Evenimentul Zilei > Social > 28 iunie 1940 – Ce spun istoricii moldoveni, la 79 de ani de la ocuparea Basarabiei de către URSS
28 iunie 1940 –  Ce spun istoricii moldoveni, la 79 de ani de la ocuparea Basarabiei de către URSS

28 iunie 1940 – Ce spun istoricii moldoveni, la 79 de ani de la ocuparea Basarabiei de către URSS

28 iunie 1940. Astăzi se împlinesc 79 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică. Anexarea Basarabiei a însemnat începutul destrămării României, care a continuat cu Dictatul de la Viena, cedarea Nordului Transilvaniei, și a Cadrilaterului,

Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, istoricul Octavian Țâcu sustine despre consecințele zilei de 28 iunie 1940 ca astăzi sunt resimțite de către basarabeni.

Amintim că la 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, teritorii ale statului român la acea vreme. Odată cu ocupaţia sovietică au început şi represiunile împotriva populaţiei locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate.

Anexarea Basarabiei la 28 iunie 1940, a dus la instaurarea unui regim totalitar comunist, străin de identitatea și ființa românească a basarabenilor, regim care a însemnat colectivizare forțată, schimbarea alfabetului, represiuni politice, deportări. Cea mai mare dramă a anexării Basarabiei a fost, în opinia istoricului Octavian Țâcu, destrămarea teritorială a Basarabiei și alipirea la fâșia de pământ din RASSM, adică la Transnistria.

”Acest lucru a dus la un proces îndelungat de construcție identitară moldovenească, diferențiată de cea românească și crearea unei dihotomii identitare în Basarabia, care persistă și în prezent”, a spus Octavian Țâcu.

Locuitorii din Republica Moldova sunt în prezent înrădăcinați în două mituri fundamentale care determină cultura istorică: unii care consideră data de 28 iunie drept eliberare care a făcut posibilă unirea ”poporului moldovenesc” de pe ambele maluri ale Nistrului. Adepții acestui mit sunt străinii veniți pe acest teritoriu, dar și cei care au trăit cu această mentalitate sovietică, preluată de partide precum cel comunist sau socialist, menționează Octavian Țâcu.

”Pe de altă parte avem și un mit al trădării care mai persistă printre populaţia majoritară, inclsiv cu o anumită cultură istorică, care consideră că 28 iunie 1940 a însemnat o trădare din partea României, care ne-a abandonat, fără niciun foc de armă, în fața trupelor sovietice. Acest mitpoate fi ușor dezavuat prin înțelegerea contextului istoric, a pregătirii mlitare a armatei române, poate fi ușor dezavuat dacăluăm în considerare faptul căpeste un an România va face un efort militar extraordinar, pentru recuperarea Basarbiei. Această angrenare a întregii țări pentru recuperare a Basarbiei, este undeva o explicație a faptului că Basarabia a contat și a dururt mult atunci când a fost luată în 1940”, a menționat Țâcu.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.