Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, efectuează în aceste zile o vizită la Roma. Joi, Maria Ligor a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale italiene, discuţiile axându-se pe schimbul de bune practici în ceea ce priveşte relaţionarea cu diaspora, pe schimbul de informaţii legate de politicile publice sau pe migraţie şi securitate.
Potrivit unui comunicat al MAE transmis vineri AGERPRES, discuţiile purtate cu membri ai Comisiei parlamentare pentru italienii din străinătate s-au axat pe schimbul de bune practici în ceea ce priveşte relaţionarea cu diaspora, ministrul delegat expunând viziunea părţii române referitoare la trecerea de la o abordare de tip asistenţial la o relaţie de parteneriat care are ca obiectiv dezvoltarea ţării.
Maria Ligor a prezentat iniţiativele Guvernului prin care se încurajează reîntoarcerea românilor în ţară şi stimularea investiţiilor, aşa cum este proiectul "Diaspora Start-Up", dezvoltat de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi Ministerul Fondurilor Europene sau prevederile adresate diasporei din cadrul pachetului de creştere a mobilităţii.
Schimbul de informaţii legate de politicile publice dezvoltate de cele două state a scos în evidenţă importanţa unei bune comunicări cu cetăţenii stabiliţi în străinătate, folosind mijloacele tradiţionale şi noile tehnologii. Ministrul român a prezentat, în acest context, elementele strategiei de relaţionare cu diaspora pe platformele de social media şi în spaţiul virtual.
În cadrul întâlnirii cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru Acordul Schengen, Europol, imigraţie, Laura Ravetto, au fost abordate teme din actualitatea politico-diplomatică europeană, cu accent asupra migraţiei şi securităţii.
Interlocutoarea a reiterat sprijinul pe care Italia îl acordă pentru concretizarea obiectivului includerii României în spaţiul Schengen.
Potrivit Agerpres, agenda întâlnirilor oficiale din prima zi a vizitei în Italia s-a încheiat cu o întrevedere cu prefectul Romei, Paola Basilone. Dialogul a evidenţiat contribuţia substanţială pe care românii stabiliţi în regiunea capitalei şi-o aduc la economia şi în societatea italiană. Paola Basilone a subliniat gradul ridicat de integrare a românilor, atât din perspectiva participării la mediul de afaceri, cât şi din cea a forţei de muncă.
Maria Ligor a arătat că avantajul bunei integrări în societate poate fi amplificat de beneficiile ce se desprind din faptul că tinerii şi copiii de origine română au acces simultan la două culturi. În acest sens, ea a reiterat importanţa continuării proiectului guvernamental de predare a noţiunilor de limbă, cultură şi civilizaţie română în şcolile italiene.
Vizita ministrului delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni continuă cu o serie de întâlniri cu exponenţi ai comunităţii româneşti, ai mediului asociativ şi reprezentanţi ai cultelor.
Demnitarul român se va întâlni, de asemenea, cu şefii misiunilor diplomatice şi consulare din Peninsulă pentru a aborda aspecte legate de relaţionarea şi cooperarea cu comunitatea