Președintele PNL Ludovic Orban a cerut partidului să declanșeze o „vânătoare de creiere” menită să elimine potențialul de șantaj al USR, PMP și MRÎ în vederea formării viitorului Guvern.
Orban a criticat vinerea trecută, într-o întâlnire de partid în orașul Videle (Teleorman), „vocile” care vorbesc de unificarea dreptei. „Sunt voci care vorbesc de unificarea dreptei, dar doar PNL este de dreapta. Suntem doar noi, pe propriile picioare!”, le-a spus Orban colegilor din teritoriu.
„Vocile” pe care le contrazice Orban, și care propovăduiesc o mare coaliție de dreapta ca soluție salvatoare la dominația PSD-ALDE, au prins glas, de la începutul anului, nu doar în USR, PMP și în partidul fostului premier Dacian Cioloș, dar și în interiorul PNL.
Prin noi înșine!
În schimb, Orban și-a prezentat contraoferta la planul de unificare a dreptei: ignorarea celorlalte partide și expansiunea PNL „Misiunea mea și noastră este să ridicăm Partidul Naţional Liberal, să atragem alături de noi oameni de calitate. Dinamica înscrierilor în PNL este în creștere în ultima perioadă cu oameni de calitate din zonele active ale societății, din societatea civilă, oameni de afaceri, studenți”, le-a spus el liberalilor din Teleorman.
Marele dezavantaj
Orban crede că negocierile cu partidele mai mici ar aduce partidului mai multe probleme decât avantaje. „Tendința asta de a căuta, să spun, niște proptele, niște lipituri în afara partidului poate să pună pe mulți dintre colegii mei într-o stare în care să nu își pună întreaga energie, întreaga forță pentru atingerea obiectivelor pe care le avem”, își dezvăluia liderul PNL, la începutul anului, modul de gândire.
De altfel, într-un interviu acordat EVZ în luna februarie, întrebat fiind despre relațiile PNL cu USR și cu partidul lui Dacian Cioloș, Orban vorbea despre strategia lui privind „oamenia de calitate”: „Pentru mine e mai important că PNL s-a deschis spre societate, suntem într-un dialog permanent cu tot ce înseamnă grup social organizat, patronate, ONG-uri, asociații profesionale, sindicate raționale care nu sunt cumpărate de PSD. Suntem pe un drum”.
Surse din partid au relatat EVZ că liberalii sunt îndemnați de conducerea centrală să atragă cât mai mulți simpatizanți pentru a nu permite expansiunea celorlalte formațiuni care vor o coaliție și care ar împărți astfel electoratul de dreapta.
Somație pentru USR și PMP
Una din principalele piedici în calea unei coaliții electorale de dreapta este neîncrederea. Liberalii spun că USRul este mai preocupat să facă opoziție la liberali decât la pesediști, în timp ce PMP-iștii fac alianțe în teritoriu cu PSD. Un lider de organizație județeană, Ionel Bogdan, din Maramureș, a escries atmosfera: „Cine ce să mai înțeleagă? PNL poate coagula dreapta și poate să câștige alegerile în 2019 și 2020, dar, de asemenea, cred că dânșii trebuie să își revizuiască atitudinea și să își definească adversarul”.
Garanție pentru Iohannis
Ideea formării unei alianțe electorale pe modul CDR sau al Alianței DA, care au funcționat cu succes împotriva PSD-ului în 1996 și în 2004, are fani declarați în PNL.
Unul din vice președinții parti dului, Gigel Știrbu, a anunțat că va propune adoptarea, după alegerile europarlamentare din 2019, o Rezoluție a PNL privind formarea unei „mari alianţe de centru dreapta” pentru viitoarele alegeri prezidenţiale, locale şi parlamentare. „Dacă PNL va lua un scor de 30-35% la alegerile parlamentare, acest lucru nu garantează că putem forma singuri Guvernul şi de fapt nici nu-l putem forma. De aceea, mai bine să faci o alianţă preelectorală, pentru a avea garanţia că-i oferi posibilitatea preşedintelui pentru a-ţi nominaliza primministru şi a nu sta la diverse negocieri gen „interes naţional„ sau „soluţie imorală” după alegerile parlamentare”, a explicat vicepreședintele PNL.
Lupta cu orgoliile
Prim-vicepreședintele PNL Ilie Bolojan, alt adept al unei coaliții de dreapta, a apreciat, în această primă- vară, că din viitoarea alianță ar trebui să facă parte, alături de PNL, cel puțin USR, PMP și Mișcarea România Împreună (MRÎ) condusă de fostul premier Dacian Cioloș. El a adăugat că partidul trebuie să-și lase deoparte orgoliile pentru a învinge PSD.
„Unitatea dreptei trebuie să fie prioritatea anului 2018. PNL, USR, PMP, Dacian Cioloș și Nicușor Dan, toți trebuie să-și clarifice obiectivele și prioritățile politice și să stea la o singură masă, cea anti-PSD”, a spus și fostul președinte PNL Alina Gorghiu. Cât timp acest proiect nu se concretizează, a adăugat ea, „România va fi veșnic sub papucul” pesediștilor.
Argumentul tehnocraților
Partidul Mișcarea Împreună (PMÎ), creat de Dacian Cioloș (foto), estimează că procesul juridic de înregistrare se va termina în toamnă. Fostul premier tehnocrat s-a lăudat că deja peste 50.000 de simpatizanţi vor să se înscrie în partid. Unul din cei mai apropiați colaboratori ai lui Cioloș, fostul ministru Dragoș Pîslaru, a spus că MRÎ vrea o alianță cu PNL. „În 2020 va trebui să colaborăm, cel puțin la locale. Fragmentarea candidaților care ar crea o alternativă la puterea actuală ar putea să ducă la rezultate foarte slabe. Dacă alegerile sunt dintr-un singur tur și nu vii cu un candidat solid unde există zona de control PSD-ALDE nu vei avea șanse să obții un rezultat bun. Avem opțiunea să ne lăsăm purtați de orgolii și opțiunea de a conlucra”, a afirmat Pîslaru în aprilie.