Prof. dr. Suciu Horaţiu: „Consider IUBCVT Tîrgu Mureș cea mai reprezentativă și performantă instituție sanitară de profil din țară”

 

Prof. dr. Suciu Horaţiu este Membru în Senatul Universitar UMF, membru în Consiliul Profesoral UMF, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Mureş, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, șef de disciplină IUBCvT Tîrgu Mureş.

 

Rep.: Nu pot să încep interviul altfel, decât cu apelativele cu care ați fost asociat: chirurgul fenomen, deținător de recorduri absolute, medicul de inimi atins de divinitate. Cum reușiți să lăsați la intrarea în sala de operații aceste așteptări imense? 

Prof. dr. Suciu Horaţiu: Am avut o mare șansă în viață, și anume aceea de a face ca și profesie exact ceea ce îmi place cel mai mult și care îmi aduce satisfacții profesionale și sufletești. Exact sala de operații este aceea care pe de o parte îmi oferă bucuria salvării vieții pacienților noștri și pe de altă parte a contribuit la această imagine pe care ați evocat-o mai sus. Consider aceste aprecieri un pic prea măgulitoare, sunt onorat, dar nu le consider un impediment în activitatea mea, ci din contră. Aprecierile pozitive din partea pacienților, aparținătorilor, a societății în general reprezintă un stimulent pentru orice medic dedicat profesiei lui, reprezintă certitudinea că reușește să aducă plus valoare prin ceea ce face și îl convinge să continue, într-un sistem sanitar în care este greu să institui performanța ca și rutină.

 

 

La începuturi …

 

 

Rep.: La începuturi, când la Milano v-ați însușit bazele practice ale chirurgiei cardiovasculare, întrezăreați o perspectivă reală asupra a ceea ce urma la Tîrgu-Mureș: centru de referință în domeniul medicinii cardiovasculare? 

 

Prof. dr. S.H.: Stagiul de pregătire în Italia a fost o provocare pentru mine ca medic și pentru Institutul nostru ca și unitate de elită în sistemul sanitar românesc. La momentul 2003, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Tîrgu Mureș, care împlinește 50 de ani de activitate și 45 de ani de la prima operație pe cord deschis, era deja o certitudine, un reper important pe harta medicinii românești și cea mai performantă clinică de profil prin rezultatele obținute și operațiile de anvergură cum este transplantul cardiac.
Provocarea a constituit-o abordarea unui domeniu în mare suferință în România la acel moment, și anume efectuarea intervențiilor chirurgicale la nou-născut și copilul mic.
Fiind un domeniu cu totul nou, am profitat de experiența și profesionalismul medicilor de la Spitalul „San Donato” din Milano și am reușit să transfer la Tîrgu Mureș aceste cunoștințe și experiența medicală care ne-a permis abordarea cu succes a acestor operații extrem de dificile, solicitante și delicate din perspectiva implicațiilor sociale și emoționale specifice operării copiilor.
Acest lucru era previzibil, la Tîrgu Mureș existând, așa cum am menționat, o resursă umană înalt calificată și o atmosferă propice realizării performanței medicale.
Am reușit în această perioadă, începând din 2004 realizarea unui număr de peste 3.000 intervenții chirurgicale la copii, cu rezultate foarte bune, cifră care vorbește despre succesul acestui program la Tîrgu Mureș.

Rep.: Din 2005 sunteți membru al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant. Cum se integrează acest sistem în cel internațional? Cât de relevant este argumentul științific, în dezvoltarea acestei rețele importante? 

 

Prof. dr. S.H.: Activitatea de transplant este un alt motiv de mândrie din perspectiva activității noastre profesionale, un domeniu care cu certitudine a adus notorietate și vizibilitate sporită centrului medical și academic târgumureșean.
Reprezintă o obișnuință informația de pe canalele de știri ca după o prelevare de organ pentru moarte cerebrală inima a fost transplantată la Tîrgu Mureș. Aceasta este regula și în prezent, când se împlinesc 19 ani de la primul transplant cardiac efectuat la Tîrgu Mureş, urmat de alte 70 de proceduri cu rezultate foarte bune. Prezența mea în Consiliul științific al agenției naționale de transplant este în acest context una justificată, iar argumentul științific este foarte important în acest context în care lucrăm în epoca medicinii bazată pe dovezi științifice, iar rolul nostru este de a transpune în practica medicală aceste dovezi și progrese ale științei.

 

Rep.: Conduceți IUBCvT Tîrgu Mureș, o instituție de referință în domeniu la nivel național și internațional. CV-ul dvs. documentează, începând din anul 2004, aproape anual, câte o premieră națională la o nouă procedură medicală introdusă în sălile de operații. Este această tendință – căutarea metodelor inovatoare – dictată de viziunea dvs., ca șef de Institut sau este un trend dictat de domeniul medical mereu în dezvoltare?  

 

Prof. dr. S.H.: Consider Institutul de boli cardiovasculare și transplant Tîrgu Mureș ca fiind cea mai reprezentativă și performantă instituție sanitară de profil din țară, cu notorietate și vizibilitate externă. Când spun aceasta mă refer la abordarea tuturor patologiilor cardiologico-chirurgicale, de la infarctul miocardic acut la urgențele cardiovasculare ale nou-născutului sau transplantul cardiac.
Practic, sunt acoperite toate patologiile la toate grupele de vârstă, fapt care a dus inevitabil la o interconectare strânsă cu cele mai importante centre europene, lucru pe care îl constatăm inclusiv acum prin prezenta invitaților și colaboratorilor la sesiunea aniversară. Aceste lucruri nu sunt întâmplătoare, ele au venit odată cu creșterea experienței și aplatizarea curbei de învățare, îmbunătățirea permanentă a rezultatelor, efectuarea de intervenții novație, totul în folosul pacienților noștri. Evident că sunt rezultatul unei viziuni și a unui plan articulat care a fost pus în practică de noi toți cei responsabili de bunul mers al instituției.

 

Rep.: Dumneavoastră l-ați avut ca mentor pe dl. prof. dr. Radu Deac. Ce credeți că trebuie să reprezinte astăzi un profesionist ca să inspire generațiile viitoare?

 

Prof. dr. S.H.: Am avut șansa să îl am ca profesor și mentor pe dr. Radu Deac, întemeietor de școala chirurgicală târgumureșeană, pionierul chirurgiei cardiace moderne.
Pe lângă talentul chirurgical înnăscut, profesorul Deac a avut viziune. Viziune în ceea ce privește direcțiile de dezvoltare a specialității și a alegerii resursei umane capabilă să pună în practică a acestora.

 

 

Copiii

REP.: Ce v-a motivat să alegeți copiii? … Micii pacienți cu inimă micuță, pe care, așa cum ziceați „operația este ca pictura pe bobul de orez?”  

Prof. dr. S.H.: Alegerea copiilor ca domeniu de supraspecializare a mea a avut legătură directă cu această viziune, practic am fost atras în acest domeniu nou ca într-un vârtej irezistibil.
În permanență îmi răsună în mod obsesiv afirmația profesorului că „un copil nu este un adult mic”. Asistam adesea neputincios la unele cazuri de intervenții pediatrice care nu aveau rezultatul dorit, simțeam că operațiile la copii sunt altceva și merită o abordare aprofundată.
Am avut șansa să fac această supraspecializare în străinătate și am avut șansa și mai mare să pot transpune în practică ceea ce am învățat. Datorez acest lucru celor care mi-au acordat încredere și tuturor colegilor și colaboratorilor cu care am reușit acest lucru.
Am operat peste 3.000 de copii în cei 14 ani de când am pornit centrul cardiovascular pediatric, am efectuat 12 operații premiere naționale, inclusiv transplantul pediatric; sunt lucruri care ne onorează și ne motivează să mergem mai departe.

De ce copiii? Pentru că nimic nu este mai înălțător decât zâmbetul unui copil care a fost în ghearele morții și nimic nu se compară cu un copil redat familiei lui.

 

Rep.: Aveți o experiență vastă la nivel mondial în ceea ce privește medicina în general, tehnologia medicală, chirurgia cardiovasculară. După dvs. ce perspective reale de dezvoltare are IUBCvT?

 

Prof. dr. S.H.: Sunt optimist în privința șanselor de dezvoltare a IUBCvt. Principalul nostru atu este reprezentat de resursa noastră umană, medici și asistente medicale înalt calificate. Nu este conceput succesul și performanța unei unități medicale în absența resursei umane, cel mai important capital.
În mod evident, progresul instituțional este condiționat de cadrul general de dezvoltare în ansamblu a sistemului medical românesc, pentru care rolul principal revine organizatorilor și finanțatorilor acestuia. Este vorba de identificarea priorităților și elaborarea strategiilor pentru rezolvarea problemelor. Prima condiție pentru rezolvarea unei probleme este să fie recunoscută și tratată ca atare.
Bolile cardiovasculare reprezintă „killerul” numărul 1 al populației României, 57 % dintre compatrioții noștri decedând din cauza bolilor cardiovasculare. Este o problemă care nu mai poate fi ignorată și tratată cu toată considerația, efort în care institutul inimii din Tîrgu Mureș va avea un rol central

 

Notă

Dialogul cu Prof. dr. Suciu Horaţiu, şef secţie Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii, IUBCvT Tîrgu Mureș, a fost realizat de echipa IUBCvT Tîrgu Mureș. Noi n-am făcut decât să edităm și să publicăm aceste mărturii impresionante. Fotografii: Radu Hațegan, Radio Târgu Mureș, Arhivă personală

 

Istoric

 

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) este un centru de excelenţă în acordarea asistenţei medicale bolnavilor cardiovasculari, în educarea şi formarea profesioniştilor din domeniul medical şi în cercetarea ştiinţifică. IUBCvT Tîrgu Mureş reprezintă o unitate de elită în asistenţa medicală din România, oferind o gamă largă de servicii medicale prin secţiile clinice, compartimentele şi laboratoarele din structura acestuia.

La Tîrgu Mureş există o tradiţie de decenii în chirurgia cardiovasculară, ceea ce a făcut ca oraşul nostru să fie unanim recunoscut, atât în ţară, cât şi dincolo de hotarele ei, ca un centru de excelenţă în acest domeniu. Pentru cine are îndoieli în sensul celor relatate, sunt relevante fie răspunsurile la  întrebarea: „ Ce ştiţi despre Tg.Mureş ?”

La „Institutul Inimii” din Tîrgu Mureş vin, cu speranţă şi încredere în măiestria medicilor, oameni de pe tot cuprinsul ţării şi de peste hotare.

 

Complex integrat de abordare medicală a sănătăţii inimii

 

Din punctul de vedere al cardiologiei şi chirurgiei cardiovasculare, Tîrgu Mureş nu înseamnă doar faimosul Institut al Inimii, unde au loc, cu o constanţă demnă de admirat, intervenţii chirurgicale complicate şi transplanturi de cord sau proceduri intervenţionale inovatoare. Tîrgu Mureş înseamnă o parte a istoriei cardiologiei şi chirurgiei cardiovasculare. La Tîrgu Mureş, chirurgia cardiacă şi cardiovasculară  funcţionează ca un tot unitar, IUBCvT funcţionând în strânsă simbioză şi interdependenţă cu Universitatea de Medicină şi Farmacie şi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate spitalicească de acest fel din întreaga ţară. De altfel, deloc întâmplător, IUBCvT şi Spitalul Judeţean funcţionează, practic, aproape sub acelaşi acoperiş fiind cei doi piloni ai Centrului Regional de Urgenţă Mureş  , iar sediul UMF Tîrgu Mureş  se află la doar câteva sute de metri, în imediata apropiere.  

 

Tradiţie de decenii în tratarea bolilor cardiace şi cardiovasculare

 

Actul de naştere al actualului Institut  datează de acum 20 de ani. În decembrie 1995, la Tîrgu Mureş se organizează Centrul de Boli Cardiovasculare, pe structura Clinicii de Chirurgie Cardio-vasculară (condusă de acest Christiaan Barnard al României care este prof. dr. Radu Deac), a Clinicii de Cardiologie (Prof. dr. C. Georgescu) din Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş. Tot atunci se înfiinţează  prima Clinica de Cardiologie Pediatrică din ţară (Prof. dr.Rodica Togănel).

În aceiaşi structură se organizează Secţia Clinică de Anestezie şi Terapie Intensivă Cardiacă sub conducerea dr. Kerek Istvan, întemeietorul  şcolii tîrgu-mureşene de anestezie şi terapie intensivă cardiacă. Ulterior se înfiinţează Secţia Clinică de Cardiologie Intervenţională şi cateterism cardiac adulţi şi copii (dr. Ciprian Suciu), prima de acest fel din ţară, astfel încât Centrul. de Boli Cardiovasculare Tîrgu-Mureş devine o unitate specializată cu 215 paturi, 5 secţii clinice universitare şi 332 de angajaţi.

            Tradiţiile medicinei cardiace şi cardiovasculare la Tîrgu Mureş sunt, însă, mult mai vechi.

Primele activităţi organizate de chirurgie cardiovasculară din centrul medical Tîrgu-Mureş datează din anul 1957, când la 29 martie a avut loc prima operaţie pe cord-închis pentru stenoza mitrală efectuată de o echipă medico – chirurgicală compusă din medicul primar cardiolog dr. Coman Kund Wilhelm, prof Papai Zoltan, prof. Maros Tiberiu, dr. Kesztenbaum Ervin, din Tîrgu-Mureş, prof. Nicolae Hortolomei, prof. dr. Dan Setlacec, dr.George Litarcek, dr. Bradu Fotiade, dr. Halevi, din Bucureşti.

Trebuie menţionat că în România prima operaţie de acest gen a fost efectuată la Bucureşti de prof.dr. Nicolae  Hortolomei şi echipa sa în anul 1953.

În Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Clinica Chirurgie I sub conducerea prof.dr. Papay Zoltan funcţionau la acea dată, 2 saloane de bolnavi cardiaci, un serviciu de explorări funcţionale şi laboratorul de cateterism cardiac.

 

Experienţa celebrilor fraţi Barnard

 

Anul 1962 a fost unul de cotitură în medicina inimii de la Tîrgu Mureş. Atunci s-au alăturat echipelor de chirurgi mureşeni două personalităţi de calibru a medicinei româneşti, în persoanele profesorilor Ioan Pop D. Popa şi Radu Deac.

În 1964 se organizează, prin autoritatea prorectorului Ioan Pop D. Popa staţia experimentală a IMF Tg.-Mureş, unde este iniţiată şi dezvoltată activitatea operatorie experimentală pe cord deschis cu ajutorul circulaţiei extracorporeale. Tot aici, dr Radu Deac efectuează primele transplante cardiace ortotopice la animal din ţară (Revista Medicală 1964).

După o pregătire de câţiva ani, cu testări experimentale pe animal, la 5 aprilie 1973 are loc prima operaţie pe cord-deschis în Tîrgu-Mureş (echipa operatorie: prof. dr. Pop D. Popa, dr.Deac, Dr.Ilniczky, dr. Aczel,) urmată de alte 16 asemenea operaţii în Clinica Chirurgie II şi Chirurgie Cardio-vasculară. Activitatea de anestezie a fost asigurată de dr. Kerek Istvan dupa o specializare de 1 an în Germania (Munster). La 1 octombrie 1974, prof. Pop D. Popa  se transferă la Spitalul Clinic Fundeni, Bucureşti, Clinica de Chirurgie.

La 1 ianuarie 1975 este decizionata sectia de chirurgie cardio-vasculara ca unitate distincta in Clinica Chirurgie II Targu-Mures, iar in 1976 devine Clinica de chirurgie cardiovasculara prin separarea ca disciplina distincta in IMF Targu-Mures la conducerea unitatii fiind numit dr. Radu Deac. In noile conditii organizatorice se dezvolta activitatea de chirurgie cardio-vasculara in special pe cord-deschis efectuandu-se, cu rezultate bune majoritatea interventiilor de acest gen. Unitatea devine cel de al 2-lea centru de operatii pe cord-deschis din Romania.

Începând cu 1976, repetatele vizite ale profesorului Marius Barnard (fratele şi mâna dreapta a mai celebrului Christian Barnard, chirurgul care a efectuat primul transplant de cord din lume) de la Spitalul Grote Schuur din Cape Town, Africa de Sud, stimulează şi perfecţionează activitatea de chirurgie pe cord-deschis, numărul operaţiilor crescând la 300-500 pe an şi diversificându-se. Se dezvoltă chirurgia coronariană, chirurgia valvulară şi chirurgia cardiopatiilor congenitale.

 

Ca atare, chirurgia cardiacă mureşeană a luat un avânt cu mult înaintea vremurilor.

 

Bazele logistice ale IUBCvT

 

La 12 septembrie 1983, odată cu inaugurarea noului Spital Clinic Judeţean de Urgenţă din Tîrgu Mureş, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară are destinate 100 de paturi, un bloc operator separat, având trei săli moderne de operaţii, o secţie de terapie intensivă cardiacă, un laborator propriu de cateterism cardiac şi angiocardiografie. Toate acestea, în structura Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş. Acesta a fost nucleul logistic în jurul căruia, câţiva ani mai târziu, se va naşte actualul Institut al Inimii.

 

Sprijin din SUA

 

Între anii 1990-1992, prof. dr. Radu Deac efectuează o specializare în transplantarea cardiacă, ca ”profesor invitat” la Departamentul de Chirurgie Cardio-toracică al Universităţii Pennsylvania din Philadelphia, SUA, sub îndrumarea prof. Henry Edmunds şi a dr. Verdi DiSesa, directorul programului de transplant

Incepind cu anul 1995, activitatea Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara este dezvoltata prin proiectul de colaborare cu Humana Heart Institute International din Louisville, Kentucky, SUA şi creditul USAID. In cadrul acestui proiect au avut loc specializări ale unor  echipe complexe (chirurgi, anestezisti, cardiologi, asistenti medicali) din clinică si vizite de instruire  efectuate de experti din institutul mai sus amintit. In acest mod, concomitent cu o dotare suplimentara  cu echipamente si materiale,  activitatea de chirurgie cardio-vasculara s-a amplificat in numar, diversitate si rezultate.

 

Borna lui 1999

 

Un alt an de referinţă pentru IBCvT Tîrgu Mureş a fost 1999.

Programul de transplantare cardiacă a intrat în etapa clinică începând cu iulie 1999 după o îndelungată etapă experimentală,. Au fost efectuate 3 recoltări succesive de cord de donator la Tîrgu-Mures, care au fost transplantate la spitalul AKH din Viena şi spitalul din Bad Oeuheysen, Germania.

În acelaşi an de graţie pentru medicina cardiacă românească, are loc, la Bucureşti, primul transplat cardiac efectuat la noi în ţară. Autor a fost medicul  Şerban Brădişteanu (pentru multi ani parte a echipei de chirurgie cardiovasculara din Tg.-Mureş), având ca prim ajutor pe prof. dr. Radu Deac. După numai 2 săptămâni , se efectuează primul transplant cardiac la Tîrgu Mureş.

În 14 noiembrie 1999 s-a efectuat primul transplant de cord din Tîrgu-Mureş, dezvoltându-se astfel activitatea celui de al 2-lea centru de transplant din ţară.

În anul 2005, numărul transplantelor de cord la Tîrgu-Mureş a ajuns la 12 cazuri. La 15 ani de la primul transplant, adica în 2014 aveam peste 50 de transplanturi cardiace, cea mai mare parte din pacienţii noştri fiind în viaţă, unii dintre ei, în ordine cronologică, au peste 14 ani de la intervenţie şi duc o viaţă normală.

 

 

Centrul de Boli Cardiovasculare devine Institut de Boli Cardiovasculare si Transplant

 

In anul 2002 Centrul de Boli Cardiovasculare din Targu-Mures devine Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) cu urmatoarea structura :

 • Clinica de Chirurgie Cardio-vasculara (prof.dr. Radu Deac)
 • Sectia Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva Cardiaca (dr.Irina Modrigan)
 • Clinica de Cardiologie Adulti (prof.dr.C.Georgescu)
 • Clinica de Cardiologie Pediatrica (conf.dr.Rodica Toganel)
 • Sectia Clinica de Cardiologie Interventionala( dr.C.Suciu)
 • Laboratorul de cateterism cardiac si angiocardiografie
 • Laborator explorari functionale neinvazive
 • Laborator radiologie si imagistica medicala
 • Farmacie
 • Ambulator de specialitate
 • Unitate primire urgente
 • Compartiment de cercetare
 • Departament administrativ

 

Conducerea Institutului este asigurată de  prof. Dr. Radu Deac – ec. Monica Suciu – director financiar-contabil.

La 1 mai 2005 este decizionată în structura Institutului, prin ordin al Ministrului Sănătăţii, Secţia Clinică de Chirurgie Cardiacă pediatrică , la conducerea căreia este numit dr. Suciu Horaţiu, medic specialist chirurgie cardiacă, asistent universitar. Dr. H. Suciu care a efectuat o specializare de 1 an la Centrul San Donato, Milano, Italia sub conducerea Prof.dr. Alessandro Frigiola şi la Spitalul « Bambino Gesu » din Vatican (Prof. dr. A. Di Donato) Roma, Italia. Această  supraspecializare în chirurgia cardiacă pediatrică a fost  confirmată  prin ordin al  Ministrului Sănătăţii.

Activitatea de îngrijire a copiilor cu cardiopatii congenitale este concentrată într-o nouă organizare « Centrul Cardiovascular Pediatric « ,  conform recomandărilor grupului de experţi americani şi europeni. Centrul reuneşte în structura Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş, secţiile clinice de cardiologie pediatrică, chirurgie cardiacă pediatrică, compartimentul de transplant şi noul bloc operator (2 săli de operaţie) şi terapie intensivă cardiacă pediatrică. Se dezvoltă o importantă colaborare cu Secţia clinică de neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş.

 

 

Evenimentul din 2011, trecut cu bine

 

Istoria IBCvT n-a consemnat, din păcate, doar urcurşuri, ci şi coborâşuri. Pricinuite, însă, nu de colectivul medical, ci de nefericita imixtiune a decidenţilor politici ai vremii. Aşa s-a ajuns ca, în anul 2011, guvernul rămas în istoria contemporană sub numele de Guvernul Emil Boc II (portofoliul Sănătăţii a fost asigurat de Attila Cseke), să desfiinţeze Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş. Acesta s-a transformat în simple secţii de profil, fără personalitate juridică, integrate în structura colosului care este şi azi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Consecinţele au fost nefaste, iar activitatea fostului institut a intrat într-un recul previzibil. Timp de 2 ani de zile n-a mai putut fi efectuat niciun transplant cardiac, nici la Târgu Mureş, nici în ţară.

Eugen Nicolăescu venit în fruntea Ministerului Sănătăţii (decembrie 2012-martie 2014) care, fără să fie medic de profesie, a promovat o Hotărâre de Guvern (august 2013) prin care IBCvT a fost reînfiinţat.

În urma „reînfiinţării” actualului Institut de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş, prin H.G. nr. 413/2013, actuala unitate sanitară este autorizată şi furnizează aceleaşi servicii medicale ca şi fostul Institut, funcţionează cu aceeaşi structură medicală şi organizatorică, ca şi înainte de desfiinţare, cu acelaşi personal medical şi de cercetare, ceea ce conduce fără îndoială la concluzia că vorbim, practic, de un continuator în domeniu.

 

Structura de azi a IUBCvT

 

Asistenţa medico-chirurgicală de calitate în patologia cardiovascularului de toate vârstele de la nou-născut şi sugar la vârsta avansată este asigurată în anul 2015 de IUBCvT Tîrgu Mureş  prin sectiile clinice, compartimentele si laboratoarele din structura acestuia:

 • 1 Secţie Clinică de Chirurgie Cardiovasculară pentru adulţi şi copii cu compartiment de transplant cardiac şi Bloc operator adulţi şi copii; 2 Compartimente ATI adulţi şi copii care oferă servicii de reanimare şi terapie intensivă cardiovasculară;
 • 2 Secţii Clinice de Cardiologie adulţi cu compartiment de terapie intensivă coronarieni şi compartiment de cardiologie intervenţională
 • 1 Clinică de Cardiologie copii, prima cu acest profil din ţară;
 • Compartiment de Recuperare cardiovasculară adulţi şi copii;
 • Spitalizare de zi – 5 paturi.

 

În activitatea lor de zi cu zi, cele patru secţii ale IBCvT se sprijină pe aportul oferit de compartimentele conexe: farmacie, bloc operator adulţi, bloc operator copii şi transplant de cord, o unitate proprie de transfuzie sanguină, una de sterilizare, laboratoare de analize medicale, imunologie-transplant HLA, radiologie şi imagistică medicală, explorări funcţionale invazive (adulţi şi copii), neinvazive (adulţi) şi neinvazive (copii),  serviciu de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, unul de epidemiologie şi profilaxie în boli cardiovasculare şi unul de evaluare şi statistică medicală.

Tot în cadrul IBCvT fiinţează şi un ambulatoriu integrat, cu cabinete de specialitate pentru cardiologie, adulţi şi copii, şi chirurgie cardiovasculară. “Pacemaker Clinic” – Serviciul ambulator de urmărire al pacienţilor cu stimulatoare cardiace.

             În cadrul institutului funcţionează un compartiment distinct de cercetare şi producţie. Producţia şi implantarea primelor valve biologice din ţară, manufacturate în Laboratorul de producţie valve, imunologie şi transplant al IUBCvT.

 

            Prin acest departament avem în implementare 3 proiecte ştiinţifice. Aceste rezultate ale cercetărilor în domeniul ingineriei tisulare în reconstrucţia valvulară vor fi analizate în manifestările ştiinţifice derulate cu ocazia aniversării noastre.

           

            Această aniversare – 21  de ani de activitate ai Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş constituie un  moment de referinţă pentru medicina cardiovasculară din România. Este un moment care ne permite trecerea în revistă a realizărilor deosebite acumulate, evenimente de vârf în medicina din România – transplantarea cardiacă, chirurgia cardiacă la noi-născuţi şi sugari, tratamentul de urgenţă al infarctului miocardic acut şi cardiologia intervenţională, formarea câtorva generaţii de medici specialişti în domeniu. In acelaşi timp este un moment de a făuri noi planuri şi obiective măreţe pentru viitor la înălţimea marilor înaintaşi. La conducerea actuală a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant,  comitetul director format din prof. dr. Klara Brânzaniuc-manager, Dr. Mariana Ciorba – director medical, Ec. Mariana Cernat – director economic,  cu o mare experienţă profesională şi managerială, este o garanţie a viitorului acestei instituţii, în fruntea unor specialişti de vază în domeniu.

 

Structura de azi a IBCvT

 

Asistenţa medico-chirurgicală de calitate în patologia cardiovascularului de toate vârstele de la nou-născut şi sugar la vârsta avansată este asigurată în anul 2015 de IUBCvT Tîrgu Mureş prin sectiile clinice, compartimentele si laboratoarele din structura acestuia:

   • 1 Secţie Clinică de Chirurgie Cardiovasculară pentru adulţi şi copii cu compartiment de transplant cardiac şi Bloc operator adulţi şi copii;

   • 2 Compartimente ATI adulţi şi copii care oferă servicii de reanimare şi terapie intensivă cardiovasculară;

   • 2 Secţii Clinice de Cardiologie adulţi cu compartiment de terapie intensivă coronarieni şi compartiment de cardiologie intervenţională

   • 1 Clinică de Cardiologie copii, prima cu acest profil din ţară;

   • Compartiment de Recuperare cardiovasculară adulţi şi copii;

   • Spitalizare de zi – 5 paturi.

 

O mulţime de compartimente conexe

 

În activitatea lor de zi cu zi, cele patru secţii ale IBCvT se sprijină pe aportul oferit de compartimentele conexe: farmacie, bloc operator adulţi, bloc operator copii şi transplant de cord, o unitate proprie de transfuzie sanguină, una de sterilizare, laboratoare de analize medicale, imunologie-transplant HLA, radiologie şi imagistică medicală, explorări funcţionale invazive (adulţi şi copii), neinvazive (adulţi) şi neinvazive (copii), un serviciu de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, unul de epidemiologie şi profilaxie în boli cardiovasculare şi unul de evaluare şi statistică medicală.

 

Tot în cadrul IBCvT fiinţează şi un ambulatoriu integrat, cu cabinete de specialitate pentru cardiologie, adulţi şi copii, şi chirurgie cardiovasculară. “Pacemaker Clinic” – Serviciul ambulator de urmărire al pacienţilor cu stimulatoare cardiace.

 

În cadrul institutului funcţionează un compartiment distinct de cercetare şi producţie. Producţia şi implantarea primelor valve biologice din ţară, montate pe inel şi <<stentless>> manufacturate în Laboratorul de producţie valve, imunologie şi transplant al IUBCvT;

 

 

 

Te-ar putea interesa și: