ING Fond de Pensii a adunat cele mai multe semnaturi: peste 40% din total.
Circa 1,14 milioane de romani au aderat, pana pe 15 octombrie, la un fond de pensii autorizat pe Pilonul II.
Companiile care au adunat cele mai multe semnaturi sunt ING Fond de Pensii (aproape 40,5% din totalul adeziunilor), Allianz-Tiriac Pensii (circa 20,5%), respectiv Aviva (aproape 10%), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Potrivit estimarilor, numarul romanilor care trebuie sau pot opta pentru un fond autorizat pe Pilonul II este de 3,2-4,2 milioane de persoane.
Campania de aderare la fondurile autoprizate pe Pilonul II a inceput pe 17 septembrie si se va termina pe 17 ianuarie 2008. In aceasta perioada, angajatii cu varste de pana la 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond autorizat pe Pilonul II.
Angajatii cu varste intre 35 si 45 de ani pot adera la un astfel de fond. In 2008, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. In anii urmatori, contibutia va creste cu inca 0,5 puncte procentuale, pana cand va ajunge la 6% din salariul brut.
Un numar de aproape 20.000 de persoane au semnat mai multe acte de adeziune, potrivit presedintelui CSSPP, Mircea Oancea. Numarul reprezinta aproape 2% din totalul contractelor de adeziune semnate pana la data de 15 octombrie. „Temerile administratorilor in aceasta privinta au fost infirmate si, pentru a reduce si mai mult posibilitatea dublei semnaturi, Comisia a modificat legislatia, urmand ca validarea adeziunilor sa aiba loc de trei ori pe perioada campaniei, comparativ cu o singura data cum era prevazut initial”, a precizat Oancea.
Femeile au optat mai repede
Majoritatea persoanelor care au optat deja pentru unul dintre fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II sunt de sex feminin. Acestea reprezinta aproape 52% din totalul persoanelor care au semnat deja un act de adeziune.
Pe de alta parte, aproape 37% dintre persoanele care au semnat deja acte de adeziune fac parte din grupa celor pentru care adeziunea la un fond de pensii este optionala, adica au intre 35 de ani si 45 de ani. In cadrul acestui segment de varsta numarul femeilor care au optat deja pentru un fond de pensii este mult mai mare decat cel al barbatilor.
Majoritatea celor care au semnat, peste 63% din total, sunt persoanele cu varste de pana la 35 de ani.