Evenimentul Zilei > International > 50 de persoane au fost arestate din cauza postărilor pe rețelele de socializare. Teroare instaurată de forțele de securitate
50 de persoane au fost arestate din cauza postărilor pe rețelele de socializare. Teroare instaurată de forțele de securitate

50 de persoane au fost arestate din cauza postărilor pe rețelele de socializare. Teroare instaurată de forțele de securitate

Zeci de persoane au fost reținute din cauza postărilor pe care le-au publicat pe rețelele de socializare. Mesajul comun era îndreptat împotriva regimului de la Minsk.

Cel puţin 50 de persoane au fost arestate de forţele de securitate din Belarus (KGB) și sunt acuzate de insultare a unui reprezentant al puterii sau incitare la ură socială după ce au postat opinii personale şi comentarii pe reţelele de socializare.

Subiectul a fost legat de schimbul de focuri produs cu două zile în urmă şi în care şi-au pierdut viaţa un manager IT şi un ofiţer KGB, a anunţat grupul belarus pentru drepturile omului Viasna-96, conform Agerpres.

Comentariile făcute pe rețelele de socializare i-a costat libertatea

„Aparent arestările sunt legate de comentarii postate pe reţele de socializare despre moartea lui Andrei Zelţer şi a unui ofiţer KGB”, a declarat grupul de apărare a drepturilor omului, conform sursei citate.

Autorităţile de la MInsk au declarat că ofiţeri KGB au împuşcat, marţi, un bărbat în vârsta de 31 de ani, după ce acesta a opus rezistenţă forţelor de ordine, fără să-i confirme identitatea. Anterior, KGB-ul belarus anunţase că un ofiţer al său a fost ucis în timpul unei percheziţii la Minsk: proprietarul apartamentului nu a dorit să deschidă, iar când echipa trimisă a spart uşa, acesta ar fi deschis focul cu o puşcă de vânătoare.

Bărbatul împuşcat lucra la una dintre cele mai mari companii IT din Belarus

Potrivit publicaţiei belaruse Naşa Niva, bărbatul ucis era angajat al filialei din belarus a companiei de software EPAM Systems, cu sediul în SUA. El era programator şi un simpatizant al mişcării de contestare a regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Franak Viacorka, consilier principal al liderului opoziţiei din Belarus, Sviatlana Ţihanouskaia, a declarat că bărbatul ucis este un angajat al companiei de software EPAM Systems. „Sunt atât de multe întrebări.

Andrei Zelţar, bărbatul împuşcat, lucra la una dintre cele mai mari companii IT din Belarus @EPAMSYSTEMS. Ar fi avut şi cetăţenia americană. După cum au spus prietenii săi, el a susţinut mişcarea pentru democraţie din Belarus.