Şase greşeli pe care le fac tinerii investitori şi cum să te fereşti de ele

Vreţi să faceţi bani în plus pe care să-i cheltuiţi înainte să începeţi să puneţi deoparte pentru pensie? Sau doriţi să investiţi doar în anumite companii?

Sunt două greşeli pe care le comit tinerii atunci când se gândesc să investească în piaţa de capital, potrivit Yahoo! News. Iată câteva dintre cele mai frecvente erori cu care se confruntă tinerii investitori, însoţite de câteva sfaturi cum pot fi evitate.

1. Să te entuziasmezi de o singură acţiune. Să investeşti în compania ta favorită poate părea mai atrăgător decât să pui banii într-un fond de acţiuni care reflectă un segment mai mare de piaţă. Însă este o alegere mult mai riscantă, deoarece o singură companie îşi poate pierde brusc din valoare. Pe lângă diversificare, fondurile de investiţii îşi păstrează avantajul de a avea costuri reduse, datorită modului cum sunt gestionate. Fondurile de investiţii pot cuprinde titluri de stat, acţiuni şi chiar fonduri de real estate.

2. Să te gândeşti că doar cei bogaţi trebuie să facă investiţii. Dacă aşteptaţi să aveţi ceva bani în plus pentru investiţii, s-ar putea să fie necesar să aşteptaţi până la sfârşitul vieţii. În schimb, puteţi începe contribuind cu sume mici la contul pentru pensie şi să creşteţi uşor suma cu trecerea timpului. Avantajul este cu atât mai mare cu cât începeţi să adunaţi banii mai devreme.

De exemplu, dacă puneţi într-un cont 1.000 de dolari, la vârsta de 20 de ani şi aveţi o dobândă de 5% pe an, veţi aduna 26.500 dolari până la 40 de ani. Dacă aşteptaţi până la cea de-a 30-a aniversare până să începeţi să contribuiţi, veţi avea doar 16.289 dolari.

3. Uiţi să urmăreşti cheltuielile. Cheltuielile pot muşca o parte importantă din câştig. În general, procentul anual înghiţit de comisioane se cifrează între 0,1% şi 2% din suma investită. Dar chiar şi un punct procentual diferenţă are un impact major în timp şi, în zece ani, poate umfla cheltuielile cu zeci de mii de dolari.

Însă de obicei majoritatea investitorilor acceptă comisioanele fără să se gândească la ele, de multe ori şi din cauză că sunt greu de găsit. Dacă nu găsiţi această informaţie în prospecte şi pe site-ul oficial, întrebaţi direct reprezentanţii companiei.

Şi iată un motiv în plus pentru a prefera fondurile de investiţii gestionate pasiv fondurilor mutuale gestionate activ: comisioanele reduc automat din profitul investiţiei.

4. Să ţii pasul cu creşterile şi scăderile pieţei. Dacă portofoliul investiţional este suficient de diversificat şi verificaţi cel puţin o dată la câteva luni dacă nu cumva trebuie să-l reechilibraţi, nu aveţi nevoie să urmăriţi fluctuaţiile zilnice.

În loc să staţi cu privirea la posturile de televiziune, care pot face ca o scădere de mică valoare să pară o prăbuşire, mai bine concentraţi-vă pe hobbi-uri, relaţiile cu cei din jur sau orice altă acţiune care vă echilibrează. Dacă totuşi vă simţiţi în continuare stresat din cauza fluctuaţiilor pieţei, gândiţi-vă dacă nu cumva investiţiile pe care le aveţi sunt prea riscante şi mutaţi-vă cea mai mare parte a portofoliului în fonduri relativ sigure, care însă oferă câştiguri reduse.

5. Un portofoliu nediversificat. Diversificarea, în diferite sectoare ale pieţei, industrii şi anumite companii, reduce riscul să pierdeţi totul la un moment dat. Cel mai uşor puteţi face acest lucru investind în piaţa de capital prin intermediul fondurilor de investiţii care ţin cont de anumiţi indici ai pieţelor.

Majoritatea victimelor lui Madoff au fost lovite în special din cauza faptului că au încredinţat întreaga sumă disponibilă unui om care a orchestrat o schemă Ponzi, în care investitorii mai vechi sunt plătiţi din contribuţiile noilor intraţi în schemă, şi nu din câştiguri.

6. Să laşi părinţii sau un consilier să investească în locul tău. Există un singur mod de a învăţa şi acesta este cel în care faceţi greşeli. Dacă vă place să vă verificaţi contul în mod regulat şi ştiţi să puneţi nişte numere pe foi, atunci vă puteţi gestiona singur investiţia.

Unele persoane preferă să apeleze la profesionişti, şi este în regulă atâta timp cât mai continuă să joace un rol activ. Majoritatea consilierilor recomandă să înţelegeţi exact unde vă puneţi banii şi nu doar să aveţi încredere că cineva va lua cele mai bune decizii în locul dumneavoastră.