"432" pentru nevazatori

Filmul de Palme d'Or va fi descris audio pentru cei cu deficiente de vedere.

Voluntarii Fundatiei „Cartea Calatoare” din Focsani, care promoveaza accesul nevazatorilor la cultura si informatie, vor crea o versiune speciala a  filmului „4 saptamini, 3 luni si 2 zile” de Cristian Mungiu, pentru nevazatori.

Mai exact, infatisarea personajelor, expresia de pe chipul lor in anumite situatii-cheie, decorul si tot ceea ce nu se poate intelege din contextul oferit de dialogul actorilor va fi descris de o voce.

„Am primit multe telefoane de la nevazatori din toata tara care ne intrebau daca si cand adaptam filmul si pentru ei”, a spus Gabriela Dima, voluntar la Fundatia „Cartea Calatoare”.

„Este ca un teatru radiofonic”

Primul film cu descriere audio urmarit de nevazatorii din Romania a fost chiar „Ray” -  film detinator a doua Premii Oscar - despre viata cantaretului de jazz Ray Charles.

Recent, a fost adaptata si pelicula „Moartea domnului Lazarescu”, al lui Cristi Puiu. Vocea „povestitorului” apartine informaticianului nevazator Mircea Bucur, presedintele fundatiei.

„Pana acum am facut trei filme, unicele de altfel, pentru ca se realizeaza destul de greu, mai ales cele in limbi straine, pentru ca trebuie dublate vocile. Practic, eu am fost lector incercand sa redau expresivitatea specifica fiecarui personaj si, intre replici, sa descriu atmosfera, actiunea, gesturile personajelor pentru a se intelege filmul in toata complexitatea. Este, daca vreti, ca un teatru radiofonic pentru ca se pastreaza coloana sonora, iar in pauzele de conversatii introducem descrierile, fara sa disturbam actiunea”, a explicat Bucur. Oamenii cu deficiente de vedere pot audia filmele folosind un Mp3 player sau un computer.

Consiliere artistica din partea regizorului

Procedura, introdusa pentru prima data in Statele Unite, este folosita de marile retele de televiziune, obligate prin lege sa difuzeze un anumit numar de astfel de emisiuni. Incantat de ideea fundatiei din Focsani, regizorul Cristian Mungiu le-a promis sprijin voluntarilor.

„Sunt total de acord cu aceasta initiativa. Daca pot sa le fiu de folos si cu consiliere artistica, sa le trasez ce mi se pare mie ca este esential pentru adaptarea filmului, o s-o fac de fiecare data cand este posibil. Mi se pare foarte important ca nevazatorii sa aiba acces la aceasta forma de cultura, asa ca o sa-i pun in legatura cu echipa mea tehnica”, a precizat cineastul.

Sali pline

Caravana merge cu casa inchisa Primele opriri ale caravanei filmului lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”, i-au precipitat pe locuitorii oraselor Tulcea si Braila spre salile de cinema improvizate. Luni, prima proiectie a peliculei a adunat la Casa de Cultura a Sindicatelor din Tulcea aproape 500 de spectatori.

Dintre acestia, peste 400 si-au platit privilegiul de a vedea filmul premiat la Cannes, pretul biletului fiind de 10 lei, respectiv 5 lei pentru elevi, studenti si pensionari. Pana de curand, singurul cinematograf din Tulcea care mai functiona inregistra cate doi clienti pe zi. La fel, peste 500 de braileni s-au ingramadit la premiera de ieri, de la Casa Tineretului.

Biletele, puse in vanzare la pretul de 5 lei, s-au epuizat in cateva ore pentru toate cele patru proiectii programate la Braila. Caravana se va opri maine si sambata la Casa de Cultura a Sindicatelor din Galati, unde va avea tot patru proiectii. (Cristian Dogaru, Liliana Serban)