46 de ani de la cutremurul care însângerat România. Două clădiri din București s-au prăbușit ca un castel de nisip. Foto și Video

46 de ani de la cutremurul care însângerat România. Două clădiri din București s-au prăbușit ca un castel de nisip. Foto și Video

Printre victimele cutremurului din 1977, din România, s-au numărat și mai multe persoane din mediul artistic. Două blocuri dintr-o zonă sigură a Capitalei au fost puse la pământ de mișcarea seismică înregistrată cu 7,2 grade pe scara Richter.

Cutremurul petrecut în România, la data de 4 martie 1977 a făcut cele mai mari ravagii în București. În zona Unirii - Casa Poporului, considerată a fi, la acea vreme, printre cele mai sigure din Capitală, au căzut două clădiri înalte. Au existat persoane care și-au pierdut viața.

Două clădiri aflate într-o zonă considerată sigură s-au prăbușit

Blocul interbelic de 7 etaje, aflat la bifurcaţia străzilor Poenaru Bordea cu Artei, a căzut în seara de 4 martie 1977. De sub molozul din imagine a putut fi salvată o singură persoană. Unicul supravieţuitor, "scos după 2 zile, Nicolae Moldoveanu (Nae), artist plastic, care avea atelierul la parterul acestui bloc, povesteşte chiar fiul acestuia, tot Nicolae pe nume, conform facebook.com/uranusdisparut. În acest bloc a murit și poeta Veronica Porumbacu împreună cu soțul ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

În cazul imobilului Apolodor 31, cu opt etaje, o scară întreagă s-a prăbușit, după cum se poate vedea și în imagine. Cadrul surprinde intersecția Apolodor–Cazărmii și, alături de imobilul distrus, cîteva clădiri mai norocoase: în stînga, blocul de la nr. 24, și, pe fundal, casa din Cazărmii nr. 13.

Măsurile luate de Nicolae Ceaușescu

Sinistrații rămași fără locuințe după cutremurul din 1977 au primit repartiții în apartamente noi, mobilate. A fost una dintre primele măsuri luate de dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu. Afirmația îi aparține lui Dan Constantin, senior-editor la publicația Jurnalul. Acesta a povestit că imediat după cutremur Ceaușescu a scos armata din cazărmi ca să intervină în degajarea dărâmăturilor și pentru găsirea supraviețuitorilor.

În 1977, armata era singura instituție a statului care avea echipamentele și dotările necesare pentru a interveni în caz de dezastru. Pe vremea aceea nu exista un serviciu de protecție civilă la fel de eficient, precum ISU în zilele noastre, care să acționeze.

Cutremurul s-a produs în seara de 4 martie 1977 și a afectat, în principal, capitala București. La ora 21.22, când majoritatea oamenilor se aflau în casă și se pregăteau de culcare, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter s-a produs în Vrancea și a durat 56 de secunde. În București, s-au prăbușit peste 30 de clădiri de locuințe, majoritatea amplasate în zona centrală, iar sub dărâmături au murit în jur de 1.400 de persoane. La nivelul întregii țări numărul total al victimelor a fost de 1.570.