Deputata liberală Cristina Burciu, membră a Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, anunță că Executivul “a ținut cont de consecințele sociale și economice de până acum ale subfinanțării educației”. Prin urmare, Guvernul României, conștient de importanța vitală de a investi în tânăra generație, a alocat acestui sector, pentru anul 2021, “cel mai mare buget din ultimii 30 de ani”.
Problema finanţării educaţiei din România integrează un amplu sistem care nu s-a putut alinia în ultimii ani la standardele europene privind alocarea bugetară anuală din Produsul Intern Brut pentru educaţie.
Abandonul şcolar, lipsa de resurse umane competente şi calificate, slaba corelare a competenţelor profesionale ale beneficiarilor educaţiei cu nevoile mediului economic privat, precum şi subdezvoltarea cercetării ştiinţifice sunt doar câteva dintre efectele subfinanţării educaţiei din ultimii ani.
“Conform angajamentelor asumate în faţa românilor, Executivul Florin Cîţu a alocat pentru acest an cel mai mare buget destinat educaţiei naţionale din ultimii 30 de ani. Astfel, de la bugetul naţional Ministerul Educaţiei a primit suma de 5,7 miliarde euro, iar prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se vor aloca alţi 1,8 miliarde euro”, a anunțat Cristina Burciu.
70 milioane de euro distribuite profesorilor elevilor restanțieri din cauza pandemiei
Deputata liberală mai subliniază că o sumă de 70 de milioane de euro va fi distribuită profesorilor responsabili de elevii restanțieri din cauza pandemiei. De asemenea, graţie unor programe de granturi europene, la nivelul infrastructurii școlare și a resurselor umane vor avea loc mai multe investiții.
“Se vor realiza o serie de investiţii de amploare în infrastructura şcolară şi în resursele umane, în valoare de alţi 500 milioane euro.
Nu în ultimul rând, suma de 70 milioane euro va fi distribuită plăţii profesorilor responsabili de acţiunile remediale destinate elevilor restanţieri cu materiile din primul semestru, din cauza pandemiei”, a afirmat Cristina Burciu.
Bursele școlare vor fi dublate
Potrivit deputatei liberale Cristina Burciu, tot din bugetul de stat vor fi finanţate bursele şcolare, cu suma de 536 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o dublare a cuantumului alocat acestui capitol anul trecut.
“Bursa minimă este de 100 lei pentru fiecare categorie, respectiv de performanţă, de merit, de studiu sau socială, iar dacă autorităţile locale doresc, pot să majoreze această sumă din bugetele locale”, a spus Cristina Burciu.
“În consecinţă, Guvernul României a transpus în fapte angajamentele luate în faţa românilor, prin voinţa politică asumată pentru investiţii generoase în educaţie. În acest proces, Guvernul va avea tot sprijinul parlamentarilor care apreciază că bunul cel mai de preţ al statelor moderne este educaţia”, a conchis deputata PNL.