Evenimentul Zilei > Istoria secreta > 80 de ani de la Pogromul de la Iași. Istoria secretă
80 de ani de la Pogromul de la Iași. Istoria secretă

80 de ani de la Pogromul de la Iași. Istoria secretă

Peste numai câteva zile, în perioada 27-30 iunie, se împlinesc 80 de ani de la Pogromul de la Iași, una dintre cele mai negre pete din istoria noastră modernă.

Masacrul a mii de evrei din Roman, Fălticeni, Galați și Iași a făcut parte dintr-o operațiune amplă de ”curățire a terenului”, cum a fost numită de oficialii Guvernului Ion Antonescu.

Armata Română, împreună cu aliata sa, Germania nazistă, atacau Uniunea Sovietică. Misiunea de eliberare a teritoriilor românești ocupate de sovietici, marcată de cuvintele lui Antonescu: ”Ostași, vă ordon treceți Prutul!” este umbrită de cererea către militari, jandarmi și autorități civile de a izgoni populația evreiască din zonele controlate de militari.

Pretextul era frica de sabotaje, dar declarațiile politice făcute în ședințele consiliului de miniștri exprimă clar dorința de ”purificare etnică”.

La Iași, începând cu 27 iunie, evreii au fost percheziționați, scoși din case, arestați și, într-un final, împușcați, înghesuiți în trenuri de morții.

La procesul său, din 1946, Ion Antonescu avea să susțină că zona era controlată de forțele germane SS, dar probele l-au contrazis.

Foto: Imagini cu ororile comise între 27 și 30 iunie 1941, în Iași.

Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.