12 lucruri de făcut când te copleșește singurătatea

12 lucruri de făcut când te copleșește singurătatea

Sentimentele de nostalgie pentru „vremurile de dinainte” și dorința de a reveni la viața pre-pandemică pot agrava singurătatea. V-au lipsit interacțiunile sociale trecătoare, cotidiene sau abilitatea de a sta pur și simplu în public, vorbind cu nimeni, dar beneficiind în continuare de prezența altora.

Singurătatea prelungită te poate scurge emoțional, făcând viața să pară sumbră și lipsită de sens. De asemenea, poate duce la simptome fizice, inclusiv dureri, probleme de somn și un răspuns imun slăbit.

Atunci când este imposibil să scapi de sentimentele de singurătate, legate de pandemie sau altfel, aceste 12 sfaturi te pot ajuta, scrie healthline.com.

Întâmpinați singuratatea

Aruncarea unei lumini diferite asupra a ceea ce înseamnă să fii singur poate uneori face mai ușor să navighezi în sentimentele de singurătate. Singurătatea se întâmplă atunci când devii izolat și nevoile tale de interacțiune socială și conexiune umană rămân nesatisfăcute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toată lumea are nevoi diferite de interacțiune, deci acest lucru nu se întâmplă în același moment pentru toată lumea. De exemplu:

-Dacă sunteți obișnuiți să petreceți majoritatea nopților cu prietenii și cei dragi, s-ar putea să vă simțiți singur cu o singură interacțiune pe săptămână.

-Dacă preferi să fii singur, s-ar putea să te simți perfect mulțumit văzând câte un prieten în fiecare săptămână.

-S-ar putea să vă simțiți singur când vă întoarceți într-o casă goală, chiar și atunci când aveți o mulțime de prietenii puternice.

-Dacă te străduiești să te conectezi cu un partener live, s-ar putea să te simți singur chiar și atunci când ești de obicei împreună.

Majoritatea oamenilor au nevoie de relații strânse pentru a prospera. Abraham Maslow, psiholog umanist, a considerat această nevoie atât de importantă încât a inclus dragostea și apartenența alături de lucruri precum mâncare și adăpost în ierarhia sa de nevoi umane de bază.

O anumită cantitate de singurătate – sau un timp de calitate – este de asemenea importantă. Solitudinea creează oportunități de descoperire de sine, gândire creativă și auto-reflecție. Numai timpul poate deschide ușa unei atenții sporite, care poate stimula conștientizarea emoțională și poate face expresia autentică mai ușoară în toate relațiile voastre, inclusiv în cea pe care o aveți cu voi înșivă.

Data viitoare când singurătatea începe să iasă la suprafață, acceptați-o așa cum vine. Poate că puneți muzică și ridicați o schiță uitată, răsfoiți caietele vechi și vă redescoperiți dragostea pentru poezie sau pur și simplu stați și sunteți în ton cu sentimentele și obiectivele personale.

Orice ai alege să faci, găsirea unor modalități de a profita la maximum de timpul tău singur te poate ajuta să te apleci în singurătate și să o folosești în beneficiul tău.

Umple-ți casa cu sunet

Când simțiți că vastul spațiu gol al singurătății începe să apese din toate părțile, puterea sunetului îl poate împinge înapoi. Sunetul vă ajută să umpleți spațiul din mediul și gândurile dvs., făcându-l mai puțin copleșitor.

De exemplu:

Muzica îți poate stimula starea de spirit și te poate motiva, în timp ce cărțile audio pot oferi distragere și o evadare temporară.

-Podcasturile și convorbirile radio informează și distrează, iar atmosfera lor de conversație poate crea, de asemenea, un sentiment de conexiune.

-O emisiune TV sau un film preferat poate sparge tăcerea într-un mod reconfortant, chiar dacă nu vă așezați și nu o urmăriți până la capăt.

-Deschiderea unei ferestre pentru a auzi păsări și trecători vă poate ajuta să vă simțiți mai conectat la lumea largă.

Rămâi conectat

Nu este întotdeauna posibil să petreci timp cu prietenii și familia, indiferent cât de mult ți-e dor de ei și ai vrea să-i vezi.

Vă puteți menține în continuare apropierea chiar și atunci când nu-i puteți vedea personal. Interacțiunile dvs. ar putea arăta puțin diferit, dar vă conectați și asta contează.

Încercați să vă conectați în mod regulat cu persoanele importante din viața dumneavoastră. Dacă anterior ați petrecut duminica cu familia, ați putea încerca să ajungeți din urmă în fiecare duminică cu un chat video.

Uneori, un text rapid poate părea cel mai simplu mod de a vă conecta, dar nu subestimați puterea de a auzi vocea cuiva drag. Chiar și un apel de 10 minute poate ajuta la ușurarea singurătății – pentru dvs. și pentru ei.

Căutați noi conexiuni

Este posibil ca evenimentele virtuale să nu se simtă la fel, dar pot avea totuși beneficii. O mulțime de grupuri și-au organizat întâlnirile online în timpul pandemiei, deci merită să verificați Meetup, Facebook sau bibliotecile și alte centre comunitare pentru informații despre grupuri virtuale de fitness, cluburi de carte, tururi de muzee și alte întâlniri și oportunități sociale.

Dacă vă lipsește scena întâlnirilor, rețineți că vă puteți conecta cu potențiali parteneri la aplicațiile de întâlnire și să vă cunoașteți online înainte de a vă întâlni personal. Aplicațiile de întâlnire vă pot ajuta, de asemenea, să găsiți prieteni platonici – fiți pur și simplu în fața a ceea ce căutați în profilul dvs.

Profitați la maximum de interacțiunile dvs.

Simplul timp petrecut în preajma altora nu va ușura întotdeauna singurătatea, deoarece calitatea interacțiunilor dvs. contează adesea mai mult decât numărul. De aceea, s-ar putea să te simți singur într-un grup mare de cunoștințe ocazionale, dar împlinit de o seară liniștită cu cel mai apropiat prieten.

Modul în care petreceți timp cu alții poate face și o mare diferență. Uneori, este posibil să aveți nevoie doar de o companie și să vă simțiți bine urmărind un film cu un prieten sau partajând spațiu în timp ce lucrați sau navigați pe rețelele sociale.

Când simțiți nevoia de a vă conecta la un nivel mai profund, încercați să găsiți modalități de a face interacțiunile dvs. mai semnificative:

 Împărtășiți emoții și experiențe personale

Puneți întrebări și ascultați cu adevărat ceea ce au de spus cei dragi.

Vorbește despre lucruri care contează – muncă, proiecte creative, interese reciproce.

Este greu să eviți în totalitate să vorbești despre evenimentele actuale și s-ar putea să vrei să fii informat despre ceea ce se întâmplă în lume. Chiar și așa, vă poate ajuta să vă concentrați conversațiile în jurul unor lucruri care vă aduc bucurie, mai degrabă decât să stați în întregime pe știri îngrijorătoare.

Ieși afară

O schimbare de mediu vă poate distrage atenția și vă poate ajuta să vă opriți durerea singurătății.

Poate că nu poți lucra în cafeneaua ta preferată, să te bucuri de brunch cu prietenii, sau să bei o bere la berăria ta preferată. Dar ieșirea din casă te poate pune în calea altora și îți amintește că nu ești singur pe lume.

Timpul în natură vă poate ajuta, de asemenea, să vă ușurați suferința emoțională și să vă sporiți starea de bine generală.

Câteva idei de încercat:

-Vizitați parcul preferat. Încercați să identificați diferite păsări – atât păsările, cât și cântecul păsărilor pot avea un impact pozitiv asupra bunăstării, potrivit cercetărilor recente.

-Faceți o plimbare prin cartierul dvs. Explorați străzile pe care nu le-ați vizitat niciodată și întâmpinați vecinii atunci când vă traversează calea.

-Planificați o vânătoare de scavenger la distanță fizică cu prietenii.

-Vizitați și susțineți companiile locale, dacă este posibil.

Ieșirea pe jos (sau cu bicicleta) vă poate obosi, de asemenea, pentru un somn bun.

Cercetările arată că singurătatea poate afecta calitatea somnului, dar efectele nu se opresc aici. A dormi prost poate afecta funcționarea în timpul zilei, ceea ce ar putea, la rândul său, să vă sporească sentimentul de izolare.

Vorbește despre sentimentele tale

Emoțiile tind să se adune și să se intensifice atunci când nu sunt recunoscute. Totuși, exprimarea sentimentelor cu voce tare poate ajuta adesea la diminuarea puterii lor de a provoca suferință.

A spune unei persoane dragi că te simți singur poate face mai ușor să obții un sprijin emoțional important care ajută la slăbirea prinderii singurătății.

A vorbi despre emoții dificile vă poate ajuta și pe cei dragi să împărtășească orice sentimente cu care se luptă, făcând posibilă explorarea strategiilor de coping împreună.

Împărtășirea emoțiilor dureroase sau nedorite cu alții se poate simți dificil, mai ales dacă nu sunteți obișnuiți să vorbiți despre sentimentele voastre. Jurnalizarea oferă o modalitate de a exprima și de a sorta sentimentele în mod privat, astfel încât să puteți lucra până la a le împărtăși în persoană.

Desenează-ți latura creativă

Activitățile creative precum arta, muzica și scrierea îi ajută pe mulți să facă față izolării și să navigheze în sentimentele de singurătate.

Eforturile artistice vă ajută să exprimați emoții fără cuvinte (rostite), care pot avea multe beneficii atunci când vă luptați să le împărtășiți cu voce tare.

Creația vă poate lăsa, de asemenea, cu un sentiment de împlinire și satisfacție, emoții care ar putea provoca o stare dominantă de singurătate și tristețe.

Găsește-ți fluxul

Un alt beneficiu cheie al creativității constă în atingerea unei stări de flux. Fluxul, adesea ca sentiment de a fi „în zonă”, se poate întâmpla oricând vă provocați cu o activitate care vă pasionează.

Găsirea fluxului dvs. înseamnă a ajunge la un punct în care senzațiile și emoțiile distractive (cum ar fi singurătatea) se estompează temporar, permițându-vă să vă concentrați pe artă, muzică sau orice altceva.

În timp ce o pânză proaspătă sau o pagină goală s-ar putea să nu șteargă complet singurătatea sau să o împiedice să revină, arta oferă o altă zonă de concentrare, una în care vă puteți valorifica emoțiile pentru a crea ceva permanent și mișcător.

Luați în considerare un animal de companie

Nu toată lumea are mijloacele sau capacitatea de a avea grijă de un însoțitor de animale, deci această strategie nu va funcționa pentru toată lumea.

Dar dacă v-ați gândit vreodată să adăugați un animal de companie în viața dvs., iată un alt motiv pentru a vă extinde familia: cercetările din 2018 sugerează că proprietatea animalelor de companie poate îmbunătăți atât sănătatea mentală, cât și cea fizică.

Este posibil ca un animal de companie să nu poată vorbi (cu excepția cazului în care, desigur, aveți o pasăre vocală), dar oferă în același timp companie. Prezența unei alte creaturi vii vă poate mângâia, iar capriciile lor vă pot ajuta să vă ridicați spiritul și să vă ameliorați stresul, așa cum mii de videoclipuri cu animale de companie de pe internet vă pot confirma.

Bonus: Adoptarea unui câine vă oferă un motiv pentru a merge în mod regulat afară.

Și, deși „animalul de companie” ne aduce în minte pisici și câini, mulți oameni consideră că păsările, peștii și alte animale mici sunt animale de companie grozave. Doar asigurați-vă că ați analizat tipul de îngrijire de care va avea nevoie animalul dvs. de companie înainte de a-i aduce acasă.

Pentru o soluție rapidă

Dacă iubiți câinii, dar nu aveți unul, vă recomandăm să vă îndreptați către parcul local pentru câini pentru a vă bucura de atracții. Dacă cineva întreabă de ce ești acolo, explică doar că iubești câinii, dar nu poți avea unul de-al tău. Toți cei de acolo sunt deja iubitori de câini, așa că probabil vor înțelege (și poate chiar vă vor permite să aruncați o minge câinelui lor).

De asemenea, puteți căuta oportunități de voluntariat la adăposturile locale. Unele ar putea fi închise noilor voluntari din cauza COVID-19, dar multe încep să se deschidă.

Faceți o pauză de pe rețelele de socializare

În timp ce social media pare adesea un mod atrăgător de a menține conexiunile cu cei dragi, uneori poate crește sentimentele de singurătate.

Postarea fericită și lipsită de griji a unei persoane dragi poate da impresia că nu-ți lipsește la fel de mult pe cât ți-e dor de ea. Când sunteți singur, a vedea dacă alții petrec timp cu partenerii romantici sau membrii familiei poate, de asemenea, să afecteze.

Desigur, rețelele sociale nu arată niciodată întreaga imagine, așa că nu poți ști cu adevărat ce simt cei dragi fără să întrebi. Merită, de asemenea, să luați în considerare unele dintre aceste postări care ar putea servi ca abordare a altcuiva pentru a contracara singurătatea.

Pe scurt, nu strică niciodată să închizi acele aplicații și să te conectezi cu un apel telefonic rapid sau cu un text.

Fă ceva ce îți place

Singurătatea vă poate ocupa gândurile până la punctul în care vă este greu să vă gândiți la orice altceva, inclusiv la lucrurile de care vă bucurați de obicei.

Totuși, hobby-urile preferate pot umple timpul până când îi puteți revedea pe cei dragi. Făcând lucruri care îți plac – de la yoga la jocuri video până la gătit – poți crea un sentiment de normalitate, te ajută să găsești o liniște interioară în mijlocul unor vremuri tulburi.

Nu uitați că hobby-urile și activitățile relaxante servesc și ca auto-îngrijire, care joacă un rol important în bunăstarea generală.

Nu sunteți sigur ce să faceți? Avem 10 idei pentru a vă ajuta să începeți.

-Amintește-ți că nu este permanent

-Oricât de copleșitor ar fi, singurătatea nu va dura pentru totdeauna. Recunoașterea acestui fapt poate aduce uneori o ușurare.

-În timp, vaccinurile COVID-19 vor deveni disponibile pe scară largă, iar școlile și universitățile se vor redeschide pentru cursurile în persoană. Vă veți reconecta cu prietenii și cei dragi și veți întâlni din nou oameni noi (și potențiali parteneri).

Singurătatea care nu are nicio legătură cu pandemia va trece și ea. Uneori poate dura puțin timp și efort, dar este întotdeauna posibil să întindeți și să consolidați conexiunile existente sau să creați altele noi.

Cereți ajutor

Dacă singurătatea te lasă să te simți căzut și fără speranță, s-ar putea să ai nevoie de un terapeut pentru a trece printr-un moment de criză.