Constituţia, revizuită fără observaţiile Comisiei de la Veneţia

Comisia parlamentară condusă de Crin Antonescu a finalizat proiectul de modificare a Legii fundamentale, fără a-l trimite specialiştilor europeni. În 2013, ei au formulat doar observaţii de ordin general.

Tatyana Mychelova, din cadrul Departamentului de relaţii externe a Comisiei de la Veneţia, susţine, Într-un răspuns trimis Fundaţiei Soros din România, că această instituţie nu a transmis, deocamdată, niciun fel de comentarii, nici formale, nici informale, pe marginea proiectului de revizuire a Constituţiei. "Nu există nici măcar comentarii informale" "Pentru informarea dvs., nu există o opinie sau comentarii formale, nici măcar comentarii informale nu au fost pregătite. Comisia de la Veneţia a transmis doar o listă de probleme care ar putea fi luate în considerare, după discuţiile cu Comisia constituţională, din iulie 2013. Şi au fost observaţii orale făcute în timpul discuţiilor din iulie, când comisia a fost la Bucureşti", scrie Mychelova. Cu alte cuvinte, Comisia de la Veneţia nu a văzut proiectul de revizuire propriuzis, finalizat de forul condus de Crin Antonescu. Cu toate acestea, pe site-ul Senatului, este prezentată "Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României cu observaţiile Consiliului Legislativ şi cele ale reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia". Deputatul PPDD Daniel Fenechiu, vicepreşedinte al Comisiei de revizuire, a declarat EVZ că el personal a cerut observaţiile scrise ale Comisiei de la Veneţia, ca şi pe cele ale Consiliului Legislativ. Potrivit lui Fenechiu, Crin Antonescu a răspuns că este vorba de o centralizare a discuţiilor din iulie 2013. Proiectul adoptat la începutul acestei sesiuni parlamentare va fi totuşi trimis Comisiei de la Veneţia, care se va reuni la sfârşitul lunii martie.

  • Comisia lui Crin pune piedici procurorilor

Condamnaţii modifică Legea fundamentală După Tudor Chiuariu, condamnat definitiv la trei ani de închisoare, încă un parlamentar care face parte din Comisia de revizuire a Constituţiei a primit o sentinţă finală, într-un proces desfăşurat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost declarat incompatibil, după ce şi-a angajat soţia în Parlamentul României, contractul de angajare fiind avizat de el însuşi. Condamnarea sa vine după o sesizare a ANI. Mate Andras a avut mai multe iniţiative legislative care vizau slăbirea acestei agenţii. CITIȚI ȘI:

  • Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost adoptat în unanimitate de comisia specială
  • REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Președintele poate dizolva Parlamentul
  • REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Interceptările pot fi făcute NUMAI ÎN CURSUL PROCESULU
  • REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Convocarea la comisiile parlamentare, obligatorie. Excepție fac doar magistrații
  • REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. 19 organizaţii civice cer dezbaterea publică a proiectului
  • REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Parlamentarii NU VOR MAI FI JUDECAȚI de ÎCCJ
  • REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. S-a eliminat articolul care EXCLUDEA președintele României din rândul puterilor în stat