Peste 60 000 de dosare cu decizii nemotivate erau în instanțele din țară la sfârșitul anului 2017, potrivit unui raport al Inspecţiei Judiciare.
La Curtea de Apel București se află aproape jumătate dintre dosarele cu decizii nemotivate, 29.000 provenite de la instanțele din Capitală şi judeţele vecine. Pe locul doi, cu aproape 5.000 de dosare, este Curtea de Apel Cluj, iar pe trei sunt instanţele din Constanţa.
Conform legii, întârzierea nejustificată a motivării constituie abatere disciplinară și se sancționează. În ultimii trei ani, 34 de judecători au fost sancţionaţi cu avertisment, reducerea salariului sau chiar excluderea din magistratură, după ce au lăsat nemotivate sute de dosare.
"În urma activităţii de monitorizare desfăşurate pe parcursul anului 2017, au fost dispuse 47 de sesizări din oficiu:
- în 5 lucrări s-a dispus începerea cercetării disciplinare sub aspectul abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată, constând în întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor din motive imputabile;
· în 4 lucrări s-a dispus respingerea sesizării;
· într-o singură cauză s-a dispus admiterea sesizării din oficiu şi exercitarea acţiunii disciplinare.
Începând cu anul 2013, unul dintre domeniile specifice de activitate ale Inspecţiei Judiciare a fost acela al monitorizării situației privind hotărârile judecătorești neredactate în termen.
Această activitate de monitorizare a reprezentat o preocupare constantă a Inspecţiei Judiciare în vederea identificării prompte a întârzierilor şi dispunerii de măsuri în consecinţă, monitorizarea având în principal un scop preventiv", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare pentru stiripesurse.ro.
Pe de altă parte, Inspecţia Judiciară a anunţat, vineri, că va verifica, până la finalul anului, dosarele de mare corupţie şi cele mai vechi de zece ani, la toate instanţele. De asemenea, se va verifica termenul de redactare a hotărârilor şi activitatea magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Controalele tematice vizează activitatea magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectarea termenelor legale de redactare a hotărârilor judecătoreşti, dosarele mai vechi de 10 ani şi dosarele de mare corupţie.
Controale de fond vor avea loc la Judecătoria Sibiu, Judecătoria Turda, Judecătoria Tîrgu Mureş, Tribunalul Sibiu, Tribunalul Cluj şi Curtea de Apel laşi.