Zecile de mii de români care au protestat pe străzi marţi şi miercuri nu i-au înmuiat deloc pe politicieni, care fac ce fac şi îşi protejează viitorul.
Asta reiese din reacţia parlamentarilor care au respins aproape în unanimitate cea mai dură lege anticorupție din ultimii 25 de ani. Proiectul legislativ a fost propus Parlamentului de liderul Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu, şi prevedea printre altele închisoarea pe viață pentru corupție mai mare de 100.000 de euro, confiscarea totală și extinsă a averii, muncă în folosul comunității pentru cei condamnați.
De asemenea, legea stabilea că faptele de mare corupție nu se prescriu niciodată. A fost prea mult pentru 113 senatori care au respins legea la Senat, nefiind nici măcar un singur vot favorabil legii propuse de liderul PRU. În aceste condiţii este interesant de remarcat care va fi reacţia românilor la protestele anunţate joi.
În urma incendiului izbucnit vineri seară în clubul Colectiv din Capitală au murit până în prezent 32 de persoane, iar alte 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, 50 dintre acestea fiind în stare critică sau gravă.
Situaţia creată în jurul legalităţii funcţionării clubului Colectiv este destul de simplă şi arată cine şi în ce măsură poartă vina pentru cele întâmplate. Secretarul de stat, Raed Arafat, care în zilele negre ce au urmat după incendiul din strada Tăbăcari, a declarat în mai multe intervenţii publice faptul că pompierii nu ştiau de existenţa clubului Colectiv, când a fost întrebat cum a fost posibil să funcţioneze clubul groazei timp de doi ani fără niciun aviz PSI.
Cu toate acestea, la 28 noiembrie 2014, un incendiu a izbucnit într-o încăpere din clădirea fostei fabrici Pionierul, unde se afla şi celebrul club Colectiv. În legătură cu acest eveniment, prim-adjunctul şefului ISU pe ţară, colonelul Daniel Marian Dragne, a declarat în exclusivitate pentru EVZ că s-a făcut o inspecţie pe platforma Pionierul în luna septembrie 2014, dar rapoartele oficiale au consemnat că nu exista acolo niciun "agent economic". De fapt, acest “niciun agent economic”, clubul Colectiv în speţă, funcţiona şi organiza concerte încă din luna septembrie 2013, când a şi avut loc deschiderea oficială.
Cei aproape 30.000 de oameni care au ieşit marţi seara pe străzile Bucureştiului nu s-au mulţumit cu demisiile pe care premierul Victor Ponta şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi le-au anunţat marţi dimineaţă. Românii au ieșit din nou miercuri seara într-un număr și mai mare decât cu o seară precedentă.
Protestatarii au scandat pentru schimbarea sistemului, au cerut capetele celor care încă sunt în funcții importante, în cuda dosarelor penale pe care le au, oamenii au strigat că vor justiție și demisia parlamentului corupt, dar și un Guvern de tehnocrați. Au strigat împotriva partidelor, dar și a patriarhului Daniel, ca urmare a reacției nervoase a acestuia din timpul înmormântării femeii de serviciu care a murit la Colectiv.