Evenimentul Zilei > Actualitate > 775 de oameni UCIŞI, într-o singură fotografie. Cum arată cele mai LETALE LUNETISTE ale armatei SOVIETICE | FOTO
775 de oameni UCIŞI, într-o singură fotografie. Cum arată cele mai LETALE LUNETISTE ale armatei SOVIETICE | FOTO

775 de oameni UCIŞI, într-o singură fotografie. Cum arată cele mai LETALE LUNETISTE ale armatei SOVIETICE | FOTO

Din cauza problemelor cronice legate de găsirea forţei de muncă pentru a îndeplini sarcinile militare şi industriale, guvernul sovietic a recrutat 7,75 de milioane de femei în Al Doilea Război Mondial, dintre care 800.000 au servit în cadrul armatei.

  A fost găsit APARATUL FOTO al unui soldat MORT în Al Doilea Război Mondial. Ce fotografii a făcut înainte să moară | IMAGINI TERIBILE 

Unele dintre ele au devenit lunetiste de elită, iar în 1943, URSS dispunea de 2.000 de astfel de femei-soldat, care au ucis aproximativ 12.000 de inamici pe câmpul de luptă.

Armata sovietică s-a bazat pe lunetiste în momentele cheie ale războiului, iar Nina Alexeyevna Lobkovskaya şi ucraineana Lyudmila Pavlichenko (cu peste 300 de soldaţi inamici ucişi) au devenit adevărate eroine naţionale.

Sovieticii au considerat că astfel de misiuni se potrivesc femeilor, care sunt calme, răbdătoare, evită lupta corp la corp şi ajung uşor într-o formă fizică bună, absolut necesară pentru misiunile cu care erau însărcinate.

Generalul Morozov, “părintele mişcării lunetiste”, a declarat că “mâna unei femei este mai sensibilă decât cea a unui bărbat. Astfel, când o femeie foloseşte puşca, ea apasă pe trăgaci mult mai uşor şi mai precis”, conform rarehistoricalphotos.com.

Cea mai prolifică perioadă pentru lunetişti a fost reprezentată de perioada defensivă a războiului, când trupele germane avansau pe teritoriul sovietic. După ce trupele naziste au început să se retragă, lunetiştii germani au devenit unul dintre cele mai mari pericole pentru armata sovietică.

Doctrina militară sovietică folosea lunetiştii pentru a elimina în special ofiţerii inamici, după ce specialiştii şi liderii militari ai Moscovei au aflat că ofiţerii germani cu experienţă pe câmpul de luptă erau foarte greu de înlocuit.

În fotografia de mai jos se află lunetistele din Armata a 3-a de Şoc de pe frontal din Belarus.

În primul rând se află V.N. Stepanov (20 de soldaţi inamici ucişi), J.P. Belusov (80) şi A.E. Vinogradov (83).

În rândul 2 se află E.K. Zhibovskaya (24 soldaţi ucişi), K.F. Marinkin (79) şi O.S. Marenkina (83).

În rândul 3 se află N.P. Belobrova (70), N. Lobkovsky (89), V.I. Artamonov (89) şi M.G. Zubchenko (83).

În rândul 4 se află N.P. Obukhov (64) şi A.R. Belyakov (24).

Numărul total al soldaţilor inamici ucişi de cele 12 lunetiste a fost de 775, iar fotografia a fost făcută în Germania, la data de 4 mai 1945.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: