7 lucruri la care să fii atent când cumperi un smartphone

7 lucruri la care să fii atent când cumperi un smartphone

Pe lângă faptul că înlocuiește o mulțime de alte device-uri, smartphone-ul ne ajută în activitatea zilnică. Există aplicații și pagini web prin intermediul cărora

Telefoanele inteligente au devenit o parte integrantă a vieții cotidiene. Folosim aceste dispozitive ca mijloc de comunicare, pentru a face fotografii sau a salva documente în cloud, vizionăm seriale, navigăm pe internet sau ascultăm muzica preferată.

Pe lângă faptul că înlocuiește o mulțime de alte device-uri, smartphone-ul ne ajută în activitatea zilnică. Există aplicații și pagini web prin intermediul cărora achităm călătoria cu metroul sau taxiul, comandăm cina sau programăm aerul condiționat pentru acasă. Cu o mulțime de produse disponibile pe piață, este întotdeauna dificil să știi cum să alegi dintre cele mai bune smartphone-uri un telefon potrivit nevoilor tale.

Iată 7 lucruri cărora trebuie să le acorzi atenție înainte de a achiziționa un astfel de produs:

Ne puteți urmări și pe Google News

1. Display-ul

Ecranul reprezintă un aspect esențial de care trebuie să ții cont atunci când intenționezi să îți cumperi un telefon nou. Claritatea și luminozitatea unui afișaj sunt măsurate în pixeli per inch (PPI). Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât display-ul telefonului va avea un aspect mai fin, imaginile și clipurile video vor arăta excelent, iar textul va fi lizibil chiar și la lumina solară.

Un telefon inteligent trebuie să aibă o rezoluție de cel puțin 1920 x 1080 pixeli, însă cel mai bun smartphone poate ajunge la 2560 x 1440 pixeli. La modă sunt și telefoanele cu ecran bezel-less (fără margini), însă ține cont că acestea sunt fragile și dificil de întreținut.

2. Bateria

Vei folosi smartphone-ul pentru atât de multe lucruri încât este de la sine înțeles că bateria trebuie să reziste o perioadă mai lungă de timp. De preferat ar fi să alegi un dispozitiv care durează peste o zi, după o singură încărcare. Totodată, tehnologia de încărcare rapidă este un must-have.

De regulă, bateriile mari înseamnă telefoane mari, așa că dacă dimensiunea este o problemă, ia în considerare alegerea unei baterii de 3.400 mAh, care poate asigura funcționarea telefonului pentru 24 de ore. Nucleul procesorului are și el un rol important în îmbunătățirea performanței bateriei. Dacă acesta are o putere redusă, va putea efectua sarcini de intensitate scăzută fără a descărca bateria.

3. Procesorul

Procesorul este cel mai important lucru în ceea ce privește viteza telefonului și eficiența energetică. Dacă activitatea smartphone-ului tău înseamnă efectuarea de apeluri, folosirea unui număr mic de aplicații și ocazional a câtorva jocuri, un procesor de nivel mic sau mediu servește perfect scopului tău.

Uneori, capacitatea procesorului este cea care limitează actualizările software. Unul dintre cele mai bune procesoare disponibile pe piață și inclus într-o mulțime de telefoane emblematice este Qualcomm Snapdragon 835. Acesta reușește să ruleze fără probleme aplicațiile și jocurile, să crească performanța dispozitivului și să reducă consumul bateriei.

4. Spațiul de stocare

Odată cu apariția serviciilor de backup precum Google Drive sau Google Photos, dependența de stocarea pe telefon a scăzut. Totuși, dacă ești adeptul spațiului de stocare offline, asigură-te că alegi un smartphone cu o memorie foarte bună. Cu atât de multe aplicații disponibile, un dispozitiv bun trebuie să aibă minimum 3GB de RAM. O memorie de 6 sau 8 GB ar fi suprasolicitată în cazul în care dorești să înlocuiești laptopul cu telefonul.

Dacă intenționezi să descarci filme sau muzică, să rulezi o mulțime de aplicații și să stochezi imagini ori clipuri video, este recomandată o memorie de cel puțin 32 GB, însă 64 GB ar fi mult mai bine. O variantă excelentă este și achiziționarea unui smartphone care oferă sloturi pentru cartele microSD ce îți permit să îți mărești spațiul atunci când ai nevoie.

5. Sistemul de operare

Sistemul de operare reprezintă software-ul telefonului și formează ceea ce înseamnă meniul dispozitivului și aplicațiile pe care le poate rula, determinând și ușurința în exploatare. Există două sisteme principale dintre care poți alege: iOS (Apple iPhones) și Android.

Primul dintre acestea este recunoscut pentru ușurința în utilizare, securitate și integrarea cu alte produse Apple. Android este proiectat de Google și este utilizat de foarte mulți producători de telefoane mobile. Oferă acces la o mare varietate de aplicații, jocuri și divertisment, este extrem de personalizabil și simplu de folosit.

6. Camera

Smartpone-ul a înlocuit de mult aparatele de fotografiat. În prezent, nu mai este vorba doar de numărul mare de megapixeli pentru o performanță bună a camerei.

Tipul de senzor integrat, dimensiunea acestuia, calitatea lentilei, stabilitatea optică, efectele integrate, performanța la lumină slabă, diafragma, nivelurile ISO sau focalizarea automată sunt caracteristici care se apropie din ce în ce mai mult de o cameră digitală. Dacă îți dorești imagini luminoase și clare, ia în considerare un smartphone care să aibă incluse toate aceste detalii.

7. Dimensiunea

Un alt aspect de luat în calcul pentru alegerea telefonului potrivit este dimensiunea. Smartphone-urile devin din ce în ce mai mari, iar cele mai recente modele măsoară între 5.5-6 inci sau mai mult. Dispozitivele mari sunt grozave atunci când te uiți la filme sau navighezi pe internet, însă unii le-ar putea considera incomode. Un model confortabil, ușor de ținut în geantă sau în buzunar, se apropie de 4-5 inci.

Nevoile tale specifice determină alegerea smartphone-ului perfect. Cel puțin în următorii doi ani îl vei folosi zilnic, așa că ai nevoie de un telefon bun, cu funcții moderne integrate. Ține cont de indiciile prezentate mai sus atunci când achiziționezi un produs nou pentru a face față provocărilor din rutina ta zilnică.