Evenimentul Zilei > Actualitate > 300.000 de turiști s-au înghesuit pe litoral. Fac plajă printre gunoaie și munți de alge!
300.000 de turiști s-au înghesuit pe litoral. Fac plajă printre gunoaie și munți de alge!

300.000 de turiști s-au înghesuit pe litoral. Fac plajă printre gunoaie și munți de alge!

Sute de mii de turiști se înghesuie, în acest weekend, pe litoralul românesc, pe plajele pline de alge și gunoaie, care miros îngrozitor. Pe deasupra, sunt bântuiți de roiuri de muște atrase de resturile alimentare aruncate pe aiurea.

Aglomerație mare pe Litoralul românesc. În acest weekend, sunt peste 300.000 de turiști în stațiunile de pe litoralul de la Marea Neagră. Iar acest lucru înseamnă bani în buzunarele celor care își desfășoară activitatea în industria ospitalității: proprietari de spații de cazare, locații de distracție, magazine de suveniruri, restaurante, fast-food-uri, cafenele etc.

Pentru că 300.000 de turiști care vin într-un weekend la mare se cazează, cheltuie bani pe mâncare, băutură, dulciuri, distracții sau suveniruri. Și nu sunt deloc bani puțini, dacă avem în vedere informațiile care vin despre prețurile practicate.

Niciodată n-a fost ieftin pe Litoral, dar anul acesta parcă este și mai scump. Cel puțin așa spun cei care au revenit cu buzunarele goale. Oricum prea puțini sunt cei care regretă. O dată în an este vară și mergi la mare, te distrezi și stai la soare pe plajă.

 

Aglomerație, alge și multă mizerie

Pe de altă parte, există și reversal medaliei. Nimic nu pare să se fi schimbat – cu excepția lărgirii plajelor – în unele zone, față de anii trecuți, când turismul post-decembrist era la început.

Mizeria și algele, verzi sau putrede, te întâmpină la fiecare pas. Iar plajele sunt pline de PET-uri goale și de resturi de mâncare. Căci, cei 300.000 de turiști din acest weekend, care consumă, fac și gunoi pe care cei care se ocupă cu salubritatea nu prea îl strâng.

Așa se face că, duminică dimineața, oamenii stăteau la plajă, înghesuiți, pe prosoape sau șezlonguri, printre mormanele de alge, deșeuri și, normal, bântuiți de roiuri de muște enervante.

Cei care doreau să se răcorească, în apa mării, erau obligați să depășească bariera de alge aduse la mal. Unii ocoleau, zeci de metri, până întrezăreau o cărare, însă alții intrau de-a dreptul. Ce rost are să ocolești când apa mării te curăță de orice mizerie.

„Lasă că merge și așa”

Aglomerația este mai mare ca oricând, iar oamenii stau înghesuiți ca sardelele și greu mai găsesc locuri pe șezlonguri. Puține sunt locațiile de pe Litoralul românesc unde se face turism ca în secolul XXI.

Dar acest lucru nu pare să fie o problemă pentru responsabilii din industria locală a ospitalității. De zeci de ani aceștia ignoră tot ce ține de confortul turiștilor care îi vizitează, interesați doar să le scoată banii din buzunar. Știu că, indiferent cum, până la anul când începe noul sezon, oamenii vor uita și vor reveni în număr la fel de mare.

Așa că aplică vechiul slogan românesc: „Lasă că merge și așa!”.

Aglomerație pe șoselele dintre stațiuni

Însă nu doar plajele sunt aglomerate, ci și șoselele care fac legătura între stațiuni. Aglomerația în trafic a început încă de dimineață pe litoral.

Pe DN39 se circulă cu dificultate între Eforie Sud și Eforie Nord, pe sensul de mers spre Constanța. Pe o porțiune de mai bine de 5 km, mașinile circulă bară la bară sau înaintează foarte greu.

Sursa foto: Digi 24

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.