2016, un an de COȘMAR pentru fotbalul românesc. Naționala s-a făcut de râs la EURO și în preliminariile CM, LIGA I a devenit SUBMEDIOCRĂ, iar Ekeng și Prodan au DISPĂRUT FULGERĂTOR

2016, un an de COȘMAR pentru fotbalul românesc. Naționala s-a făcut de râs la EURO și în preliminariile CM, LIGA I a devenit SUBMEDIOCRĂ, iar Ekeng și Prodan au DISPĂRUT FULGERĂTOR

2016 a fost un an care a adus puține satisfacții fotbalului românesc, aflat în pragul copalsului. Echipa națională s-a zbătut în mediocritate și a încheiat sezonul cu un eșec umilitor în fața Poloniei, iar la nivelul echipelor de club, lucrurile au stat dezastruos și pe plan intern, și pe plan extern.

Anul a început cu un scandal la prima reprezentativă, care și-a programat un turneu amical în Turcia. Anghel Iordănescu a ținut să îi vadă la lucru pe fotbaliștii din campionatul intern, dar Laurențiu Reghecampf, antrenorul Stelei, a anunțat că nu-și va lăsa elevii să plece la națională. S-a stârnit un război inutil al declarațiilor, iar naționala a bifat trei teste de verificare inutile, cu Torpedo Kutaisi (5-1), Zimbrul Chișinău (1-0) și Beroe Stara Zagora (2-1). Până să debuteze la EURO, „tricolorii” au mai jucat cu Lituania (1-0), Spania (0-0), RD Congo (1-1), Ucraina (3-4) și Georgia (5-1). Echipa nu arăta deloc bine și era formată din stranieri care jucau rar pe la echipele de club și fotbaliști din modesta competiție internă. Înaintea turneului final, prima reprezentativă a fost zguduită din temelii de scandalul demiterii staff-ului medical. Doctorul Pompiliu Popescu a fost concediat, împreună cu toți colaboratării săi, iar „tricolorii” au intrat pe mâna unei ale echipe medicale.

Speranțe duse pe „Apa Sâmbetei”

Majoritatea românilor au sperat că România va ajunge măcar în „optimile” de finală ale Europeanului din Franța, iar dezamăgirea a fost uriașă. Elevii lui Iordănescu au ținut piept țării gazdă, la debut, dar au pierdut în ultimele minute, scor 1-2. În cea de-a doua confruntare, România a remizat cu Elveția, scor 1-1, dar și-a arătat din plin limitele. Dezastrul avea să se producă la întâlnirea cu Albania, pierdută cu scorul de 0-1. Naționala a lăsat o impresie deplorabilă în Hexagon și selecționerul Anghel Iordănescu a avut parte de o tristă ieșire din scenă. Centrul de interes s-a mutat înspre banca tehnică a primei reprezentative. După ce au fost lansate numele mai multor antrenori români – Dan Petrescu, Cosmin Olăroiu sau chiar Mircea Lucescu – selecționer a fost numit germanul Christoph Daum. Varianta a fost criticată vehement, mai ales de tehnicienii români care s-au scăldat în mediocritate întreaga carieră, dar care s-au simțit jigniți că un străin vine să pregătească naționala. Daum n-a adus nimic nou în jocul „tricolorilor” și s-a remarcat cu mai mai multe decizii bizare, în ceea ce privește selecția.

Ne puteți urmări și pe Google News

Germanul a promis un joc ofensiv, dar n-a reușit să transforme în bine o echipă compusă din jucători modești, fără motivație și fără perspective în fotbalul mare. După un semieșec pe teren propriu, 1-1 cu Muntenegru, în preliminariile Mondialului din 2018, România a câștigat în deplasarea din Armenia (5-0), a obținut un punct în Kazahstan (0-0) și a pierdut fără drept de apel, pe „Arena Națonală” (0-3 cu Polonia). Ultimul joc al anului, amicalul cu Rusia, pierdut cu 0-1, a arătat încă o dată că prima reprezentativă este o formație de pluton, care nu mai poate stârni mari pasiuni în rândul suporterilor.

Modești în cupele europene

2016 a consemnat o premieră istorică în fotbalul intern. Astra Giurgiu, antrenată de Marius Șumudică, a câștigat în premieră Liga I, după ce a reușit să ia fața Stelei, marea favorită a competiției. Succesul a fost trăit din plin de giurgiuveni, dar în loc să consolideze gruparea „alb-neagră”, a creat o implozie în vestiar. Patronul Ioan Niculae n-a mai dat semne că este interesat de Astra, a închis robinetul cu bani și rezultatele s-au văzut imediat. Campioana en-titre a fost de nerecunoscut în prima parte a stagiunii 2016-2017 a Ligii I și s-a clasat pe locul al 7-lea, după 21 de etape. Paradoxal, deși au jucat cu buzunarele goale, „astrali” au reușit o minune în Europa. Mai întâi, au ratat calificarea în play-off-ul Ligii Campionilor, după 0-0 și 0-3 cu FC Copenhaga. Însă, campioana a intrat în grupele Ligii Europa, după ce a eliminat-o pe West Ham United, formație de Premier League (1-1 și 1-0). Deși nimeni nu le dădea prea mari șanse, giurgiuvenii au ajuns în primăvara europeană, calificându-se dintr-o grupă cu AS Roma (0-4 și 0-0), Austria Viena (2-3 și 2-1) și Viktoria Plzen (2-1 și 1-1).

Steaua a ratat cam tot ce se putea rata în 2016 și a încheiat anul în corzi. „Roș-albaștrii” s-au clasat pe locul secund în primăvară, în campionat, dar au sperat că vor ajunge în grupele Ligii Campionilor, cea mai importantă competiție intercluburi. După ce au eliminat-o pe Sparta Praga (1-1 și 2-0) în turul trei preliminar, steliștii au avut de înfruntat un adversar imposibil: Manchester City. Trupa lui Pep Guardiola s-a distrat la București, scor 5-0, într-un meci în care ar mai fi putut înscrie încă de 5-6 ori, iar în retur a lăsat-o mai moale și s-a impus la limită, scor 1-0. Steaua a ajuns în grupele Ligii Europa, într-o grupă accesibilă, cu Osmanlispor (0-2 și 2-1), FC Zurich (1-1 și 0-0) și Villarreal (1-1 și 1-2). Echipa lui Laurențiu Reghecampf s-a clasat pe ultimul loc și și-a încheiat încă din această iarnă conturile cu Europa fotbalistică. În campionat, Steaua s-a chinuti de la meci la meci și a închiat prima parte a sezonului pe locul al 2-lea, în spatele liderului FC Viitorul. Anul s-a încheiat prost pentru Gigi Becali, care a aflat că nu mai poate folosi denumirea „Steaua”, după o decizie a magistraților de la Curtea de Apel. Verdictul final va fi dat în 2017, de Înalta Curte de Casație și Justiție, dar viitorul nu sună deloc bine pentru „roș-albaștri”, care din sezonul viitor vor avea o rivală, în Ghencea, după ce CSA Steaua a anunțat că va înființa o echipă de fotbal condusă de Marius Lăcătuș.

În sezonul 2016-2017, România a mai fost reprezentată în Liga Europa, de CSM Iași, eliminată în turul al doilea preliminar de Hajduk Split (2-2 și 1-2), FC Viitorul, scoasă din competiție în turul 3 preliminar, de Gent (0-5 și 0-0) și Pandurii, învinsă în aceeași fază de Maccabi Tel-Aviv (1-3 și 1-2).

Liga I a ajuns la un nivel minim al interesului. Fotbalul mediocru practicat de cele 14 echipe au alungat spectatorii de pe stadioane, reprezentaivă pentru dezinteresul față de fotbalul intern fiind Steaua. Echipa lui Laurențiu Reghecampf a fost susținută de câteva sute de fani la ultimele jocuri din 2016, iar la derby-ul cu Dinamo, din semifinalele Cupei Ligii, au asistat puțin peste 8.000 de suporteri. Majoritatea cluburilor traversează o criză financiară prelungită, iar ASA Târgu Mureș, ACS Poli Timișoara, CSM Poli Iași și Pandurii riscă să nu poată ducă la bun sfârșit acest sezon. Finalul anului 2016 a mai consemnat și dispariția oficială a echipei Rapid, care a intrat în faliment în luna decembrie. Astfel, giuleștenii s-au alăturat altor cluburi de tradiție care au intrat în colaps total.

Confruntat cu mari probleme existențiale, fotbalul românesc a fost zguduit, în seara de 6 mai, de dispariția fulgerătoare a lui Patrick Ekeng. Jucătorul dinamovist a căzut pe teren, în timpul meciului pe care echipa din Ștefan cel Mare îl disputa cu FC Viitorul, și nu s-a mai ridicat. A suferit un stop cardiac și nu a mai putut fi resuscitat la Spitalul Floreasca. O altă trgedie s-a consemnat pe 16 noiembrie, atunci când Daniel Prodan (44 de ani) a suferit un infarct, în timp ce se afla acasă și se uita la televizor. Medicii de pe ambulanță n-au mai putut face nimic pentru fostul mare internațional român.