Comisarul european Leonard Orban sustine ca termenul ar putea ilustra "operativitatea maxima" solicitata Comisiei Europene.
Comisarul european Leonard Orban a declarat ieri la Bucuresti ca a cerut Comisiei Europene (CE) sa deruleze cu rapiditate investigatia pe posibilele ajutoare de stat acordate la vanzarea Automobile Craiova catre Ford, indiferent de rezultatul acesteia.
„In general, investigatiile si procedurile de acest gen dureaza pana la 18 luni”, a afirmat comisarul european. Daca operativitatea va fi „maxima”, ancheta ar putea dura intre 5 si 8 luni, a adaugat Orban. El a precizat ca rezolvarea cazului depinde si de maniera, rapiditatea si calitatea informatiilor furnizate de autoritatile romane.
„Exista disponibilitatea de a ajuta. Dar trebuie sa existe transparenta totala, comunicare rapida si complexa a informatiilor de catre partea romana”, a spus Leonard Orban.
Deocamdata, autoritatile de la Bucuresti nu au transmis Comisiei niciun material in acest sens, a precizat ieri si presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu.
Se cauta explicatii
Conform reprezentantilor Consiliului Concurentei, cei care au condus comisia de privatizare aveau responsabilitatea de a notifica „ex-ante” - anterior semnarii contractului - CE in legatura cu facilitatile acordate Ford. Forul european ar fi avut doua luni la dispozitie pentru a solutiona notificarea, iar lipsa unui raspuns putea fi considerata aprobare tacita.
„Suntem aproape siguri ca, odata notificata, CE ar fi deschis, in paralel, o investigatie, care ar fi prelungit acest termen. Dar aceasta ar fi fost calea corecta si transparenta pe care ar fi trebuit sa o urmeze Bucurestiul. Comisia de privatizare a fost infiintata prin hotarare de guvern. Lucrarile in comisie au fost secrete. Astfel incerc sa-mi explic de ce Consiliul Concurentei nu a fost solicitat inainte, ci numai dupa ce s-a aflat rezultatul final”, a mai adaugat Oprescu.
FACILITATI SUSPECTE
De ce s-a sesizat autoritatile europene
Autoritatile romane au conditionat privatizarea Automobile Craiova, prin AVAS, de indeplinirea mai multor conditii, precum atingerea unui nivel minim al productiei de 300.000 de masini pe an, in al patrulea an de la transferul uzinei, continuarea activitatilor actuale pe o perioada de patru ani si mentinerea numarului de angajati.
Executivul UE va verifica daca aceste conditii au facut ca pretul de vanzare sa fie mai mic decat in cazul in care tranzactia ar fi fost neconditionata. In urma deschiderii investigatiei CE, guvernul a decis sa suspende orice tip de negociere pe contractul de vanzare semnat cu Ford.