Încheiem un nou an dezastruos pentru dotarea armatei române. Zece miliarde de dolari au fost “angajate” amatoristic de România în contracte de armament lipsite de logică si viabilitate.
Debutul îl făcea contractul de 900 milioane de euro pentru 227 de APC-uri Piranha V, circa 190 urmând a fi "fabricate" în România, multe urmând a fi echipate cu turele Elbit cumpărate și rămase neutilizate în stoc, a declarat pentru EVZ un specialist în domeniu.
Forțele terestre dispun de un număr limitat de tancuri, aproximativ 50 TR-85M Bizonul, cu o forță de lovire și mobilitate inferioare celor potențial inamice, și de o dotare necorespunzătoare din punct de vedere al IFV/MlI-84 Jderul, modernizate parțial tot cu turele Elbit, fiind bune doar ca piese de muzeu, deoarece valoarea acestor APC-uri este pur decorativă. Cum ele nu pot fi angajate în operațiuni de luptă propriu zisă, valoarea lor se rezumă la operațiuni de taximetrie și transport, arată specialistul.
El susține că vecinii noștri, însă, se remarcă printr-o politică de achiziții îndrazneață și profesionistă. La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul Apărării de la Budapesta anunța încheierea unui contract de achiziție a unuia dintre cele mai moderne tancuri de luptă din dotarea NATO, tancul german de ultimă generație Leopard 2 versiunea A7, urmând a fi procurate un numar de 44 bucăți.
În același timp, Cehia anunța lista scurtă a celor patru candidați înscriși la licitația pentru furnizarea unei noi Mașini de luptă a Infanteriei (MLI/IFV), care să înlocuiască învechitele BVP-2. Fiecare din cele patru vehicule selectate este capabil prin puterea de foc, protecția/blindajul, aparatura electronică și mobilitatea conferită de grupul propulsor să asigure singur sau în combinație cu forța de lovire a tancurilor moderne, osatură necesară brigăzilor mecanizate capabile să lovească și să penetreze liniile inamice sau să susțină o linie defensivă în câmpul tactic modern.
“Este de așteptat ca, în curând, ambele țări să anunțe și să angajeze programe complementare celor anunțate recent, astfel ca în câțiva ani, pe fondul blocării fondurilor de achiziții din România în programele anunțate deja în ședința CSAT, se poate preconiza crearea unui handicap serios pentru capacitatea de apărare a României. Asta mai ales în condițiile în care viabilitatea economică a programelor din țări ca Ungaria, Cehia sau Polonia este și va fi susținută de investiții străine majore, cum este și recenta fabrică Mercedes de la Kecsemet, care se adaugă celor deja existente de Audi, Isuzu, Suzuki și altei fabrici Mercedes”, consideră specialistul citat.