13 români au murit de frig

13 români au murit de frig

Temperaturile foarte scăzute din ultimele zile au făcut 13 victime în toată ţara, anunţă Antena3.

Mai multe persoane sunt în stare gravă, după ce au ajuns la spital cu degerături.

În ultima perioadă, solicitările către ambulanţă au crescut cu 20% faţă de normal.

Potrivit meteorologilor, săptămâna aceasta temperaturile se vor situa sub valorile medii multianuale ale acestei perioade.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gerul a pus stăpânire pe mai multe zone ale ţării, unde temperaturile scăzând sub minus 20 de grade Celsius. Recordul este deţinut în continuare de localitatea Întorsura Buzăului din judeţul Covasna, unde au fost înregistrate minus 31 de grade Celsius.

Victime ale frigului în Alba     Cel puţin o persoană din judeţul Alba a murit din cauza frigului, după cum au confirmat astăzi medicii legişti.

Este vorba despre un bărbat de 44 de ani din comuna Arieşeni, care a plecat să petreacă Revelionul alături de familie şi nu a mai ajuns. A fost găsit trei zile mai târziu, în albia râului Arieş, legiştii confirmând faptul că acesta a murit din cauza hipotermiei, după ce a căzut în apă. Un alt bărbat a fost găsit mort în curtea casei sale, însă legiştii au constatat că acesta suferea şi de o pneumonie.

Pe de altă parte, o casă a ars, duminică, în totalitate din cauză că pompierii nu au putut ajunge din Câmpeni în satul Bogleşti, deoarece drumul de acces spre sat, în lungime de cinci kilometri, era impracticabul din cauza gheţii. Este cel de-al doilea caz de acest gen în mai puţin de o săptămână, o situaţie similară fiind înregistrată în ajun de Anul Nou, lângă Şugag.

Gerul năpraznic din Apuseni face ca una din principalele griji ale autorităţilor din Alba să fie prevenirea inundaţiilor. Autorităţile din comuna Albac şi reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor monitorizează permanent pârâul Valea Albacului, deoarece acesta se apropie de cota de atenţie din cauza gerului. Apa a îngheţat pe o distanţă de 5-6 kilometri, practic din Albac până în Horea.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Traian Matiş, a explicat că, la Albac, se întâlneşte o situaţie mai specială, în sensul că apa are o pantă mai mică, iar când este foarte frig apa îngheaţă şi se depune în straturi succesive, ceea ce duce practic la "construirea" unui bloc de gheaţă care creşte continuu, fiind astfel înregistrată o creştere a nivelului pârâului.

Astăzi, acesta s-a apropiat destul de mult de cota de atenţie însă - potrivit primarului din Albac, Tiberiu Todea - natura a ţinut cu oamenii şi gerul s-a mai "înmuiat", ceea ce a făcut ca nivelul să nu mai crească. "Cota actuală nu prezintă pericol, mai ales că s-a mai înmuiat gerul. Noi oricum i-am sunat pe cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, dar ne-au spus că nu pot să puşte gheaţa, că e prea aproape de casele oamenilor. Acum mai stăm, dar dacă va continua gerul îi chemăm să găsim o soluţie", a declarat Tiberiu Todea.(Mihaela Moraru)

Vacanţă prelungită de frig

TIMIŞ. Aproximativ 500 de copii din comunele timişene Periam şi Variaş au fost trimişi astăzi acasă din cauză că sălile de clasă nu au putut fi încălzite. Cele două comune au rămas fără presiune la gaz metan din cauza frigului care a fisurat magistrala care alimenta localităţile, astfel că termometrele din cele două şcoli abia arătau 2 grade Celsius în clase.

Şi primăriile au fost închise din acelaşi motiv. În case, sătenii se încălzesc cu ce pot: unii au păstrat sobele, alţii au apelat la calorifere electrice. Edilii nu pot estima încă data la care conducta de gaz va fi reparată. (Georgeta Petrovici)