15 septembrie, între modă şi ţigara din pauză

PRIMA ZI DE ŞCOALĂ. Elevii cool s-au prezentat ieri la ore doar pentru a-şi etala coafurile şi ţinutele noi şi pentru a fuma în curtea şcolii.

Mă deranjează la culme că trebuie să fiu la 7.00 în picioare“, îşi începe un liceean din Capitală lamentarea vizavi de ziua de 15 septembrie. „În rest nu e mare vrăjeală, un discurs lemnos al directoarei, la care toată lumea stă atentă şi apoi aplaudă, ca şi cum ar fi ascultat-o, întâlnirea cu tovarăşii, ţigara din pauză şi berea de după“, adaugă băiatul, care învaţă la un liceu din centrul Bucureştiului.

Îmbrăcat uşchit, după ce şi-a petrecut câteva zeci de minute în faţa şifonierului, cu freza aranjată ca pentru prima zi de şcoală, adolescentul îşi pupă versat colegele pe obraz. Fetele, toate pe tocuri, cu poşetuţ e timide în locul ghiozdanelor burduş ite cu cărţi şi caiete - considerate inutile de la o vârstă -, îşi povestesc ce-au făcut în vacanţă. Şi-au schimbat coafurile, iubiţii, destinaţiile exotice de vacanţă, dar mai ales s-au gândit cel puţin o săptămână cu ce să se îmbrace pe 15, şi-au scos toate bluziţele mulate şi decoltate la înaintare, ca să le dea frigul peste cap toate planurile. Numai elevele din clasele primare purtau pompoane, aranjate de mămicile grijulii.

Elev sau şmecher Unii elevi, care nu aveau ieri chef de şcoală, şi-au pus speranţele în profesori, că vor face grevă şi că le vor mai prelungi vacanţa cu câteva săptămâni. Dar profii şi-au strigat nemulţumirile la televizor şi apoi s-au pregătit pentru ziua cea mare: 15 septembrie.

„Iar ne tragem de ciuf şi anul ăsta?“, îl întreabă, la băşcălie, portarul de la Liceul „Jean Monnet“ din Capitală pe un tânăr echipat cu jachetă mov şi cămaşa scoasă neglijent, pe alocuri, din pantaloni. Băiatul iese nepăsător pe uşa profesorilor. A făcut asta tot anul trecut şi nu-l interesează. Îl salută ştrengăreşte pe portar, îi face cu ochiul şi îi promite partea. Cad la pace. Doi elevi de gimnaziu încearcă să-l imite pe şmecher şi dau să deschidă poarta profesorilor, pe lângă agentul de pază, testându-i vigilenţa. Ntz! Nu merge, sunt trimişi disciplinar pe uşa lor, că doar au deocamdată doar statut de elevi. 230.000 de „boboci“

Aproximativ 3.300.000 de elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, precum şi copiii de grădiniţă au intrat ieri la clase. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, din populaţia şcolară, 600.000 sunt copii de grădiniţă din grupele mică, mijlocie şi mare. Anul acesta, aproximativ 230.000 de boboci, de clasa I, au păşit pentru prima dată pragul şcolii. Cursurile, atât la grădiniţă, cât şi la şcoală şi liceu, vor fi predate de peste 300.000 de cadre didactice titulare şi suplinitoare. Anul şcolar, care are 35 de săptămâni, se va încheia pe 13 iunie.

„NE VEDEM JOI“ Geoană a chiulit din motive meteorologice Politicienii, cu mic cu mare, au participat ieri la deschiderea anului şcolar. Ei au promis câte în lună şi-n stele, iar ministrul educaţiei a spus chiar o poveste.

Numai senatorul Mircea Geoană nu a reuşit să ajungă la festivităţile organizate la o şcoală din judeţul Dolj, din motive meteorologice. Deşi social-democraţii doljeni se pregătiseră pentru vizita şefului de la Bucureşti, parlamentarul a anunţat în ultimul moment că nu mai poate ajunge. „Domnul Geoană ar fi trebuit să vină cu un elicopter, însă din cauza vremii nu a mai decolat“, a informat consilierul de presă al PSD Dolj.

Ion Prioteasa, şeful PSD Dolj, şi-a cerut scuze pentru anularea vizitei social-democratului: „Ne pare rău că domnul Geoană nu a putut să ajungă. Este posibil să vină joi la Craiova“.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu, care a luat parte la ceremonia de deschidere a anului şcolar din comuna ilfoveană Gruia, a anunţat că programul prin care elevii claselor a IX-a şi a X-a primesc câte un calculator va fi extins pentru tot învăţământul preuniversitar. Asta, în condiţiile în care licitaţia nu s-a realizat nici pentru clasele a IX-a şi a X-a.

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a fost ieri la Iaşi, unde, timp de câteva minute, le-a povestit elevilor de clasa I din comuna Erbiceni despre Amiază Împărat şi fetele lui. La finalul întâlnirii le-a dăruit copiilor cărţi cu poveşti. (Florin Băltăreţu, Eugenia Mihalcea)

„DEZASTRU ÎMPĂRAT“. Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, fericit la vederea şcolilor reabilitate din judeţul Iaşi

STUDIU Şcolarul român este pus mereu pe caterincă

Elevii din România care au succes la şcoală sunt mai glumeţi, fac mai multă caterincă, se îmbracă într-un alt stil, adică la modă, se arată într-unul dintre interviurile luate în timpul cercetării „Portretul elevului“, din cadrul proiectului „Şcoala aşa cum este“, realizat de Centrul Educaţia 2000+ şi UNICEF. Conform aceluiaşi studiu, mulţi elevi consideră că prietenia este de fapt şi motivul pentru care vin cu plăcere la şcoală, pentru care uneori vacanţa li se pare prea lungă. Portretul elevului de succes este însă puţin diferit în opinia profesorilor. „Pentru profesori, este un elev care se comportă bine la ore, care învaţă mereu la orice materie, care se îmbracă cum trebuie, adică nu vine diferit îmbrăcat“.

CITIŢI ŞI:

Prima zi de şcoală, de la sărac la bogat