Comisia lui Crin pune piedici procurorilor

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat ieri că presiunea asupra Justiţiei s-a mutat din zona desemnării conducerii în cea, mult mai subtilă, a modifi cării legislaţiei.

Comisia de revizuire a Constituţiei îşi continuă bătălia cu Justiţia. După ce luni i-a scos pe parlamentari din jurisdicţia ÎCCJ, ieri Constituanta a decis că interceptările se pot face numai în cursul procesului penal, adică după începerea urmăririi penale, cum se prevede, de altfel, în noul Cod de Procedură Penală. Membrii comisiei au eliminat textul care permitea procurorului să dispună pentru 48 de ore, în cazuri de urgenţă deosebită, interceptarea comunicaţiilor. O posibilă consecinţă a deciziei ar fi că efectuarea de flagrante de tip "Caltaboşul" nu ar mai putea avea loc, pentru că în aceste cazuri mandatele de interceptare sunt semnate de procuror şi confirmate ulterior de judecător. Totodată, ca urmare a unui alt amendament, arestarea preventivă nu poate fi dispusă decât după începerea urmăririi penale. În plus, şeful statului nu va mai prezida şedinţele CSM.

  • REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Interceptările pot fi făcute NUMAI ÎN CURSUL PROCESULUI

"Nu se schimbă nimic" Politicienii USL nu văd nicio problemă în modificările aduse Constituţiei. "Nu se schimbă pe fond nimic, aceste proceduri judiciare nu dispar, sunt însă reglementate şi ferite de orice posibil abuz", a explicat părintele viitoarei Constituţii, Crin Antonescu. "Nimeni nu elimină procurorii. Această prevedere s-a eliminat din Constituţie, nu din legislaţia care există, nu din Codul penal". El nu a putut explica de ce interceptările nu mai pot fi făcute decât în cursul procesului penal, spunând că amendamentul a fost făcut de Asociaţia Magistraţilor din România, adică de nişte specialişti. Nici Victor Ponta nu s-a arătat îngrijorat de aceste aspecte. Ba chiar premierul crede că scoaterea parlamentarilor de sub jurisdicţia ÎCCJ, decisă luni în Comisia Constituantă, este un lucru bun. "Parlamentarii să fie oameni obişnuiţi, asta s-a cerut, iar oamenii obişnuiţi sunt judecaţi conform Codului de Procedură Penală, nu trebuie să mai facem privilegii pentru parlamentari şi cred că e o măsură foarte bună", a declarat fostul procuror Ponta.

  • REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Președintele poate dizolva Parlamentul

"Presiune formidabilă asupra Justiţiei" În schimb, la o întâlnire cu noii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, preşedintele Traian Băsescu a atenţionat că "asupra Justiţiei a început să se exercite o presiune formidabilă din partea politicului". "Întâi s-a încercat în zona de numiri în funcţii de conducere, acum s-a renunţat la această strategie pentru că este prea vizibilă şi se umblă la partea de legislaţie". "Nu aveţi un aliat în clasa politică, din păcate. Când veţi constata că prin legi se impune diminuarea efectului Justiţiei, eu, azi, ca preşedinte, vă dau un sfat: reacţionaţi, reacţionaţi colectiv şi nu acceptaţi ca sistemul de justiţie să fie pus sub control politic," i-a sfătuit el pe tinerii magistraţi.

  • Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost adoptat în unanimitate de comisia specială

Senatul dă liber la înjurat magistraţi Senatorii au votat ieri abrogarea articolului 276 din Codul penal, referitor la presiunile asupra Justiţiei. Acesta prevedea că "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă". Propunerea de eliminare a acestuia i-a avut printre iniţiatori pe Crin Antonescu, dar şi pe Relu Fenechiu, aflat de săptămâna trecută în închisoare, după ce a fost condamnat în dosarul Transformatorul. Proiectul urmează să fie dezbătut şi la Camera Deputaţilor. Unul dintre efectele abrogării articolului 276 este că lasă liber la atacuri la adresa unor judecători sau procurori, fie că vin din partea unor politicieni, fie din partea mass-media. Problema atacurilor în mass-media la adresa unor magistraţi - ca formă de presiune - a fost semnalată în raportul MCV din ianuarie 2013. Raportul din acest an subliniază că numărul şi agresivitatea acestor atacuri pare să fi scăzut, dar că ele continuă să existe.