Editura Evenimentul si Capital

5 dezastre care ar putea afecta omenirea până în anul 2050

Pământul ar putea fi distrus până în 2050
Autor: | | 3 Comentarii | 520 Vizualizari

Dacă nu vom lua măsuri, o serie de ameninţări serioase s-ar putea transforma în catastrofe globale. Business Insider a alcătuit o listă cu cele mai înfricoşătoare scenarii cu care ne-am confrunta în 2050.

Exod - Schimbările climatice vor face oamenii să se mute dintr-un loc în altul. Conform unui raport întocmit de IOM (n.r. International Organization for Migration, Organizaţia internaţională pentru migraţie, în limba engleză), până în anul 2050 vor exista în jur de 200 de milioane de "refugiaţi climatic", în timp ce un studiu realizat anul acesta a ajuns la concluzia că o creştere a temperaturii medii pe glob cu doar trei grade Celsius ar duce la strămutarea a peste 600 de milioane de persoane. Clima s-a încălzit deja cu un grad în ultimii o sută de ani, iar temperatura medie creşte din ce în ce mai repede, relatează Business Insider.

Inundaţii - O altă consecinţă a schimbărilor climatice, în principal a încălzirii globale, este nivelul crescut al apelor, care ameninţă zonele de coastă din întreaga lume. Încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, riscul ca o maree de furtună să treacă peste digul din Manhattan, New York, Statele Unite, a crescut de douăzeci de ori. Un astfel de fenomen avea loc, de obicei, o dată la 100-400 de ani, dar specialiştii spun că, în prezent, apele ar putea să depăşească digul o dată la patru-cinci ani. Între 1870 şi 2004, nivelul mării a crescut cu aproape douăzeci de centimetri, iar cercetătorii se aşteaptă la o creştere de încă 18-59 centimetri de-a lungul secolului XXI. Acest fenomen este cauzat de dilatarea termică a apei, dar şi de topirea calotei glaciare şi a gheţarilor, lucru care ar putea duce la inundaţii catastrofale, iar oraşele de pe coastă ar putea fi distruse complet.

Foamete - Comparativ cu nivelul din anul 2000, recoltele vor începe să se clatine, în condiţiile schimbărilor climatice dese. Astfel, recoltele diminuate vor duce la înfometarea a peste douăzeci de milioane de copii în Asia, Africa şi America de Sud. Creşterea demografică din prezent ar trebui să fie dublată de o creştere cu cel puţin 60% a producţiei, iar în condiţiile actuale, acest lucru pare foarte puţin probabil. Până în 2050, se estimează că recoltele nu numai că nu vor creşte, dar, cel puţin în Asia, producţia de grâu va scădea cu 50% faţă de nivelul din 2000, iar cea de orez va scădea cu 17% faţă de acelaşi an.

Boli infecţioase - Creşterea temperaturilor, a precipitaţiilor şi a umidităţii la nivel global vor facilita răspândirea insectelor purtătoare de boli contagioase. Combinate cu verile din ce în ce mai lungi şi trendul ascendent pe care se află călătoriile internaţionale, aceste fenomene vor duce, până la urmă, la declanşarea unor noi pandemii. Febra dengue, sau "febra oaselor rupte", o boală tropicală cauzată de un virus care este transmis de ţânţari, este una dintre principalele ameninţări cu care omenirea se va confrunta în următorii ani. Numărul cazurilor a crescut de peste 30 de ori în ultimii 50 de ani, numai în Malaysia având loc peste 10.000 de îmbolnăviri anual, care costă guvernul în jur de 13 milioane de dolari. Maladia a fost întâlnită în mai mult de 100 de ţări, printre care state europene ca Franţa ori Croaţia, iar specialiştii se tem de răspândirea bolii la nivel global.

ATENTIE!!! AZI, cea mai CALDUROASA ZI! Vor fi TEMPERATURI RECORD!

Pagina 1 din 2


Tag-uri: exod, inundatii, foameteStirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI