90 de milioane de victime în câteva ore. Efectele dezastruoase ale unui război nuclear între SUA și Rusia

90 de milioane de victime în câteva ore. Efectele dezastruoase ale unui război nuclear între SUA și Rusia Sursa foto: Arhiva EVZ

Un studiu efectuat de experții de la celebra Universitate Princeton, din Statele Unite, despre un eventual război nuclear, a evidențiat lucruri îngrozitoare pentru omenire.

90 de milioane de victime. În primele ore ale unui eventual război nuclear, între SUA și Rusia, ar muri aproximativ 90 de milioane de oameni. Cam de patru ori și jumătate cât populația României. Cercetărorii americani au simulat un schimb de arme nucleare „tactice” cu randament mic între Statele Unite și Rusia.

Echipa de proiect ”Știință și securitate globală a Princeton” s-a folosit de animație, realizat în 2019. În acest film se arată un schimb de rachete nucleare între SUA și Rusia, care ar lovi mari așezări umane.

Experții susțin că nu există cu adevărat un mic război nuclear. Și că orice utilizare a armelor atomice ar fi catastrofală pentru omenire. Echipa ”Știință și Securitate Globală” a dezvoltat simularea folosind posturi realiste ale forței nucleare, ținte și estimări despre numărul de victime. Așa s-a estimat că ar fi mai mult de 90 de milioane de oameni morți și răniți în primele câteva ore ale conflictului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul mandatului său, Donald Trump a anunțat o schimbare a doctrinei militare americane. În acest sens, președintele SUA dorea ca arme nuclează de mai mică putere să poată fi folosite și în anumite cazuri ”non atomice”.

Simulatorul atomic. 90 de milioane de victime

Simularea Princeton se bazează parțial pe NUKEMAP, un simulator on-line de atac atomic, dezvoltat de Alex Wellerstein.

„Trăim într-o lume în care problemele armelor nucleare sunt în mod regulat pe primele pagini ale ziarelor noastre. Totuși majoritatea oamenilor au încă un sentiment foarte rău despre ceea ce poate face de fapt o armă nucleară care explodează”, a explicat Wellerstein.

În decursul timpului, SUA a mai făcut o astfel de simulare în 1982, în timpul mandatului lui Ronald Reagan. Jocul de război cunoscut sub numele de „Proud Proudet”, a fost un exercițiu simulat. Statele Unite au dorit să testeze teoria atacului nuclear limitat. Concluzia a fost că Uniunea Sovietică a perceput atacul, cu randament redus, ca pe unul real și a ripostat pe scară largă.

„Rezultatul a fost o catastrofă. O jumătate de miliard de ființe umane au fost ucise în schimburile inițiale. Tot atîția oameni ar fi murit din cauza radiațiilor și a foametei. NATO a dispărut. La fel a fost o bună parte din Europa, Statele Unite și Uniunea Sovietică. Părți majore ale emisferei nordice ar fi nelocuibile timp de decenii”, a spus Paul Bracken, politolog și consilier al Departamentului Apărării.

Administrația Reagan a privit ororile simulate ale războiului nuclear și a făcut un efort de a-și schimba politicile pentru a reduce la minimum șansa oricărui schimb atomic.