Editura Evenimentul si Capital

78.000 de kilometri pe bicicletă. Şi drumul nu e gata

887448cfa131ab72ea1915e462970640
Autor: | | 0 Comentarii | 0 Vizualizari

Dacă îl întrebi câţi ani are, îi place să spună 264. În buletin, are abia 26. Indianul Somen Debnath este în al şaselea an de călătorie, iar cele patru biciclete l-au purtat din ţara sa natală până în România.

„Cu bicicleta în jurul lumii, pentru prevenirea SIDA şi o viaţă paşnică”, scrie pe o plăcuţă montată aripa din faţă a bicicletei. Somen vine dintr-o familie săracă din localitatea indiană Basanti, din Bengalul de Vest. Nu e indianul tipic, cel care ajunge în casele noastre prin filmele produse la Bollywood. Are ochi mari, rotunzi şi naivi, părul lung şi oarecum ondulat, iar barba neagră şi destul de mare îl face cât de cât bărbat. Altfel, ai zice că este un copil plecat de acasă să îşi ia lumea în cap. Povestea călătoriei lui a ajuns la momentul simetriei. Primul semn că aceasta e menirea lui a apărut cu şase ani înainte să plece, iar acum priveşte înapoi la cei şase ani pe drum. „Toată lumea se ferea de el, ca de ceva otrăvit” Până la 14 ani, Somen era un copil care iubea să călătorească de unul singur în natură. După şcoală, colinda pe la marginea periculoaselor păduri de mangrove, iar acasă ajungea abia când Soarele îşi terminase tura pe cer. Se arunca într-un mic iaz din apropierea casei, ieşea ud leoarcă şi fugea spre casă, unde îl aştepta masa. Atunci, a citit un articol într-un ziar, pe care avea să îl decupeze şi să îl recitească de sute de ori. Ştirea spunea scurta poveste a unui copil bolnav de SIDA, abandonat lângă o unitate medicală din Calcutta. „Toată lumea se ferea de el, ca de ceva otrăvit”, îşi aminteşte acum Somen. Se gândea că, chiar dacă acel copil i-ar fi fost duşman, nu l-ar fi abandonat acolo. Apoi, s-a interesat ce înseamnă virusul HIV, cum se răspândeşte el. „La 16 ani, nici nu ştiam ce înseamnă contact sexual - spune Somen-, iar când am mers la Organizaţia pentru Prevenirea SIDA din Bengalul de Vest, cei de acolo au început să râdă de mine. Se gândeau că eu, un puşti, nu pot face multe pentru a lupta cu această cumplită boală”. Dar le-a spus că vrea să afle totul, iar apoi să îi spună cum poate lupta împotriva răspândirii SIDA. După câteva luni, „le povesteam profesorilor de la şcoală, iar ei le spuneau copiilor. Nici profesorii nu ştiau prea multe, au fost bucuroşi să afle de la mine despre lupta împotriva SIDA”. Apoi, a urmat prima mare provocare. Un an de mers pe jos prin satele Bengalului de Vest, cu opriri pentru a-i ajuta pe oameni să înţeleagă ce înseamnă boala şi cum o pot evita.

Traducere: Doamne, aş vrea să îmi aştern inima la picioarele tale. Vreau să îţi dau totul, numai să îmi dai ocazia să o fac. Dar cel mai mult mi-aş dori să fiu parte din tine.

Dacă vreţi să îl cunoaşteţi, scrieţi un email la somendebnath06@gmail.com sau daţi un telefon la 0724.179.324. Site-ul oficial al lui Somen Debnath este www.somen2020world.com.

CUTREMUR in televiziunea din Romania! A demisionat, acum cateva minute! Mesaj transant al vedetei TV

Pagina 1 din 1
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Turism

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI