5 lucruri esenţiale pentru a avea dinţi sănătoşi

Sănătatea orală înseamnă mai mult decât un zâmbet strălucitor. Presupune de asemenea protejarea gurii de depunerea plăcii care produce acizi ce pot slăbi smalţul dinţilor, care conduc la apariţia cariilor dentare şi irită gingiile.

Iată care sunt principalele cinci sfaturi ale specialiştilor în igienă orală:

1. Periază dinţii corect

Toată lumea îşi periază partea din faţă a dinţilor, dar unii oameni lasă deoparte alte suprafeţe, cum ar fi spatele fiecărui dinte în parte, dar şi buzele, limba, cerul gurii şi partea interioară a obrajilor. Pentru o tehnică de periere corectă, trebuie să-ţi fixezi periuţa la un unghi de 45 de grade faţă de dinte şi gingie şi operează mişcări dese şi rapide pe fiecare dinte în parte, pentru o secundă sau două. Pentru dinţii cei mai îndepărtaţi ajută să închizi gura în timp ce te periezi pentru a crea mai mult spaţiu.

2. Alege corespunzător periuţa de dinţii Aveţi două opţiuni în privinţa alegerii periuţei de dinţi: o periuţă de dinţi manuală sau una electrică. Amândouă sunt eficiente în curăţarea dinţilor, cu condiţia să îi periaţi corect. Unii oameni preferă o periuţă electrică pentru că reprezintă ceva nou şi de aceea sunt tentaţi să-şi spele dinţii cu mai multă atenţie. Este indicat ca dinţii să fie spălaţi de două ori pe zi cu o pastă cu fluor iar periuţa trebuie înlocuită la fiecare trei, patru luni.

3. Nu consuma des dulciuri Consumul des de alimente care conţin mult zahăr conduce la creşterea riscului apariţiei cariilor. Zahărul poate schimba mediul din gură şi îl face mai favorabil apariţiei bacteriei care crează acizi şi conduce la apariţia cariilor. Contează deci, cât de des consumi dulciuri. Este indicat după ce au mâncat ceva dulce să bei un pahar de apă pentru a dilua acizii din gura ta.

4. Mestecă gumă fără zahăr

Mestecarea gumei fără zahăr după masă creează suplimentar salivă care ajută la neutralizarea acizilor care conduc la apariţia cariilor dentare şi la probleme de sănătate orală. Guma de mestecat nu reprezintă un substitut al periajului sau al folosirii aţei dentare, dar studiile arată că mestecarea gumei de mestecat fără zahăr după masă poate ajuta la menţinerea sănătăţii dinţilor şi prevenirea cariilor dentare.

5. Nu mai fuma Fumatul poate reprezenta unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătatea orală, mai ales pentru gingii. În plus, fumatul poate să conducă la cancer oral, poate lăsa pete galbene pe dinţi şi cauzează o respiraţie urât mirositoare. Pentru sănătatea orală, dar şi din motive estetice este foarte indicat să renunţaţi la ţigări.