Evenimentul Zilei > Social > Astăzi începe Festivalul Internaţional de Film de la Berlin
Astăzi începe Festivalul Internaţional de Film de la Berlin

Astăzi începe Festivalul Internaţional de Film de la Berlin

România va fi reprezentată de tineri regizori şi actori şi va avea un membru în juriul festivalului. Corneliu Porumboiu va fi prezent cu pelicula "Al doilea joc".

La cea de-a 64 ediţie a Berlinalei, România va fi reprezentată de tineri regizori, actori şi producători, între care Corneliu Porumboiu, Cosmina Stratan, Elena Andreea Vasile, Adina Istrate, Gabriela Suciu, Alexandru Bădeliţă, Nae Caranfil.
Juriul FIPRESCI al festivalului îl avea anul acesta ca membru şi pe criticul de film Mihai Fulger, un important autor de articole şi publicaţii cinematografice, coordonator de program al cinematografelor Eforie şi Union şi redactor la Arhiva Naţională de Film.
Steaua-Dinamo "Al doilea joc"
Un film care va atrage cu siguranţă atenţia este realizat de cunoscutul regizor român Corneliu Porumboiu, care face încă o dată un exerciţiu de originalitate cu pelicula intitulată "Al doilea joc". Alături de tatăl său, care a fost arbitru de fotbal în timpul regimului Ceauşescu, regizorul comentează înregistrarea pe casetă video a unui meci dintre echipele Dinamo şi Steaua.
Pe măsură ce meciul înaintează şi riscă să fie oprit din cauza ninsorii, spectatorul este confruntat cu modul în care un arbitru imparţial a putut să supravieţuiască întrun stat guvernat de către un partid unic.
Un film inspirat de proza lui Norman Manea
"Le beau danger", regia René Frölke, este inspirat din două texte ale autorului Norman Manea, povestirea "Puteam fi patru" şi un fragment din romanul "Plicul negru," conţinând secvenţe cu scriitorul, filmate şi în România. "Plicul negru" este ultimul roman publicat în ţară de Norman Manea, în 1986, cu puţin timp înainte de a părăsi România.
Personajul central al cărţii, Tolea, se află în pragul unei căderi nervoase, linia de demarcaţie dintre conştientizarea realităţii şi lumea visului, a imaginaţiei, ştergându-se, discret, pe parcursul naraţiunii.
Cartea creează un mister psihologic ce ţine mereu trează atenţia cititorului, conţine o istorie a căutării unei organizaţii secrete, povestea unui anchetator care-şi pierde minţile, toate creând, în final, o lectura dinamică, deşi cu o structură complexă, un fel de puzzle literar.
Excelență
Patru premii a câștigat Corneliu Porumboiu la festivalul de film de la Cannes: cu „A fost sau n-a fost?” (2006) – Golden Camera și Label Europe Cinemas; cu „Polițist adjectiv” (2009) – Un certain regard și premiul FIPRESCI