8% dintre copii au probleme de concentrare

De vina sunt stresul si alimentatia nesanatoasa ale mamei in timpul sarcinii, dar si ale copilului.

Numarul copiilor din Romania cu deficit de atentie (ADHD) este in crestere, atrag atentia psihiatrii. Desi nu se cunosc date exacte, specialistii apreciaza ca aproximativ 8% dintre copii au acest sindrom, caracterizat prin lipsa concentrarii, impulsivitate si hiperactivitate.

Sindromul poate fi ereditar, dar si cauzat de mediul social instabil, de un regim de viata incorect al mamei in timpul sarcinii (stres, alimentatie bogata in aditivi etc.), dar si de alimentatia copilului, spun medicii.

Sindromul hiperkinetic si de deficit de atentie a fost subiectul principal in cadrul celui de-al saptelea Congres al Societatii Nationale de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania, incheiat ieri la Sinaia.

60% dintre simptome se pastreaza si la maturitate

„Tulburarile nu depind numai de partea neurobiologica, combinata cu mostenirea genetica, ci si de un complex de factori care tin de anturaj, mediu etc.”, considera Mircea Tiberiu, presedintele Societatii Nationale de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania.

Astfel, si invatatorul copilului poate sa-i accentueze acestuia simptomele daca il marginalizeaza din cauza  comportamentului sau impulsiv, avertizeaza specialistii. De asemenea, si problemele in familie il pot afecta pe micut.

Fara tratament, 60a dintre simptomele de deficit de atentie se pastreaza si la maturitate, cei mici dezvoltand ca adulti reale probleme de adaptare sau tulburari depresive.

Cat sunt mici, copiii pot avea dificultati in desfasurarea unei sarcini, nu sunt atenti, sunt mereu agitati si hiperactivi, explica specialistii. Cel mai usor, aceste simptome pot fi depistate la scoala, cand celor mici li se cere o anumita rigurozitate. Ar putea fi insa prea tarziu.

„Pentru ca sindromul sa poata fi tratabil, este nevoie ca micutul sa fie diagnosticat la varsta prescolara”,  a declarat in cadrul congresului Felicia Iftene, sefa sectiei de Psihiatrie a copilului de la Spitalul de Copii din Cluj.

Cel mai des, sinuciderile in randul copiilor sunt intalnite la cei cu deficit de atentie. Aproape 75% dintre tentativele de sinucidere intalnite la copiii cu depresie combinata cu ADHD sunt si reusite, in comparatie cu 15% la copiii care nu au acest sindrom, arata datele prezentate in cadrul Congresului Societatii Nationale de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania. Specialistii pun asta pe seama impulsivitatii caracteristice acestei afectiuni.