12 deputaţi care au absentat nemotivat au fost sancţionaţi cu reţinerea a 1% din indemnizaţie

Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară pentru 12 deputaţi, printre care Sebastian Ghiţă şi Remus Cernea, care au absentat nemotivat de la lucrările parlamentare.

Cele mai multe absenţe în lunile martie şi aprilie le-a înregistrat deputatul Sebastian Ghiţă (PSD), respectiv 27, acesta fiind urmat de Radu Popa (grupul democrat şi popular) cu 24 de absenţe, Ion Mihăilescu (PSD) cu opt absenţe, Eduard Martin (PSD) cu şapte absenţe, Ion Ochi (PSD) şi Andrei Sava (PSD) cu câte cinci absenţe, Remus Cernea (neafiliat) cu patru absenţe, Iulian Manda (PSD) şi Valeriu Steriu (PSD, membru UNPR) cu câte trei absenţe, Constantin-Cosmin Enea (PSD) cu două absenţe, Marius Manolache (PSD) şi Victor Roman (PSD) cu câte o absenţă.

"Biroul permanent a hotărât să se aplice Regulamentul Camerei Deputaţilor în totalitate pentru cei care au avut aceste absenţe nemotivate. (...) Deputaţii trebuie să aibă absenţele motivate de liderii grupurilor parlamentare cei care sunt cuprinşi în cadrul grupurilor parlamentare şi de Biroul permanent de cei care sunt deputaţi neafiliaţi", a declarat secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, la finalul Biroului permanent.

Deputatul Remus Cernea susţine că va acţiona în instanţă Camera Deputaţilor în cazul în care va fi 'sancţionat pentru absenţele de la o şedinţă în care nu vine nimeni, nefiind obligatorie prezenţa'.

"În lista datelor în care figurez ca absent (...) sunt zilele când nu au avut loc decât şedinţe consacrate întrebărilor şi interpelărilor la adresa Guvernului. Prezenţa la astfel de şedinţe nu este obligatorie, astfel că, în sală sunt de obicei 10 până la 20 de persoane. Este absurd şi consider abuziv să mi se ceară semnătura care să certifice prezenţa mea la o şedinţă la care nu vine nimeni şi la care nici eu nu am participat", a spus Cernea într-o scrisoare adresată conducerii Camerei Deputaţilor.

Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi Regulamentul Camerei prevăd că neparticiparea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în cadrul programului de lucru are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului, cu excepţia absenţelor motivate de drept sau la cerere. Reţinerile din indemnizaţia lunară se aprobă de Biroul Permanent.