3.000 de profesori rămân fără job peste câteva zile pentru că nu sunt ”doctori”

3.000 de profesori rămân fără job peste câteva zile pentru că nu sunt ”doctori”

Un număr de 3.000 de cadre didactice tinere vor rămâne fără locuri de muncă peste câteva zile, respectiv de la 30 septembrie. Acesta a fost anunţul șoc făcut luni, la Timişoara, de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Măsura îi afectează pe cei care nu au obținut titlul de doctor și, potrivit legii, nu mai au voie să profeseze. „În anul 2015 avem 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctori. Deci, 4.500 de cadre didactice care predau în învăţământul superior la începutul anului nu aveau acest titlu. Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, acei colegi care nu au susţinut teza de doctorat, vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Este vorba de 3.000 de colegi. Asta în condiţiile în care înregistrăm o scădere a numărului de tineri cadre didactice din universităţi de la 30% în 2010, la 17% în 2015. Ieşirea acestor colegi tineri din sistem va afecta, în ultimă instanţă, dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Timişoara. Sunt trist şi mă întreb cu cine vom înlocui activitatea acestor cadre didactice. Un dirijor, un pianist, un pictor, un sportiv, un medic chirurg, un economist consider că sunt persoane care au de împărtăşit ceva din experienţa lor şi pot contribui la formarea tinerelor generaţii”.

Un număr de 33 de profesori de la Universitatea de Vest, nouă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, şase de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, plus zeci de profesori de la Universitatea Politehnica din Timişoara vor fi afectați de măsură.

Ministrul Educaţiei a participat, luni, la deschiderea anului academic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu ocazia deschiderii noului an universitar, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României" din Timișoara i-a oferit ministrului Educației și Cercetării Științifice, prof. dr. ing. Sorin Mihai Câmpeanu titlul de Doctor Honoris Causa. ( fotografii: Adrian Pîclișan)