Semnal de alarmă de la Banca Mondială. Estimările s-au înrăutățit

Raportul semianual din iunie, realizat de Banca Mondială, arăta creșteri economice optimiste. Ultima prognoză, publicată la începutul anului 2019, arată că economia României va înregistra scăderi față de estimările din vara anului trecut.

Economia României va înregistra un avans de 3,5 la sută în 2019 şi de 3,1 la sută în 2020, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie 2018, se arată în raportul semianual „Global Economic Prospects", potrivit Agerpres.

 

România va raporta pentru 2018 o creştere a Produsului Intern Brut de 4,1 la sută, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie, potrivit estimărilor instituției. Expansiunea ar urma să se atenueze în 2021, când economia României va înregistra un avans de 2,8%, se arată în raport.

 

Instituţia financiară internaţională estimează că în Europa şi Asia Centrală (ECA), regiune care include România, economia a încetinit la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activităţii economice din Turcia în semestrul doi al anului trecut. Excluzând Turcia, creşterea regională rămâne neschimbată, la 2,9% în 2018, deoarece încetinirea activităţii economice în ţări ca Bulgaria şi România a fost compensată de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de preţul mai ridicat al ţiţeiului, apreciază BM, mai transmite Agerpres.

 

România și-a redus semnificativ dezechilibrele macro-fiscale cauzate de criza din 2008 și a înregistrat una dintre cele mai rapide rate de creștere din UE în 2016. În același timp, România are una dintre cele mai mari rate ale sărăciei din UE. Procentajul românilor aflați în risc de sărăcie după transferurile sociale a crescut de la 22.1% în 2009 la 25.3% în 2016. Cu toate acestea, procentajul populației cu risc de sărăcie și excludere socială a scăzut de la 43% în 2009 la 38,8% în 2016, se arată pe site-ul Băncii Mondiale.

Creșterea economică în prima jumătate din 2017 a fost alimentată de consumul privat, amplificat de diverși stimuli fiscali şi creşteri ale salariului minim, salariilor din sectorul public şi ale pensiilor. În pofida trendurilor pozitive din ultimii ani, temeri cauzate de modul de guvernare şi o administraţie publică deifictară limitează însă avantajele competitive ale României, transmite sursa citată.