Evenimentul Zilei > Actualitate > Filmul EVZ: A fost sau n-a fost?
Filmul EVZ: A fost sau n-a fost?

Filmul EVZ: A fost sau n-a fost?

"A fost sau n-a fost?" pune în discuţie veridicitatea revoluţiei dintr-un orăşel de provincie.

La 16 ani de la momentul care este întipărit în mintea tuturor românilor, Revoluţia din 1989, un reprezentant al mass media dintr-un orăşel din România reuşeşte să dezbată un subiect serios într-o comedie care vorbeşte despre societatea românească din provincie, despre situaţia din ’89, dar şi despre cea care a urmat Revoluţiei.
Invitaţii patronului de televiziune Virgil Jderescu (Teodor Corban) sunt Emanoil Pişcoci (Mircea Andreescu), un bătrân pensionar, şi Tiberiu Mănescu (Ion Sapdaru), un profesor de istorie.
Aceştia îşi amintesc cu nostalgie ziua în care au ieşit în stradă să strige împotriva lui Ceauşescu, dar sunt contrazişi de telespectatorii care intră în direct.
Acţiunea se petrece chiar în ajunul Crăciunului. Cornel Porumboiu se bazează pe cei trei actori pentru a realiza atmosfera potrivită unei satire apreciate atât de către publicul din România, cât şi de cel străin.
Lungmetrajul lui Porumboiu este considerat de "Le Monde" "o satiră delicată a iluziilor post-comuniste, care subliniază cruzimea istoriei fără a fi crudă cu personajele".

Filmul a câştigat trofeul Camera d´Or şi premiul Label Europa Cinemas la Cannes. Este câştigătorul a trei premii la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), dar şi laureat a două premii Gopo.
20.00 – PRO CINEMA
 <iframe width="633" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/AZ7MfFB14xo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: