Scenariu SUMBRU. Peste 2000 de oameni au MURIT în timpul unui PELERINAJ RELIGIOS

Scenariu SUMBRU. Peste 2000 de oameni au MURIT în timpul unui PELERINAJ RELIGIOS

Anul acesta, peste două milioane de oameni din întreaga lume să astepaţi să participe la pelerinajul de Mecca. Este vorba de cel mai mare pelerinaj musulman, care este văzut ca o datorie religioasă.

Acest pelerinaj va fi marcat de revenirea iranienilor, absenţi în 2016, şi se va derula pe fondul crizei diplomatice din Golful Persic şi al reculului înregistrat de organizaţia jihadistă Stat Islamic în fiefurile sale irakiene şi siriene.

„Sunt atât de încântată, mulţi oameni visează să vină aici. După ce părăseşti acest loc, te simţi mai împlinit din punct de vedere religios”, a declarat o femeie din Indonezia, Eni, în vârstă de 47 de ani.

Din ţara lui Eni provin cei mai mulţi pelerini care vin la Mecca.

Ne puteți urmări și pe Google News

„După primul meu pelerinaj la Mecca, am simţit că voiam să revin, pentru a mă simţi mai aproape de El, profetul Mahomed”,  spune Eni.

Ediţia din 2017 va fi marcată de revenirea iranienilor, care au plătit un tribut greu după busculada produsă în 2015 la Mecca, în urma căreia aproape 2.300 de credincioşi au murit, considerată cea mai gravă catastrofă in istoria hajjului.

Iranul a înregistrat 464 de morţi şi a protestat violent faţă de condiţiile de organizare a pelerinajului de către Arabia Saudită.

Toate aceste evenimente au determinat anul trecut absenţa pelerinilor iranieni la Mecca, informează Independent.

Dar, potrivit experţilor, nici autorităţile de la Ryad, nici cele de la Teheran, nu au interesul de a prelungi această situaţie.

„Politizarea unui eveniment precum acesta nu aduce nimic bun”, a declarat Slimane Zeghidour, autorul cărţii „La vie quotidienne a La Mecque de Mahomet a nos jours”.