20.000 de maghiari, chemaţi să protesteze mâine împotriva Justiţiei

Liderii etnicilor maghiari din România speră să adune mâine, la Sfântu Gheorghe, 20.000 de oameni care să protesteze împotriva deciziilor judecătoreşti date în cazul retrocedării clădirii liceului din localitate.

Protestul de la Sfântu Gheorghe este organizat de bisericile istorice maghiare din Transilvania, cărora li s-au alăturat între timp şi voci politice din rândul reprezentanţilor etnicilor maghiari. "Va fi un moment istoric, vor urca pe scenă liderii bisericeşti reformaţi, evanghelici şi catolici. De asemenea, vor lansa un mesaj comun şi domnii Kelemen Hunor şi László TÅ‘kés. Aşteptăm 20.000 de oameni", spune Antal Arpad (UDMR), primarul oraşului Sfântu Gheorghe. Protestele invocă o aşa-zisă "renaţionalizare" a pusă la cale de autorităţile române. În fapt, este vorba de o decizie a Judecătoriei Buzău care, pe baza unui dosar instrumentat de DNA, a condamnat mai multe persoane pentru retrocedarea ilegală a clădirii în care funcţionează Colegiului "Szekely Miko".

Clădire retrocedată ilegal

Ridicate în 1870 din donaţii şi fonduri ale autorităţilor locale, clădirea Colegiului "Szekely Miko" şi spaţiile anexe au fost retrocedate în 2001 Eparhiei Reformate din Transilvania. Potrivit documentelor depuse în instanţă, prefectura judeţului Covasna a acţionat în justiţie Consiliul Local Sfântu Gheorghe, în 2002, pentru retrocedarea ilegală a Liceului "Szekely Miko" pe considerentele că - potrivit prevederilor articolului 16, alin.1, din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv în perioada 6.03.1954 - 22.12.1989 - imobilele ocupate de unităţi bugetare de învăţământ nu fac obiectul unor restituiri în natură. Foştii proprietari ar fi trebuit să beneficieze de măsuri reparatorii prin echivalent, arată amintita lege. Mai mult, nu Consiliul Local avea baza legală de a restitui imobile revendicate în baza OUG 93/1999. Cu toate că Prefectura Covasna a câştigat definitiv şi irevocabil procesele împotriva autorităţilor din Sfântu Gheorghe, clădirea şi anexele (o casă din strada Konsza Samu nr. 14-16) au fost întabulate de către Biserica Reformată.

DNA, sesizată de doi maghiari

Procurorii anticorupţie au fost sesizaţi asupra retrocedării clădirii Colegiului de doi etnici maghiari: Fejer Zoltan şi Benedek Levente, chiriaşi începând cu anul 1982 şi proprietari începând cu anul 1997 ai clădirilor-anexe Liceului. Cei doi au fost daţi în judecată de Eparhia Reformată, fiind acuzaţi drept "cumpărători de rea-credinţă".  În urma sesizărilor făcute de cei doi către DNA, procurorii anticorupţie au trimis în judecată trei funcţionari publici, pe care i-a acuzat că au dispus, în mod nelegal, retrocedarea clădirilor Colegiului din Sfântu Gheorghe. Procesul de la Judecătoria Buzău s-a încheiat recent, toţi cei trei funcţionari publici fiind condamnaţi. Marko Attila-Gabor, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, şi pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu executare, iar Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa nu este definitivă, prima înfăţişare din recurs fiind programată pe 5 octombrie, la Curtea de Apel Ploieşti.

Acte false

DNA a arătat în instanţă că întabularea clădirilor Colegiului din Sfântu Gheorghe s-a bazat pe acte false, din moment ce, în 2001, anexele erau deja cumpărate şi întabulate de cei doi foşti chiriaşi - Fejer Zoltan şi Benedek Levente. La dosarul întabulării, Eparhia Reformată a depus un registru din 1937 - 1938 şi un extras de carte funciară vechi de nu mai puţin de 12 ani, deci cu o valabilitate demult depăşită.

Primarul din Sfântu nu vrea clădirea

Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, spune administraţia locală a plătit chirie Eparhiei Reformate până în 2008. Şi că, acum, după sentinţa de la Buzău, nu vrea înapoi clădirea. "La Târgu-Mureş există un caz identic, legat de clădirea Colegiului «Bolyai Farkas». Acolo, clădirea a fost retrocedată Eparhiei. Aici, pe civil da, e retrocedată, pe penal, nu. Deci, eu nu pot să cer clădirea către oraş, atâta timp cât nu e a oraşului. Eu am vorbit cu oameni, cu foşti profesori, care spun că a fost clădirea Bisericii", spune primarul Antal Arpad. Însă potrivit rechizitoriilor depuse în instanţă, din analiza documentelor de arhivă cadastrale a reieşit că Biserica Reformată nu a deţinut niciodată, ca proprietar, aceste imobile, Liceul "Szekely Miko" figurând doar în conştiinţa publică drept şcoală reformată. Biserica Reformată a avut anumite drepturi la un moment dat însă doar de administrare, şi pe care le-a transferat din lipsă de fonduri către autorităţile locale de la acea vreme.

Péter Eckstein-Kovács: "nu înţeleg de ce să protestez" Liderul UDMR, Péter Eckstein-Kovács, a declarat pentru EVZ că nu va participa la evenimentele de la Sfântu Gheorghe. "Nu înţeleg să protestez împotriva unei hotărâri judecătoreşti, care nu este definitivă. Este un miting care vrea să arate un punct de vedere al Bisericii, pe care eu nu îl resping şi nu îl critic". Fost ministru delegat pentru minorităţi, Péter Eckstein-Kovács a depus la DNA, acum trei zile, o sesizare în care cerea să fie şi el verificat în cazul retrocedării clădirii Colegiului, solicitând să fie reverificată legalitatea demersului din 2001.