La ședința solemnă consacrată sărbătoririi a 150 de ani de la înființarea Senatului, parlamentarii au făcut glume unii pe seama altora.
Sala de plen a Senatului. Ora 9.30. Nerăbdător, senatorul Ioan Ghișe a sosit cu o oră mai devreme.
Vrei să-ți iei o apă sau o cafea de la bufetul Senatului? „Nu se poate”. De ce? „Începând cu ora 10.00 închidem. Așa s-a luat decizia, din cauza acțiunii care se desfășoară azi”, explică una dintre vânzătoare.
Între timp, în sala de plen au mai apărut câțiva senatori și Ghișe face glume: „De câte ori se unește Dreapta, iese un partid liberal în plus!”.
„Ați văzut că trăiește Oliviu Gherman?!!”, remarcă, ironic, un alt senator că a sosit fostul președinte al Senatului, în vârstă de 84 de ani.
„Ca de obicei presa-s primii!”, strâmbă din nas un senator când intră în sală și dă cu ochii de camerele de luat vederi. Geoană către Antonescu: „Pe noi unde ne pune, la foști?’”
Vine premierul Victor Ponta. Îl salută pe Patriarhul Daniel și-l zărește pe Nicolae Văcăroiu. „Aici e sala mai mică, nu e ca la plenul Curții de Conturi”, spune Ponta, pus pe glume.
Mircea Geoană trece pe lângă un grup de liberali, în mijlocul căruia se afla Crin Antonescu. Îl salută și-l întreabă: „Pe noi unde ne pune, la foști?!! (președinți ai Senatului -n.r.)”
Viorel Hrebenciuc nu se dezlipește de Victor Ponta. Se întâlnesc cu democrat-liberalii Vasile Blaga și Gheorghe Flutur cu care schimbă câteva vorbe.
Sosește Principesa Margareta îmbrăcată cu o rochie corai. Fotografii se năpustesc s-o imortalizeze.
Victor Ponta se duce spre locul său și-l zărește pe liderul senatorilor liberali, Puiu Hașotti. „A, să-l salut pe liderul Opoziției! Voi ce sunteți, un departament al PDL? Ba nu, ești de la Organizația de Tineret a PDL”, îi spune Ponta râzând lui Hașotti. „Hai, nu mai râde cu noi că te dă afară Klaus!”, nu se poate stăpâni Ponta.
„Ăla micu”, cum a fost poreclit ministrul Agriculturii, Daniel Cosntantin, n-are loc. De fapt, un scaun s-ar găsi, dar n-are carton cu numele lui. „Un călăreț pentru Daniel Constantin. Că nu a confirmat că vine și acum...”, comandă un domn cuiva prin telefon.
Senatorul PSD Șerban Nicolae îi șoptește ceva la ureche lui Ponta. „Eu nu mă mut de aici!”, răspunde premierul cu glas tare.
Este ora 10.50. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îi salută pe invitați. Lipsește președintele Traian Băsescu, care a fost tăiat de pe listă de Tăriceanu pentru că a pledat pentru Parlament unicameral.
De emoții, în loc să i se adreseze Patriarhului Daniel cu apelativul „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”, Tăriceanu l-a prezentat ca fiind “Înalt Preasfințitul Patriarh Daniel”.
După ce Tăriceanu i-a anunțat pe toți cei prezenți, inclusiv pe el, Ponta iese din sală. Nu se mai întoarce decât peste o oră.
Vorbitorii sunt invitați la microfon. Printre ei, Geoană care se laudă că a avut „cel mai agitat mandat” de președinte de Senat. Senatorul Nicolae Vlad Popa pleacă. „Am emisiune de la ora 13.00”, explică el.
Iliescu subliniază că el s-a opus intenţiei unora de a desfiinţa Senatul. „Democraţia nu este o societate pe acţiuni, nu o poţi analiza aşa cum faci cu un SRL. Senatul şi Camera nu sunt fabrici, nu au normă de producţie legislativă”, a arătat Iliescu. Ponta a vrut să bea apă după Antonescu
Plictisiți, unii senatori ies pe hol. Printre ei, Popa Constantin (UNPR) le explică jurnaliștilor că un senator nu poate să nu răspundă la telefon chiar și în timpul unei ședințe solemne: ,,Noi suntem la dispoziția poporului de luni până luni. Dacă sună un primar din teritoriu și nu-i răspunzi, cam ce iese?!”.
Antonescu spune că în România au existat patru instituţii majore: Senatul, Camera Deputaţilor, Monarhia şi PNL. „Nu vă scandalizaţi, vorbesc doar despre istorie și uneori istoria nu ne privește pe toți”, precizează el.
La microfon îl urmează Ponta. „E în regulă, pot să folosesc paharul lui Antonescu”, o oprește premierul pe doamna care dorea să-i schimbe paharul cu apă de la prezidiu.
„Există patru instituţii fundamentale, ca să-i răspund antevorbitorului meu: Monarhia, Parlamentul, BOR şi Armata, am încredere în aceste instituţii, pentru că niciodată nu vor decide într-o dimineață să fuzioneze cu cineva”, pune Ponta.
Marko Bela își amintește că la Ședința festivă a Senatului din 1990 liberalii s-au blocat cu toţii în lift şi a trebuit să-i aştepte până au fost scoşi de acolo.
„E adevărat că erau puţini, dar erau grei”, îi dă replica Tăriceanu lui Marko Bela.
Ceremonia se încheie cu înmânarea de către Tăriceanu a unor plachete aniversare. „Să nu mă uitați”, îl atenționează Ponta pe Tăriceanu.