15 milioane de şomeri în Europa

Semnal îngrijorător de la Bruxelles. 15 milioane de angajaţi ar putea rămâne pe drumuri, iar mii de companii europene ar putea da faliment.

Cel puţin aşa anticipează membrii Comitetului Economic şi Social European. Împreună cu preşedintele preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ei au pus la punct un plan de amploare pentru a menţine locurile de muncă si a readuce increderea pe pieţele financiare.

Lipsa de încredere cu care se confruntă sectorul bancar mondial duce în final la abandonarea investiţiilor şi creşterea şomajului, spun membrii comitetului economic si social european.

"15 milioane de angajaţi se pot trezi într-o dimineaţă şi vor realiza că au rămas fară loc de muncă, 10 milioane de companii s-ar putea să-şi inceteze activitatea", a declarat Irini Pari, vicepreşedintele CESE.

O explicaţie ar fi numărul mare de taxe colectate de pe urma unui angajat care obligă tot mai multe companii să-şi restrângă activitatea, iar cele mai afectate sunt Intreprinderile Mici şi Mijlocii care reprezintă aproximativ 90% din numărul companiilor din Uniunea Europeană.

 "Trebuie să scăpăm de toate documentele birocratice care costă foarte mult, să nu mai punem atâtea taxe pe procesul muncii. Trebuie să investim banii pentru a ajuta companiile să scape de toate aceste poveri administrative", mai spune Pari. Bruxelles-ul a adoptat recent un plan de relansare economică estimat la 200 de miliarde de dolari.

Sursa: TMC

Citiţi şi 40.000 de şomeri în industria textilă, până la sfârşitul anului