat prilejul de a încerca să deturneze sensul deciziei CCR”, acuză președintele. Acesta a adăugat că cele mai multe dintre soluţiile cuprinse în proiectele înaintate către Curte au trecut testul constituţional, aşa că îşi vor urma mai departe cursul firesc. „Nu este nicio tragedie că anumite propuneri din proiectele de modificare a Constituţiei au fost invalidate de Curte, aşa cum au clamat unele voci în spaţiul public. Pur şi simplu, partidele vor trebui să vină acum cu alte variante de schimbare a legislaţiei, care să conducă la acelaşi rezultat: transpunerea cât mai urgentă în lege a voinţei populare”, a mai completat Iohannis.
Hotărârea unanimă a Curții
Magistrații CCR au decis, săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi că inițiativa PNL și USR, dar și cea a PSDALDE, încalcă limitele revizuirii Constituției. Judecătorii au considerat că interzicerea celor două drepturi pentru persoanele condamnate pentru corupție este discriminatorie. Tot ieri, președintele a promulgat legea privind votul anticipat și prin corespondență pentru românii din străinătate.